Hopp til innhold

– Nord-Korea forsøker å sprenge vei til nye forhandlinger

Nord-Koreas baktanker med atomprøvesprengningen er å oppnå forhandlinger med USA, slik de var nære ved å gjøre i for 13 år siden, sier Nordens fremste Nord-Korea-ekspert.

Nord-Korea og USA

Tidligere utenriksminister under Bill Clinton, Madeleine Albright, møtte tidligere president Kim Jung-Il i år 2000 for å forhandle. De var nær en avtale om å utvikle normale relasjoner mellom USA og Nord-Korea, men dette ble feiet av bordet da president George W. Bush kom til makten.

Foto: DAVID GUTTENFELDER / Afp

Nord-Korea gjennomførte mandag en «ny og vellykket underjordisk prøvesprengning» nord i landet. Dette er den tredje atomprøvesprengningen siden 2006, og den kraftigste hittil.

Visen går slik den gjorde i 2006 og 2009: Verdenssamfunnet, FN og statsledere går nå ut én etter én og fordømmer Nord-Korea. Og det er akkurat det Nord-Korea vil, mener ekspert Geir Helgesen.

Geir Helgesen

Geir Helgesen, direktør ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) ved universitetet i København.

Foto: nias.ku.dk

– Det kan virke paradoksalt at Nord-Korea gjennomfører en atomprøvesprengning for å påkalle fordømmelse, samtidig som de sier at de gjerne vil snakke. Men Nord-Koreas erfaringer fra to tidligere forsøk er at de først blir fordømt – deretter blir det forhandlinger, sier Geir Helgesen til NRK.no.

«Sprenger» seg fram til forhandlinger

Kim Jong-Un

Kim Jong-un benytter seg av samme strategi som sin far, og retter atomprogrammet mot USA.

Foto: KCNA / Reuters

Helgesen, som er direktør ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) ved universitetet i København, mener at Nord-Korea bokstavelig talt forsøker å sprenge seg vei til forhandlingssporet.

– Det er et forhandlingskort som er litt uhyggelig og negativt, men de forsøker å posisjonere seg og stå så sterkt som mulig i de nye forhandlingene med verdens eneste supermakt, sier Helgesen.

– Hva ønsker Nord-Korea å oppnå med dette?

– De er ute etter en fredsavtale med USA. De ønsker også å bli anerkjent av USA som en uavhengig stat, sier Helgesen.

Fra kaldt til kaldere

For i 1999 sa Nord-Korea seg villige til å stoppe utprøvingen av langdistanseraketter i bytte med samtaler med USA om bedre forbindelser.

I år 2000 besøkte USAs daværende utenriksminister Madeleine Albright Nord-Korea, og det var like før de to landene fant tonen. Sterke krefter i USA ønsket imidlertid ikke samtaler med Nord-Korea.

President George W. Bush sa senere at han ville revidere politikken overfor Nord-Korea. De neste åtte årene gikk forholdet mellom de to landene fra å være kaldt og uvennlig, til dypfrosset.

– Dette har fått Nord-Korea til å gjøre det de mener er en forsvarsaksjon: Å sørge for at ingen stormakter vil kunne løse Korea-konflikten med militære midler. Det er deres begrunnelse for å utvikle atomvåpen, sier Helgesen.

Mandag formiddag truet Nord-Korea i en ny uttalelse med at de vil komme med sterkere handling om ikke USA slutter med sitt fiendskap.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Nordkoreanske soldater på patrulje

Nordkoreanske soldater patruljerer langs Yalu-elva overfor den kinesiske byen Sinuiju tirsdag.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Aksepterer ikke forskjellsbehandlingen

Helgesen sier at Nord-Korea undrer seg over hvordan India, Pakistan og Israel kan utvikle sine egne atomvåpen, uten at dette fører til storm i vannglasset.

– Nord-Korea er ikke totalt sinnssyke. De reagerer på at India, Pakistan og Israel verken har blitt fordømt, utelukket eller isolert, men at de derimot har fått diplomatiske noter, mens Nord-Korea fortsetter å bli utelukket av USA. Det er det Nord-Korea ikke aksepterer, sier Helgesen.

Han tror Nord-Korea snart vil krype inn i sneglehuset igjen og vente på at det kommer forhandlinger.

Helgesen mener man bør være bekymret over at verden ikke har løst problemene fra den kalde krigens tid, og at regjeringen i Norge og flere andre land nå bør oppfordre både Nord-Korea og USA til å inngå forhandlinger raskest mulig.

– Hvis verdenssamfunnet fortsetter å presse, true og isolere Nord-Korea vil regimet i Nord-Korea svare akkurat som de har gjort tidligere med å videreutvikle og sørge for at atomprogrammet kjører på høyt gir, sier Helgesen.

Hastemøte i FN mandag

FNs sikkerhetsråd samles til et hastemøte klokka 15 norsk tid tirsdag.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer prøvesprengningen, og kaller den «et klart og alvorlig brudd på sikkerhetsrådets resolusjoner».

USAs president Barack Obama fordømmer prøvesprengningen som en «høyst provoserende handling», som utgjør en trussel mot USA og internasjonal fred og sikkerhet.

EU, NATO, Russland, Storbritannia, Tyskland og Frankrike fordømmer også prøvesprengningen, og Kina «uttrykker sterk motstand».

Sørkoreanske nyheter om Nord-Koreas prøvesprengning

Sørkoreanske passasjerer fulgte nyhetene om Nord-Koreas prøvesprengning på en togstasjon i Seoul.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt