Hopp til innhold

– Hallo, vi har din sønn

DAMASKUS (NRK.no): Hva gjør du når du får en telefon om at sønnen din er kidnappet? For mange syrere har det nå blitt en helt reell problemstilling.

Abo Anas i Syria

Etter at Abo Anas hadde fått sin sønn tilbake fra kidnapperne forsøkte de seg på nytt. Da sprakk det for mannen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Syria
Foto: NRK

Abo Anas visste hva som ventet da han fikk beskjeden om at sønnen var borte. Bare en time etter kom telefonoppringningen.


– De sa de var fra Nusra Fronten, at de ville ha fem millioner lire, og ba meg ikke ringe politiet. Det var galskap. Han kunne bli drept når som helst, for disse menneskene har hjertene fulle av hat, sier han.

Truet med hevn

Abo Anas mente han bare kunne gjøre én ting: Presse tilbake og gjøre situasjonen så vanskelig som mulig for kidnapperne.

Han kontaktet alt som fantes av klanledere og mektige folk i landsbyen for å få til forhandlinger, og han begynte å true. Han sa han ville gjengjelde, at han ville få på fote en milits på 2000 mann og ta hevn på opprøreres familier som bodde i hans landsby.

– Det er 400 familier som har bodd hos oss, helt fredelig siden alt dette begynte, sier han.

Slengt på lasteplanet

NRK treffer ham i forstaden Germana, noen kilometer uten Damaskus. Abo Anas kommer fra Al-Suweyda, lenger sør. Sønnen hans, Anas, hadde vært på gården for å melke kyrne da han ble kidnappet.

Og farens press lykkes. Kidnapperne satt sønnen fri uten at han måtte betale, og mens vi er hos familien veksler jeg noen ord med sønnen som fortsatt er ute på landsbygda, før samtalen blir brutt:

– De holdt meg i halvannen dag, det var væpnede menn som stanset bilen min, forklarer han, før faren gir flere detaljer.

– Han kjørte en pickuptruck og kidnapperne, det var fem mann, slengte ham på lasteplanet, dekket ham til med et teppe, og siktet på ham med våpen.

Opprørsbevegelsen innblandet?

I borgerkrigens Syria er kidnapping blitt et stort tema. Det kan være kidnapping for penger, eller av politiske årsaker. Ofte en kombinasjon. Det er mange forskjellige opprørsgrupper.

Aba Anas sier at kidnapperne både sa at de var fra Nusra Fronten, som er en islamistisk organisasjon, og fra Den frie syriske hæren, som er en paraplyorganisasjon for mange av de væpnede gruppene som slåss mot regjeringshæren.

NRK spør ham om han er helt sikker på om de faktisk var opprørere, og ikke bare vanlige kriminelle som har stort albuerom i dagens Syria.

– Det var det de sa de var, svarer han

Rammer mange

Frykten for kidnappinger er nå stor i Syria, hvor respekten for menneskeliv blir mindre for hver dag.

Over 70 000 mennesker er drept i en krig som har antatt en mer sekterisk form etter hvert som den har dratt ut. NRK har fått høre langt verre historier enn den om Abo Anas og hans sønn, men der folk ikke tør prate åpent.

I en historie ble det betalt løsepenger, men da familien fikk sønnen tilbake hadde kidnapperne injisert en bakterieblanding, og sønnen døde på sykehus kort tid etter. Både i opprørskontrollert og regimekontrollerte områder er den økende kriminaliteten et stort problem.

Her i hovedstaden Damaskus snakkes det mye om alt fra kidnappinger til biltyverier og ran, og problemet er antakelig enda større nord i landet.

Truslene fortsetter

Abo Anas er druser, en av Syrias mange minoriteter, og legger ikke skjul på at han støtter regimet.

Han mener de som gjør opprør er religiøse ekstremister som vil presse deres oppfatninger på resten av Syria.

– «Du må være som oss, eller så vil jeg drepe deg». Det er kjernen i problemet. Det er militante opprørere som har kommet fra utlandet til Syria, og det er militante syrere som har vært studenter hos dem. Nå lærer de dette til barn, sier han.

Og selv om Abo Anas fikk sin sønn frigitt, er det ikke over.

Etter at telefonsamtalen med sønnen får han en ny oppringning. Mannen som ringer vil ikke i si hva han heter, men truer Abo Anas og kaller ham blant annet frafallen. Noe som i islam straffes med døden. «Kanskje det var min feil å ringe deg for å advare deg, men i morgen, hvis jeg ikke deltar i din begravelse, vil jeg gi deg hva du vil ha» sier mannen som ringer.

Abo Anis, rød av sinne, skriker tilbake: «Jeg vil at du skal stå ansikt til ansikt med meg som en fiende! Hvis du har litt oppdragelse. Det er ingen andre frafalne her enn deg.»

Bare denne helgen har nærmere 200 mennesker blitt drept, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. Totalt skal rundt 70.000 mennesker ha mistet livet i den snart to år gamle konflikten.

SISTE NYTT

Siste nytt