Hopp til innhold

Skal ha flyttet kidnappet norsk kvinne til Nord-Sinai

JERUSALEM/OSLO (NRK): Like etter at de ble kidnappet ringte de til familien og fortalte hva som hadde skjedd. Nå skal begge være flyttet til Nord-Sinai.

Veien mellom Taba og Dahab

Veien mellom Taba og Dahab der de to ble kidnappet i en taxi.

Foto: CRIS BOURONCLE / Afp

Sigurd Falkenberg Mikkelsen
Ahmed Tibbi

Den israelske parlamentarikeren Ahmed Tibbi er en pådriver for å får løst gisselsituasjonen på Sinai.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Han fortalte meg at han nettopp hadde blitt kidnappet, forteller svogeren til den israelske studenten som ble kidnappet sammen med sin norske venninne.

– Han kunne fortelle at de var trygge og ved godt mot, og kidnapperne behandlet han bra, sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Ringte selv ambassaden

I dag ble det kjent at en israelsk mann i 20-årene og en norsk kvinne i 30-årene har blitt kidnappet på vei mellom de to turiststedene Taba og Dahab. De to skal ha blitt bortført fra en taxi i går, og ifølge den israelske nyhetskanalen Channel 10 var det den norske kvinnen selv som kontaktet den norske ambassaden i Kairo.

Nå skal de begge være flyttet til Nord-Sinai og det foregår lokale forhandlinger mellom politi og kidnapperne, ifølge den egyptiske frilansjournalisten Mohamed Fadel Fahmy.

– Ifølge mine kilder i det lokale politiet som forhandler med beduinlederne så er de to nå flyttet til Nord-Sinai, sier Fahmy til NRK.no.

Fahmy har fulgt saken tett og meldte om kidnappingen allerede i går.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tilbake i Israel kontaktet familien til den kidnappede studenten parlamentarikeren Ahmed Tibbi for at han skulle få løst situasjonen. Det får NRK bekreftet fra staben til Tibbi, som representerer partiet Ta'al i Knesset.

– I går ble en israelsk student kidnappet og bortført av væpnede menn. De krever to av deres familiemedlemmer løslatt fra fengsel i Kairo, sier Tibbis talsmann til NRK.

Tibbi skal nå ha tatt kontakt med myndighetene i Kairo for å løse situasjonen og få de to kidnappede frigitt.

Både egyptiske og norske myndigheter er involvert i denne prosessen.

NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen om kidnapping på Sinai-halvøya.

– Egyptisk politi og sikkerhetsmyndigheter er helt sentrale her, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen om en mulig løsning på kidnappingssituasjonen.

– Holdes fanget i ørkenen

– Vi kan bekrefte at en norsk borger er bortført i Egypt, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i Utenriksdepartementet, og understreker at de tar situasjonen på det største alvor.

– UD har nå sammen med relevante etater mobilisert de nødvendige ressurser for å håndtere situasjonen, og vi har løpende kontakt med egyptiske og israelske myndigheter sier Michelsen.

Taba road, Sinaihalvøya, Egypt

De to ble stoppet og kidnappet langs Taba road på vei til Dahab.

Foto: Sonysan/Flickr.com CC BY-NC-ND 2.0


De to skal ha blitt kidnappet like etter at de krysset grensen mellom Israel og Egypt, og ifølge den israelske nyhetskanalen Channel 2 skal de to ha sittet i en taxi da de ble stoppet og bortført.

Ved en veisperring ble de så truet over i en ny bil. Drosjesjåføren skal senere ha blitt løslatt og varslet deretter egyptiske myndigheter om hendelsen.

Ifølge egyptiske sikkerhetskilder er det ingenting som tyder på at motivet bak kidnappingen er politisk.

En sikkerhetskilde opplyste fredag ettermiddag til det tyske nyhetsbyrået DPA at det alt var innledet forhandlinger med beduinledere om løslatelse av de to gislene.

Pleier å bli løslatt

Egypt har opplevd økende lovløshet siden landets autoritære president Hosni Mubarak ble styrtet i 2011. Flere turister har blitt kidnappet av beduiner på Sinaihalvøya, som har krevd fengslede familie- og klanmedlemmer løslatt.

Sinai-halvøya

Sinaihalvøya har vært et yndet feriemål for mange nordmenn lenge, men i den siste tiden har vold og kidnappinger preget nyhetsbildet.

Foto: Chris Hadfield / Afp

Gislene løslates vanligvis uskadd i løpet av 48 timer. Senest 7. mars ble et britisk ektepar bortført i området, men løslatt etter forhandlinger få timer senere.

Israel har gjentatte ganger den siste tiden advart sine statsborgere mot faren for slike kidnappinger i Sinai.

Norsk UD fraråder også «reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til den nordlige delen av Sinaihalvøya, nærmere bestemt området nord for hovedveien mellom Suez og Taba».

SISTE NYTT

Siste nytt