Hopp til innhold

FN krever at USA stenger Guantanamo

FNs høykommissær for menneskerettigheter sier amerikanernes praksis med å fengsle folk på ubestemt tid i Guantánamo-fengselet er «et klart brudd på internasjonal lov».

Navanethem Pillay

KLART BRUDD: – Vi må være tydelige på dette: USA bryter klart, ikke bare sine egne forpliktelser, men også internasjonale lover og standarder, som de selv skal følge, sa FNs høykommissær, Navi Pillay.

Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap

Navanethem (Navi) Pillay pekte på at mange av de innsatte var fengslet uten reell rettssak og dom.

Den siste tida har en rekke av de innsatte i den omstridte fengselet på Cuba satt i gang en sultestreik for å få oppmerksomheten rettet mot Guantánamo og USAs brutte løfte om å avvikle fengselet.

Høykommissæren for menneskerettigheter kaller sultestreiken for en« desperat handling», men ikke «overraskende», ifølge Reuters.

– Vi må være tydelige på dette: USA bryter klart, ikke bare sine egne forpliktelser, men også internasjonale lover og standarder, som de selv skal følge, sier Pillay.

11 år uten dom

På det meste var 750 personer fra mer enn 40 land internert i fangeleiren. De fleste av dem ble pågrepet under den USA-ledede invasjonen i Afghanistan etter 11. september-angrepene på USA i 2001.

De fleste av de166 som i dag fortsatt er innesperret har vært i fangeleiren i 11 år uten dom.

Da Barack Obama i 2009 ble innsatt som president, ga han ordre om at Guantánamo skulle stenges i løpet av ett år, men siden den gang har Kongressen stukket kjepper i hjulene for planene. De har også gjort det vanskeligere for fangene å bli overflyttet til andre fengsler.

USA bruker 114 millioner dollar hvert år (i underkant av 700 millioner norske kroner) for å holde fengselet åpent.


SISTE NYTT

Siste nytt