Hopp til innhold

- Norge har betalt en høy pris

Siden internasjonale styrker gikk inn i Afghanistan i 2001 har det skjedd flere fremskritt i landet. Norge og andre land har imidlertid betalt en høy pris for framgangen. Det sier Afghanistans tidligere visepresident.

Sima Samar (NRK)

Lederen for Afghanistans uavhengige menneskerettighetskommisjon, Sima Samar, mener Afghanistan har gjort mange fremskritt men at det fortsatt er et farlig land for kvinner.

– Vi har en ytringsfrihet og en sterk menneskerettighetsorganisasjon nå som ingen av nabolandene våre har maken til. Men mange, inkludert Norge, har betalt en høy pris for det vi har oppnådd, sier lederen for Afghanistans uavhengige menneskerettighetskommisjon, Sima Samar.

Se hele intervjuet med Sima Samar i urix på NRK2

Samar har tidligere vært både visepresident og minister for kvinners rettigheter Afghanistan. Hun grunnla det første kvinnesykehuset i landet og hun har fått en rekke ulike priser for sitt arbeid for menneskerettigheter rundt om i verden.

– Hvis du sammenligner Afghanistan for 35 år siden med Afghanistan nå, så har man oppnådd utrolig mye. Selvfølgelig er det fortsatt utfordringer, som manglende utdanning og usikkerhet som særlig går ut over kvinner, men kampen for kvinners rettigheter er en langsiktig kamp, sier Samar.

KVINNeR AFGHANISTAN

Sima Samar sier det fortsatt er farlig for kvinner i Afghanistan.

Foto: AHMAD MASOOD / REUTERS

Mange fremskritt, men fortsatt farlig

Samar peker på at en av utfordringene er at majoriteten av dem som bor i Afghanistan ikke har utdannelse og at veldig mange verken kan lese eller skrive. Likevel er det mange fremskritt i forhold til hvordan situasjonen var under Taliban-regimet.

– Under Taliban var det nesten ingen jenter som fikk utdannelse, mens i dag går over tre millioner jenter på skole. Det er en stor seier. Vi har også bedre tilgang til helsetjenester, selv om det langt fra er perfekt ennå. Dessuten er det flere kvinner som deltar i politikken. 25 prosent av medlemmene i parlamentet er kvinner. Vi har tre kvinnelige ministre og vi har også kvinner i andre ledende stillinger. Dette er noe mange ikke ville ha trodd tidligere, sier Samar.

Til tross for det som er oppnådd, er kampen for kvinners rettigheter langt fra enkel i Afghanistan. Samar selv må ha livvakt 24 timer i døgnet på grunn av engasjementet sitt.

– Det er dessverre fortsatt noen terrorister som er aktive og de angriper særlig jenteskoler og kvinner som er aktive i likestillingsspørsmål, sier Samar.

– Uttrekning kan føre til ustabilitet

Selv om de internasjonale styrkene nå er i ferd med å forlate Afghanistan, håper Samar at landet ikke vil bli glemt av det internasjonale samfunnet.

– Mest sannsynlig vil det bli litt mer usikkerhet når de internasjonale styrkene trekker seg ut, særlig for kvinner som er de mest sårbare. I tillegg vil økonomien bli påvirket av tilbaketrekkingen. Men, jeg håper det internasjonale samfunn fortsatt vil være med oss slik at vi når målet vi alle har satt oss om at Afghanistan skal bli et sterkt land med likestilling og menneskerettigheter. Det er et mål som krever langsiktig strategi og jeg håper de som bor i Afghanistan vil ta ansvar for en bedre fremtid, sier Samar.

Hamid Karzai

Hamid Karzai har ledet Afghanistan siden 2001. Han stiller ikke til gjenvalg under presidentvalget neste år.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

Håper på bedre styre

Samar måtte flykte sammen med sønnen sin til Pakistan i 1984 da hennes mann forsvant under den sovjetiske okkupasjonen.

I 2002 vendte hun tilbake til Afghanistan og var medlem av Hamid Karzais regjering både som visepresident og som minister for kvinners rettigheter.

Hun ble truet på livet etter å ha stilt spørsmål om konservative lover innen islam og måtte etter hvert trekke seg fra regjeringen.

Samar håper presidentvalget neste år vil føre til en bedre styring av landet.

– Vi kan ikke nekte for at Karzai har oppnådd mye gjennom sin tid som president. Likevel mangler vi en god styring av landet og vi mangler en ansvarlig rettsordning. Vi trenger masse støtte fra internasjonale partnere og fra det afghanske folket. Om ett år, 5. april 2014, skal vi avholde et presidentvalg. Jeg tror ikke vi vil rekke å oppnå mye i løpet av kun ett år, det er det for dårlig tid til. Men, hvis vi har en sterk politisk vilje så kan vi få endret så mye som mulig inntil valget. Forhåpentligvis får vi et nytt lederskap som kan jobbe for stabilitet, demokratisering og menneskerettigheter slik at vi ikke ender opp i hendene til Taliban igjen, sier Samar.

SISTE NYTT

Siste nytt