Hopp til innhold

Bitter debatt om homoekteskap

Det britiske parlamentet stemte i kveld ja til at personer av samme kjønn får inngå ekteskap. For mange konservative er det en bitter pille å svelge.

Ja til homoekteskap i Storbritannia

Støttespillere for lovendringen holdt vake utenfor det britiske parlamentet i kveld, mens politikerne debatterte om homofile skulle få samme rett til ekteskap som heterofile.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Dermed blir Storbritannia det 11. landet som åpner for at homofile, fra 2014, kan gifte seg på lik linje med heterofile.

Sist helg stemte den franske nasjonalforsamlingen ja til det samme, etter en svært opphetet og langvarig debatt. De franske representantene gikk også et skritt lenger og gav homofile rett til å adoptere barn.

Opphetet har debatten også vært på den britiske øya. Statsminister David Cameron har deler av sitt eget parti imot seg, og han har blitt skjelt ut for å svikte konservative verdier.

Ikke mandat til sosiale endringer

Siden 2005 har britiske homofile hatt mulighet til å inngå sivilt partnerskap, og det har mange fremtredende Tory-politikere ment er mer enn nok.

Opprøret mot statsministeren – og partilederen – lå an til å bli så sterkt at tre av hans fremste i regjeringen, finansminister George Osborne, utenriksminister William Hague og innenriksminister Theresa May rykket ut og mante til samhold gjennom en felles kronikk publisert i den britiske avisen The Daily Telegraph i går.

– Holdningene til homofile har endret seg, og nå er en endring av loven det rette å gjøre, skrev de tre og bad partiet slutte rekkene.

Vel halvparten av de konservative representantene i det lovgivende Underhuset signaliserte på forhånd at de ville stemme imot regjeringens eget forslag. Det samme med fire statsråder, mens enkelte andre ville holde seg borte for å slippe å stemme.

Dette er mer enn autoriteten til Cameron kan tåle, mener politiske kommentatorer. Fra før av sliter han stort med EU-saken blant sine egne.

På søndag bad 20 konservative representanter statsministeren innstendig om å utsette behandlingen av lovforslaget. De hevder at det konservative partiet kommer til å støte fra seg mange velger og tape neste valg, hvis man sier ja til loven.

Formaningen fra regjeringstrekløveret gjorde da også lite inntrykk på opprørske partifeller.

– Jeg mener loven er feil og regjeringens forslag har skapt en dyp og unødvendig splittelse i det konservative partiet, sier Gerald Howart, som tidligere i karrieren var såkalt "skyggeforsvarsminister" mens Labour satt ved makten.

– Regjeringen har ikke noe mandat til å foreta en så massiv sosial og kulturell endring, fremholder han.

Motstandere av britiske homoekteskap

En demonstrant holdt opp ulike bibelvers, som begrunnelse for sin motstand mot ekteskap mellom homofile.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

I Frankrike har den katolske kirken frontet en massiv kampanje mot at ekteskapet skal åpnes for to av samme kjønn, og i Storbritannia har katolikkene fått følge av den anglikanske kirke, som høylytt har sagt sin mening.

Justisministeren snudde

Andre konservative har bøyd av, og sa de kom til å stemme for loven.

En av dem er justisminister Chris Grayling, som har vært kjent som en av Tory'enes største homomotstandere.

Grayling vakte oppsikt da han for ikke mange år siden støttet Bed&Breakfast-eiere som nektet homofile par overnatting. Nå har han snudd.

I et intervju med et homomagasin omtaler han loven som «et neste steg i utviklingen av sosiale holdninger».

– Styrken i følelser, kjærlighet og forpliktelse overfor hverandre er ikke noe annerledes for homofile par enn heterofile par, sa kulturminister og ansvarlig statsråd for loven, Maria Miller, under debatten i kveld.

Statsministeren, som selv ikke deltok i debatten, har understreket at det handler om likhet for mennesker og at det vil styrke det britiske samfunnet.

Det konservative partiets regjeringspartner Liberaldemokratene har hele tiden vært for likestilling av hetero- og homofile, det samme med opposisjonspartiet Labour – selv om det også i de to partiene var representanter som stemte imot.

Totalt stemte 400 for loven og 175 imot. Hos de konservative var det flere som stemte mot loven enn for, 140 kontra 130, mens 40 unnlot å stemme.

Lovforslaget skal nå til behandling i en lovkomité i Underhuset før den sendes til Overhuset for godkjenning.

Gitt at Skottland har selvstyre i innenrikssaker vil endringen bare gjelde for England og Wales. Og slik den er utformet, vil den ikke kunne tvinge kirkesamfunn til å vie homofile.

SISTE NYTT

Siste nytt