Hopp til innhold

Telenor må forhandle med tidligere sjef for flyvåpenet

Hvis Telenor får tilslag på et eventuelt anbud om å operere i Myanmar, må de forhandle med det tidligere militærregimets øverstkommanderende for flyvåpenet. Han ble nemlig teleminister da forgjengeren fikk sparken for korrupsjon i januar.

Myanmar kommunikasjonsminister Myat Hein og Hu Jintao

Myanmars kommunikasjonsminister Myat Hein var frem til 13. januar i år øverstkommanderende for flyvåpenet. Her møter han Kinas president Hu Jintao i Beijing.

Foto: Frederic J. Brown / AP

A girl talks on a mobile phone in a training school in Yangon.

Mobiltelefonbruk har enn så lenge lav utbredelse i Myanmar. Telenor er ett av selskapene som ønsker å endre på dette.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

I dag ankom Myanmars president Thein Sein Norge på et tre dagers offisielt besøk. Blant dem som er ivrige på å møte presidenten er Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas. Telenor har lagt inn meldt sin interesse for en mobillisens i Myanmar, og venter nå i spenning på avgjørelsen som skal komme i juni.

Baksaas flyr i dag direkte fra verdens største mobilkonferanse, Mobile World Congress, som startet i Barcelona i går, til Oslo og regjeringens middag for Thein Sein på Akershus festning, bekrefter Telenors kommunikasjonssjef Tor Odland overfor NRK.no.

Under dagens pressekonferanse i Parkveien sa statsminister Jens Stoltenberg at Telenor har mye å tilby i Myanmars utvkling av telekomsektoren.

Sjef for flyvåpenet

Dersom Telenor får tilslag på et eventuelt anbud i Myanmar står de foran forhandlinger med landets nye kommunikasjonsminister Myat Hein. Fra 2003 og frem til januar i år var Myat Hein øverstkommanderende for Myanmars flyvåpen, som blant annet stod bak angrep på den etniske motstandsbevegelsen Kachin Independence Army (KIA) nord i Myanmar så sent som i slutten av forrige måned.

Tor Odland i Telenor ønsker ikke å kommentere ministerens bakgrunn direkte.

Tor Odland, kommunikasjonssjef i Telenor

Tor Odland, kommunikasjonssjef i Telenor.

Foto: Paal Rodahl / Pressebilde

– Et eventuelt engasjement for Telenor i Myanmar er avhengig av en høy grad av regulatorisk forutsigbarhet. Og der er de politiske dimensjonene én del av den helhetlige vurderingen, sier Odland.

Sparket for korrupsjon

Myat Hein overtok regjeringsjobben da forgjengeren Thein Htun og åtte av hans medarbeidere nylig fikk sparken for omfattende korrupsjon. Avskjedigelsen ble av mange tolket som et tegn på at president Thein Sein er opptatt av å rydde opp i egne rekker når Myanmar nå åpner seg for internasjonalt næringsliv. Organisasjonen Transparency International rangerer Myanmar som verdens sjette mest korrupte land.

Er dere bekymret for at korrupsjon kan påvirke anbudsprosessen Telenor tar del i i Myanmar?

– Vi gjør som alltid forundersøkelser for å fastslå størrelsen på risikoen ved å investere i et land. I Telenor har vi nulltoleranse for korrupsjon, så for oss er ikke dette noe spørsmål om grad, sier Odland.

Men er dere redd for å tape anbudskampen mot andre aktører som er mer villige til å involvere seg i korrupsjon?

– Vi kan kun konsentrere oss om oss selv og vår prosess, sier Odland, og legger til at selv om Telenor får tilslag på et eventuelt anbud står de foran enda flere vurderinger av elementer som korrupsjonsrisiko, menneskerettigheter, arbeiderrettigheter og miljø før de kan avgjøre om de velger å investere i Myanmar.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Utenriksminister Barth Eide og president Thein Sein.

Myanmars president Thein Sein kom i dag til Norge for første gang. Utenriksminister Espen Barth Eide viser ham utsikten over Oslo i flott vintervær.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Store mobilmuligheter

Myanmar er det landet i verden, nest etter Nord-Korea, med lavest utbredelse av mobiltelefonbruk – mobilpenetrasjon på bransjespråket. Bare rundt seks til syv prosent av befolkningen har mobiltelefon. Til sammenligning er mobilpenetrasjonen i nabolandet Thailand, der Telenor er en stor aktør, på over 100 prosent, fordi gjennomsnittspersonen eier mer enn én mobiltelefon.

Myndighetene i Myanmar sitt uttalte mål er at 50 prosent av befolkningen skal ha tatt i bruk mobiltelefon allerede innen 2015. Dette gjør landet til et svært interessant investeringsobjekt for internasjonale teleselskaper, og over 90 av Telenors konkurrenter skal ha meldt sin interesse for å operere i Myanmar.

– Det er en stor befolkning på 60 millioner hvor mobiltelefoni har vært forbeholdt noen få mennesker. Nå vil myndighetene gjøre det tilgjengelig for alle. Det vil få viktige følger også for vekst i landets næringsliv, økt ytringsfrihet og generell samfunnsutviklng, sier Odland i Telenor.

Får hjelp av Teletilsynet

Forskning viser at 10 prosent økning i mobilutbredelse er knyttet til 1 prosent økning i et lands bruttonasjonalprodukt. Gode kommunikasjonsmuligheter er også viktig for et åpent og demokratisk samfunn. Dette er to av årsakene til at president Thein Sein siden maktovertakelsen i 2011 har presset på for å bygge ut mobildekningen så raskt som mulig.

Representanter fra det norske Post- og teletilsynet har i flere omganger besøkt Myanmar for å rådgi myndighetene på regulering av telekombransjen. Men direktør Torstein Olsen nekter for at dette engasjementet handler om å bedre Telenors muligheter i anbudskampen.

– Vi ble spurt om vi hadde ressurser til å hjelpe til, og det hadde vi, under forutsetning om at dette blir betalt av norske myndigheter, sier Olsen.

Dette vil ha positiv effekt for Telenor dersom selskapet ender opp med å etablere seg i landet.

– Telenor ønsker å se på mulighetene i Myanmar, og da er det viktig at det er ryddige rammevilkår, sier direktøren.

SISTE NYTT

Siste nytt