Hopp til innhold

Forsvaret bekrefter: Afghanske tolker har deltatt i kamper

Forsvaret bekrefter at afghanske tolker har deltatt i kamphandlinger sammen med norske soldater i Afghanistan.

Norske soldater i Afghanistan

En norsk soldat fra OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team) -Kandak i samtale med en offiser i den afghanske Hæren via tolk, Almar distrikt 2009. Tirsdag bekrefter Forsvaret at tolker har vært i strid sammen med norske soldater.

Foto: FORSVARET

Viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen

Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen.

Foto: NRK

– Sivilt ansatte tolker har anledning til å bruke våpen når de forsvarer seg, sier viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen til NRK.

Og det har skjedd?

– Det har skjedd, bekrefter han.

– Oppfattet dem som stridende

Mandag kunne VG fortelle at norske soldater i Afghanistan gjennom en årrekke har lært opp sivile, afghanske tolker som jobbet for Forsvaret, i våpenbruk. Avisen skriver at tolkene også avfyrte egne våpen under skuddvekslinger.

– Tolkene oppfattet seg selv som stridende, vi oppfattet dem som stridende. De fleste som var med ut i felt, fikk opplæring på de ulike våpnene avdelingen hadde, sier en Afghanistan-offiser til avisen.

Bruun-Hanssen sier at det er soldatene som har ansvaret for å sikre tolkene, men at det kan være hensiktsmessig at tolkene beskytter seg selv.

– Når tolkene blir skutt på, kan det være viktig at de holder våpenet selv, og at de beskytter seg selv.

Rett til å forsvare seg

Viseadmiralen sier det dreier seg om håndvåpenet HK416, våpenet som erstattet AG 3. Han sier at det er lagføreren på bakken som tar avgjørelsen om tolken kan ta i bruk våpenet.

Har det blitt forespurt om det er greit at tolkene får utlevert våpen til selvforsvar?

– Ikke til selvforsvar. Vi hadde tidligere en diskusjon, i 2008 og 2009, om vi skulle bevæpne tolkene på linje med enkelte andre nasjoner. Det ble avslått, vi forholder oss til Genèvekonvensjonen, og bevæpner normalt ikke tolkene. Men selvforsvarsretten kan vi ikke ta fra dem, sier Bruun-Hanssen.

VG har vært i kontakt med en av tolkene som sier at han ikke bare tolk.

– Jeg var kledd i norsk uniform, hadde mitt eget våpen og fikk ti magasiner med ammunisjon, sier en av 27 år gammel afghaner som har jobbet som tolk for norske styrker i en årrekke, sier han til avisa.

Rapporter mangler

Mandag uttalte FOH at Forsvaret ikke visste om at tolker hadde fått våpenopplæring. Dette ble gjentatt overfor VG tidligere tirsdag. Da uttalte Bruun-Hansen følgende:

– Verken jeg eller FOH kjente til dette, sa han.


Det samme svaret kom fra forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, skriver NTB. Men tirsdag kveld innrømmet altså Forsvaret at tolker har kriget for Norge.

Ingen av rapportene som foreligger fra skuddvekslinger og andre alvorlige hendelser som inkluderer norske soldater i Afghanistan nevner noe om tolkene, men Forsvaret har nå fått saken bekreftet etter å ha snakket med soldater og offiserer.