Hopp til innhold

Svensk høyesterettsdommer mener Assange ikke kan utleveres til USA

En av Sveriges mest respekterte dommere sier Julian Assange kan føle seg trygg i Sverige. Stefan Lindskog mener overgrepssaken mot Wikileaks-grunnleggeren er et «stort rot».

Julian Assange

Julian Assange frykter hevn fra amerikanske myndigheter etter publiseringen av diplomatiske og militære hemmeligheter.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Stefan Lindskog

Høyesterettsdommer i Sverige Stefan Lindskog mener Julian Assange ikke trenger å frykte en utlevering til USA.

Foto: Sveriges advokatsamfund

Det var i et oppsiktvsvekkende åpenhjertig foredrag ved University of Adelaide i Julian Assange hjemland Australia at høyesterettsdommer Stefan Lindskog sa at Wikileaks-grunnleggeren ikke trenger å frykte at Sverige vil utlevere ham til USA.

– Utlevering vil ikke bli gjort når de påståtte lovbruddene er av miltær eller politisk art, sa Lindskog ifølge Australias nasjonale nyhetsbyrå AAP.

Frykter amerikanske myndigheter

Assange har i snart ti måneder oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London, fordi britiske myndigheter ønsker å utlevere ham til Sverige. Der har Assange en arrestordre mot seg, etter anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner i 2010.

Men Assange nekter å la seg utlevere fordi han mener det hele er en felle for å sende ham til USA. Der etterforskes han av justisdepartementet for å ha publisert tusenvis av amerikanske diplomatiske og militære dokumenter.

– Bør ikke være et lovbrudd å avsløre lovbrudd

Men svensk høyesterett vil etter alt å dømme ikke la Assange utleveres til USA, ifølge Lindskog.

Slik utlevering kan nemlig bare skje når svensk rett behandler de samme anklagene som er grunnlaget for utleveringen. Og lekkasjer av ambassadedokumenter er neppe ulovlig under svensk lov, som i høy grad beskytter kilder og varslere.

– Det som er hemmelighetsstemplet under amerikansk lov er neppe det under svensk lov, og fiender av USA er ikke nødvendigvis fiender av Sverige, sa Lindskog under foredraget i Australia.

Han mener uansett at Assange og Wikileaks ikke har gjort noe galt.

– Det bør ikke være lovbrudd å avsløre lovbrudd gjort av et lands myndigheter, sa Lindskog.

(Saken fortsetter under bildet.)

Assange

Julian Assange har gjemt seg i Ecuadors ambassade i London siden 19. juni ifjor etter at landets president Rafael Correa ga ham politisk asyl.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

– Et eneste stort rot

Hvorvidt det i det hele tatt skulle utstedes arrestordre på Assange er en svært omdiskutert sak i Sverige. Én statsadvokat henla saken, men bare dager senere ble den plukket opp igjen av en annen, den høyprofilerte Marianne Nye.

Høyesterettsdommer Stefan Lindskog legger ikke skjul på hva han synes om saken mot Assange.

– Jeg mener den er et eneste stort rot, sa han.

Store omveltninger i saken

Det hersker nå full forvirring om Assange-saken i Sverige. Statsadvokat Marianne Nye ga i forrige uke fra seg saken til en mye mindre erfaren advokat, uten at noen forklaring har blitt gitt for byttet.

Mens Anna Ardin, en av de to kvinnene som hevder å ha blitt utsatt for overgrep av Assange, sparket i slutten av februar sin advokat.

Stiller til senatsvalg

Julian Assange siste stunt for å slippe ut av ambassaden i Ecuador uten å bli arrestert av britisk politi er å stille til valg til det australske senatet.

– De politiske kostnadene vil da bli altfor store, sa Assange til australsk media i februar om hvorfor han trodde amerikanske, britiske og svenske myndigheter ville gi opp jakten på ham dersom han blir valgt til senatet.