Hopp til innhold

Håper våpenindustrien blir mer seriøs

Ammunisjonsprodusenten Nammo Raufoss håper den historiske våpenhandelsavtalen i FN vil føre til at industrien blir sett på som mer seriøs.

Illustrasjonsfoto. Våpen produsert i Sør-Afrika.

Illustrasjonsfoto. Våpen produsert i Sør-Afrika.

Foto: Techno Arms / NTB scanpix

FNs generalforsamling vedtok i dag å regulere handelen med konvensjonelle våpen.

Kommunikasjonsdirektør Sissel Solum ved ammunisjonsprodusenten Nammo Raufoss kom nettopp tilbake fra New York etter å ha fulgt forhandlingene i FN. Hun håper avtalen kan føre til at våpenindustrien blir sett på som mer seriøs.

– I Norge har vi allerede et strengt regelverk og det er viktig at også andre land får lignende standarder. Jo flere land som har et godt regelverk, jo bedre, sier Solum.

Administrerende direktør Torbjørn Svensgård i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi) har ikke sett selve avtaleteksten ennå, men sier de har hatt tett dialog med Utenriksdepartementet underveis i prosessen.

– Så langt jeg kjenner til er avtalen i samsvar med den praksis Norge allerede følger. Jeg registrerer at Utenriksdepartementet er veldig fornøyd, sier Svensgård.

– Kunne ha stanset Assadregimet

Assisterende generalsekretær i FN-sambandet, Rune Arctander, mener vedtaket er historisk.

– Vi er strålende fornøyd med at man har kommet i havn med en historisk avtale i FN og at det ble hele 154 stater som stemte for. Riktignok er det en avtale med noen mangler, blant annet er ammunisjon mangelfullt dekket i avtalen, men dette kan forbedres på etter hvert. Hadde vi hatt denne avtalen tidligere ville det for eksempel vært vanskelig å legitimere våpeneksport til Assadregimet i Syria. Derfor er denne avtalen så viktig, sier Arctander.

– Norge må gå foran

Seniorrådgiver Elise Christensen i Forum for utvikling og miljø er i New York hvor hun har fulgt forhandlingene i FN.

– Frivillige organisasjoner fra hele verden har jobbet hardt for dette i nesten to tiår. Derfor er det en utrolig lettelse at det nå har kommet i havn, sier Christensen.

Konsekvensen av avtalen er at det nå blir etablert internasjonale normer for våpenhandel som stater vil bli tvunget til å holde.

– Vi håper det nå vil bli vanskeligere å selge våpen som vil bli brukt til å bryte menneskerettighetene. Vi skulle ønske avtalen inneholdt flere og tydeligere kriterier for våpeneksport, blant annet at det ikke skulle ha vært lov å eksportere våpen til land hvis det kan gå ut over landets mulighet til utvikling. Dette lå i utgangspunktet inne i avtalen, men ble dessverre tatt ut i løpet av forhandlingene. Men alt i alt er vi positive og nå er det opp til statene å tolke denne avtalen så sterkt som mulig. Vi håper Norge vil gå foran med et godt eksempel. sier Christensen.

SISTE NYTT

Siste nytt