Hopp til innhold

Egypt stenger Youtube

En egyptisk domstol har gitt ordre om å sperre tilgangen til Youtube i en måned.

Egypt-demonstrasjoner

Egyptiske demonstranter brenner det amerikanske flagget i protest mot filmen «Innocence of Muslims» 12. september i fjor.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Bakgrunnen for avgjørelsen er at en video som fornærmer profeten Mohammad, ble lastet opp på nettstedet i fjor, melder nyhetsbyrået MENA.

Den 13 minutter lange filmen «Innocence of Muslims» gjør narr av muslimenes hellige profet, og har utløst voldelige demonstrasjoner i flere muslimske land siden den dukket opp på Youtube.

Ville provosere

Filmen er laget av en egyptiskfødt kristen mann som nå er bosatt i USA. Sam Bacile, som han heter, er kjent for sin islamfiendtlige holdning. Han sier han laget filmen for å provosere og for å hjelpe Israel.

Mer enn 50 mennesker i over 20 land skal ha mistet livet i demonstrasjoner mot filmen det siste året, ifølge AP.

Filmen førte også til demonstrasjoner i Oslo der 6.000 muslimer og andre møtte opp på Youngstorget til en rolig protest mot publiseringen.

Selv Google i fjor gikk med på å blokkere tilgangen til den i en rekke muslimske land, blant dem Egypt og Libya, mener advokat Mohammed Hamid Salim at filmen fortsatt utgjør en trussel mot sikkerheten i Egypt.

Han gikk til sak mot Egypts statsminister og kommunikasjonsminister for ikke å ha blokkert Youtube i Egypt da nettstedet videreformidlet filmen. Ifølge Salem lages slike filmer for «å forvrenge bildet av religion og profeten, tilskynde oppvigleri og forårsake krig mot islam».

SISTE NYTT

Siste nytt