Hopp til innhold

Mener Obama må vise muskler i Øst-Asia

I 2010 skuffet Barack Obama sørkoreanerne med å avstå fra å svare på Nord-Koreas angrep på landet. I dag er situasjonen en helt annen. – Man har kommet til et punkt der det ikke er snakk om å vise svakhetstegn, sier forsker Øystein Tunsjø.

Sørkoreansk soldat

Sørkoreanske og amerikanske soldater samarbeider under militærøvelsen «Key Resolve». Men frem til for få år siden ønsket USA å trappe ned sin tilstedeværelse på den koreanske halvøya.

Foto: YONHAP / Reuters

Nord-Korea har de siste ukene truet med å angripe amerikansk territorium, som på Hawaii eller Guam. Få tror at nordkoreanerne er i stand til dette.

Et angrep på USAs allierte Sør-Korea er mye mer trolig. Og nylig skal USA ha inngått en pakt med Sør-Korea om å bistå landet i svaret på et eventuelt angrep.

USA fremstod som svak i 2010

Dersom USA lar seg direkte involvere i en krig på Korea-halvøya står det i sterk kontrast med sist gang situasjonen i området nådde et klimaks: Ved det nordkoreanske angrepet på øya Yeonpyeong og torpederingen av marineskipet Cheonan i 2010, der henholdsvis 2 og 46 mennesker ble drept på sørkoreansk side.

Øystein Tunsjø

Øystein Tunsjø, førsteammanuensis ved Institutt for forsvarsstudier.

Foto: IFS

Da ble sørkoreanerne skuffet over en amerikansk president som ba om besinnelse og ikke svarte på de nordkoreanske angrepene. Nå er den amerikanske holdningen en helt annen.

– Slik situasjonen er i dag har man mye mindre handlingsrom. USAs troverdighet står på spill i mye større grad enn i 2010, sier førsteammanuensis Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier.

– Man har kommet til et punkt der det ikke er snakk om å vise svakhetstegn, sier Tunsjø.

Ville trekke seg ut fra Sør-Korea

Tunsjø peker på at USA i det første tiåret på 2000-tallet vurderte maktbalansen på Korea-halvøya til å være så mye i favør av Sør-Korea at de jobbet aktivt med å bygge ned sin tilstedeværelse i landet.

Men siden 2009 har forholdet mellom USA og Kina forverret seg kraftig, og i 2011 lanserte Obama-administrasjonen i tillegg sin dreining av utenrikspolitikken mot Asia og Stillehavsområdet, det såkalte «Pivot to Asia».

  • LES OGSÅ:

– Viktig å fremstå som handlekraftig

– En av grunnene til denne dreiningen var en etterspørsel fra landene i regionen om større amerikansk nærvær fordi de følte seg truet av vet voksende Kina, sier professor Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Stein Tønnesson Byline

Stein Tønnesson ved PRIO

– En annen var at Obama fremstår som svak i Midtøsten. Dermed er det viktig å fremstå som handlekraftig og sterk et annet sted. Det kan han gjøre i Øst-Asia uten særlig stor risiko for en krig, fordi konsekvensene av en krig ville vært så store at alle parter er interessert i å unngå det, sier Tønnesson.

– Slik kan Obama bruke Øst-Asia til å ta vare på troverdigheten til USA som militærmakt, sier han.

Derfor har USA et mye større behov for å fremstå som sterk nå enn de hadde i 2010, mener han.

– USA er opptatt av å fremstå som en pålitelig alliansepartner for alle sine allierte i regionen, sier Tønnesson.

Vinglete tilnærming

Barack Obama

President Obama fremstår som svak i Midtøsten, og må derfor vise seg som sterk i Øst-Asia.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

USA har likevel fremstått som noe usikre på hvordan de skal svare på den kraftige retorikken fra Nord-Korea. I begynnelsen svarte de på denne i sterke ordelag. Men de siste dagene har de valgt å bygge ned retorikken fra egen side for å roe den negative spiralen konflikten er inne i.

– Slik var det ikke i begynnelsen, og det tyder vel på at USA har begynt å ta retorikken fra Nord-Korea på alvor, sier Tønnesson.

– De ønsker ikke å gi Nord-Korea en unnskyldning for å eskalere videre, sier han.

Sendte bombefly, droppet rakett

Samtidig valgte forsvarsdepartementet denne uken å sende et B-2-bombefly til Sør-Korea. B-2 er USAs mest avanserte fly. Det er både usynlig på radar og kan bære atomvåpen.

Det skal ha vært stor diskusjon innad i den amerikanske regjeringen om det var riktig å sende B-2-flyet til militærøvelsen i Sør-Korea, fordi det kunne bli sett på som en provokasjon.

B2-bombefly

USA sendte nylig det høyteknologiske bombeflyet B-2 til militærøvelsen i Sør-Korea. Den kan bære atomvåpen.

Foto: TIM SLOAN / Afp

Avgjørelsen blir sett på som et signal til Nord-Korea om at et angrep på naboene i sør vil få konsekvenser, og samtidig som et signal til Sør-Korea om at USA ikke vil vike en tomme i å komme landet til unnsetning.

Men USA valgte også å avbryte planene om å teste en ny rakett for ikke å provosere Nord-Korea unødig mye. Dette fikk amerikanerne i dag skryt for av Russlands president Vladimir Putin.

– Jeg mener USA tok et veldig viktig steg i å utsette testen av denne raketten, sa Putin under et besøk i Tyskland.

– Det vil nok roe seg

Tønnesson mener de siste ukers svært spente situasjon på Korea-halvøya først og fremst er knyttet til USA og Sør-Koreas felles militærøvelse, samt Kim Jong-uns behov for å befeste en posisjon overfor sine egne generaler. Dermed kan det gå mot en deeskalering så snart øvelsen er over, mener han.

– Når militærøvelsen er ferdig og bursdagen til Kim Il Sung er overstått (15. april, red. amn.) vil nok dette roe seg. Særlig hvis det har lyktes internt for Kim Jong-un og hans tante og onkel å sikre kontroll over militæret, sier Tønnesson.

Kim Jong-un

Kim Jong-un har truet med å angripe Hawaii og Guam, men svært få mener han er i stand til å gjøre dette.

Foto: KCNA / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt