Hopp til innhold

De håper på et politisk jordskjelv

– Jeg stemmer på Beppe Grillo og Fem stjerner-bevegelsen. De er unge, med friske sinn og nye ideer, sier Cinzia Vettori. Italias kontroversielle komiker kan oppleve et valgskred og snu landet på hodet.

Cinzia Vettori

Cinzia Vettori har gitt opp de normale politiske partiene og går for protestbevegelsen. Hun håper det kan få noe til å skje i italiensk politikk.

Foto: Stijn De Smet / NRK

Roma: Hege Moe Eriksen

– I dag med valget håper vi på en ny start. Jeg velger å stemme på Grillo. Jeg tror på ham. Jeg tror på menneskene som representerer ham. De er unge, med friske sinn og nye ideer, sier Cinzia Vettori til NRK.

Sykepleieren er ikke i tvil om hvilket partinavn det skal stå på stemmeseddelen som skal ned i urnen. «Movimento 5 Stelle», populært forkortet M5S.

Gir en stemme i protest

Vi får lov til å slå følge med henne inn i valglokalet hun sogner til i Villa Gordiani, et lavere middelklassestrøk i Roma.

De siste valgene har hun latt være å stemme. Hun er lei kaoset i italiensk politikk og har mistet troen på at de velkjente navnene kan rydde opp. Men nå velger hun å møte opp igjen – i håp om at den kontroversielle komikeren og bloggeren Beppe Grillo kan skape et politisk jordskjelv.

– Situasjonen i Italia er veldig dårlig, like dårlig som i Spania og Hellas. Forskjellen er at i Italia blir det holdt hemmelig. Men situasjonen er den samme, sier Vettori.

Denne uken ble hun arbeidsledig, i likhet med over 11 prosent av den italienske arbeidsstyrken. Og i likhet med ektemannen.

Vettori arbeidet som sykepleier på en privat klinikk i Roma. De siste fire månedene har ingen av de ansatte fått lønn. Denne uken leverte hun derfor inn avskjedssøknaden.

Nå gir hun en stemme til dem hun håper og tror kan gi Italia en radikal ny kurs. Og hun er ikke den eneste i valglokalet.

– Jeg er med Beppe Grillo. Folk er sultne, de har fått nok, ikke minst på grunn av alle forsakelsene vi har gjort, sier Giuseppe Milazzo.

I protest mot alle

Beppe Grillo har stjålet rampelyset i valgkampen.

Protestbevegelsen som han startet for fem å siden spås et brakvalg, og kan komme til å bli ett av landets største parti.

Han har refset samfunnstoppene siden 1970-tallet. Og han har fått vanlige folk med på et oppgjør med den omfattende korrupsjonen som fortsatt er et problem i Italia. Nå er det sparepolitikken og eurodiktatene fra Brussel, som han kaller det, som står øverst på kamplista.

Han mener politikerne og økonomene lesser byrdene over hva de selv har stelt i stand over på vanlige folk.

Det er et budskap som blir godt mottatt.

– Vi håper at ting blir bedre, for nå er situasjonen forferdelig. Politikerne stjeler alt, de spiser alt. La oss håpe at noe kan forandres i dag, sier den tredje velgeren vi treffer, Patrizia Cantalamessa.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Beppe Grillo

Komikeren og bloggeren Beppe Grillo er valgets joker. Ingen aner hvor stor protestbevegelsen han leder blir, men fra mange valglokaler melder velgere at de har gitt Grillo sin stemme.

Foto: Andrew Medichini / Ap

«Nok, Berlusconi»

Valget til den italienske nasjonalforsamlingen, som pågår i dag og morgen, anses som det viktigste siden 1994. Det var året da store deler av den politiske eliten ble utradert, skandalisert etter store korrupsjonsavsløringer.

Det var også valget som banet veien for Silvio Berlusconi.

Silvio Berlusconi stemmer i valget

Silvio Berlusconi stemte som vanlig i hjembyen Milano.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

Og Berlusconi er med, i år igjen, tross pågående rettssaker om korrupsjon, skattesvindel og kjøp av sex fra mindreårige prostituerte. Hans gjeninntreden kom til mange italieneres og ikke minst EU-toppenes store sukk.

Berlusconi ble for halvannet år siden avsatt av nasjonalforsamlingen mer eller mindre mot sin vilje, for å berge landet fra økonomisk kollaps.

Selv partiet hans sammen med samarbeidspartnere Lega Nord har vært nest størst på meningsmålingene, mener mange at Italia ikke har råd til flere år med Berlusconi, verken økonomisk eller omdømmemessig.

Da den tidligere statsministeren ankom for å stemme i hjembyen Milano i formiddag, ble han møtt av tre toppløse feminister.

«Nok Berlusconi» hadde de skrevet med bred tusj på de bare overkroppene – som kjapt ble tildekket av politiet som kom for å pågripe damene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Feministprotest mot Silvio Berlusconi

En av de tre kvinnene som protesterte mot Silvio Berlusconi ble raskt fjernet fra inngangen til valglokalet i Milano.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Stemte på fornuften

I valglokalet i Roma er det vanskelig å finne noen som har noe til overs for den tidligere statsministeren.

– Jeg stemte på Demokratene. Det er det eneste partiet med et program for et rettferdig Italia. Og Pier Luigi Bersani er vår leder, forteller Velio Alia.

Velgeren sikter til ekskommunisten som nå leder det sosialdemokratiske partiet Demokratene (PD) og som politiske kommentatorer antar overtar for Italias neste statsminister.

Alliansen med PD og venstrefløypartiet SEL har ledet suverent på meningsmålingene. Men ingen vet helt hvordan det står til nå, fordi det eksisterer et forbud mot meningsmålinger de to siste ukene før valget.

Bersani, som tidligere har vært både industriminister, transportminister og minister for økonomisk utvikling, har lovet å videreføre deler av politikken til avtroppende statsminister Mario Monti, teknokraten og økonomiprofessoren som ble satt inn etter Berlusconi.

Men han vil ha større fokus på økonomisk vekst og bruke mer offentlige penger enn den avtroppende kriseregjeringen, som har kuttet hardt i offentlige utgifter for å få landets store statsgjeld under kontroll. Han har også lovet å reversere enkelte av reformene i arbeidsmarkedet, etter press fra venstresiden og fagforeninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pier Luigi Bersani

Den erfarne politikeren Pier Luigi Bersani blir trolig den som skal styre et fortsatt krisetynget Italia.

Foto: PAOLO BONA / Reuters

Hvem skal regjere med hvem?

Italia har ikke hatt økonomisk vekst og god konkurranseevne på to tiår og mange gir et stivnet arbeidsmarked med rigide regler deler av skylden. I stedet startet landet en lånespiral, hvor rentene ble tunge å bære da finanskrisen rammet den vestlige økonomien.

Bersani har sagt at han samarbeider gjerne med Monti og vil ha ham inn i en regjering, mens Monti, som lot seg overtale til å stå i spissen for en sentrum-allianse for å sluttføre oppryddingen han startet på, er noe mer avvisende.

Men analytikere mener de trolig vil havne sammen i en eller annen form.

Mario Monti stemmer ved valget

Mario Monti stemte i Milano i dag morges. Spørsmålet er i hvilken rolle han fortsetter i etter valget.

Foto: Luca Bruno / Ap

Bersani trenger Montis økonomiske autoritet utenlands og sentrumalliansens stemmer innenlands. Og Bersani er kjent som en pragmatisk politiker.

For bakfra truer Berlusconi og hans høyreallianse. Hvis de får inn nok representanter i Senatet, som er overhuset i den italienske nasjonalforsamlingen, kan de blokkere reformer og nødvendige vedtak. I Deputertkammeret (underhuset) er det ventet at sentrum-venstre-alliansene på grunn av valgreglene vil sikre seg overtaket.

I tillegg kommer Fem stjerner-bevegelsen, som ingen helt tør spå hvor store blir eller hvordan de vil operere. For de liker verken politikken til Berlusconi, Monti eller Bersani.

Problemet for alle er at Italia, som er eurosonens tredje største økonomi, fortsatt har en stor jobb å gjøre for å få en sunn nasjonaløkonomi. Samtidig føler en presset befolkning daglig konsekvensene av nye og forhøyede skatter og avgifter, samtidig som bedrifter og offentlige etater er uten penger til å betale sine ansatte.

I morgen ettermiddag, når valglokalene har stengt klokken 15.00 og den første valgdagsmålingen offentliggjøres, vil man få den første pekepinnen på hvilken vei Italia går og hvor regjerlig landet blir.

SISTE NYTT

Siste nytt