Hopp til innhold

Mubarak tilbake i rettssalen

Egypts avsatte president møtte selv opp i retten da ankesaken hans startet i dag. Han slåss for å få omgjort dommen på livsvarig fengsel fra sist sommer. Men rettssaken varte bare få minutter.

Eks-president Hosni Mubarak i rettssalen

Egyptisk TV viste bilder av Hosni Mubarak som vinket til sine tilhengere i rettssalen i Kairo i dag.

Foto: Afp

Få minutter etter at ankesaken til Egypts avsatte president Hosni Mubarak åpnet i Kairo i formiddag, trakk sakens dommer seg. Rettssaken måtte dermed avbrytes og er utsatt på ubestemt tid.

Dommer Mostafa Hassan Abdallah henviste saken til en annen domstol.

Den 84 år gamle sykdomspregede presidenten forlot militærsykehuset der han blir holdt fanget for å slåss for livet i rettssalen. Han forsøker å få omgjort livstidsstraffen.

Vil se Mubarak hengt

Men etter noen kaotiske minutter av høringen avbrøt dommeren saken og forklarte det med at han ikke ville sette seg selv i en pinlig situasjon. Advokater som representerte ofre og pårørende, hadde da ropt at de krevde å se Mubarak hengt.

Dommeren ga ingen nærmere forklaring for hvorfor han plutselig anså seg selv inhabil. Nå skal landets ankedomstol trolig finne en ny dommer som kan lede rettssaken.

Mubarak ble fløyet inn til rettsbygningen i helikopter i formiddag, og TV viste bilder av ham da han ble trillet inn liggende på en båre. Men inne i rettssalen satt Mubarak oppreist, vinket friskt til sine tilhengere og småpratet med sine sønner.

Dette var første gang siden dommen i juni at eks-presidenten viste seg offentlig. Flere ganger siden i sommer har mediene meldt at han lå for døden.

Retten godtok i januar i år anken til Mubarak over livstidsdommen på grunn av prosedyrefeil. Både anklagere og forsvarere hadde anket dommen.

Tvilsom rettsprosess

Den opprinnelige rettssaken varte i 10 måneder. Den fulgte eks-presidenten fra en båre i rettssalen.

Den rettssaken kritiserte juridisk ekspertise og mente den grenset til å bli en farse: Med tilfeldig sammenrasket bevismateriale og vitner fra påtalemyndigheten som nærmest frikjente de tiltalte.

Også Mubaraks to sønner Gamal og Alaa og tidligere innenriksminister Habib al-Adly får sine saker opp på ny. Sistnevnte ble også dømt til livsvarig fengsel for å ha gitt ordre til drapene på demonstranter, og for korrupsjon.

Rundt 850 mennesker ble drept av sikkerhetsstyrker i løpet av opprøret i 2011, som endte med at presidenten ble kastet etter 29 år ved makten.

Kameler mot demonstranter

Sønnene ble frikjent for korrupsjonstiltalene i juni fordi tilfellene som ble brukt i retten, var foreldet. Dagens tiltaler mot dem er de samme som før.

Seks av presidentens sikkerhetssjefer står også i tiltaleboksen. De ble også frikjent sist sommer, noe som førte til raseri og nye protester fra egypterne.

Dommeren som trakk seg, var sist høst innblandet i en sak som sjokkerte egypterne og førte til nye opptøyer. Han beordret at tiltalen mot 25 Mubarak-tilhengere skulle frafalles.

Kamel-slaget på Tahrir-plassen

Mange ble såret da Mubarak-tilhengere red inn i folkemassene på Tahrir-plassen 2. februar 2011. De som sto bak, ble frikjent av dagens dommer sist høst.

Foto: Ben Curtis / Ap

De 25 var tiltalt for å ha stått bak et organisert angrep mot demonstranter på Tahrir-plassen under det 18 dager lange opprøret i 2011. Det spektakulære angrepet gjorde de ridende på hester og kameler.

Sønnen skulle arve makten

De første tilløpene til opprør i Egypt startet da den aldrende presidenten provoserte folket med å utpeke en av sønnene som sin etterfølger.

I dag er nok egyptere flest mer opptatt av dagens økonomiske og politiske krise i landet, med nye, blodige sammenstøt mellom opprørere og politi. Likevel er folk opptatt av at de som sto bak de mange hundre drapene på demonstranter, må straffes.

En håndfull av Mubaraks tilhengere sto utenfor rettsbygningen da de tiltalte kom dit i formiddag. Men de var vanskelige å få øye på blant den store mengden sikkerhetsvakter som var utkalt.

SISTE NYTT

Siste nytt