Hopp til innhold

Assad: – Syria kan og vil konfrontere trusler og aggresjon

Bashar al-Assad er søndag hard i retorikken mot Israel etter at de tidligere i uka bombet en våpenkonvoi inne i Syria. Presidenten sier regimet kan og vil konfrontere trusler og aggresjon utenfra.

Bashar al-Assad møter Irans Saeed Jalili i Damaskus

I dette bildet sluppet av det statlige nyhetsbyrået SANA sees Bashar al-Assad sammen med generalsekretæren i Irans nasjonale sikkerhetsråd Saeed Jalili.

Foto: SANA / Reuters

Søndag har det kommet flere nye meldinger om det israelske luftangrepet inne i Syria.

Angrepet skjedde på onsdag denne uka, og det har vært noe uklart hva israelske fly egentlig bombet.

Syriske myndigheter opplyste at det var et militært forskningskompleks som ble bombet, mens amerikanske kilder mente det var en konvoi som fraktet våpen med Hizbollah-militsen i Libanon som mål.

Israel kommenterte søndag for første gang luftangrepet. Angrepet ble indirekte bekreftet da forsvarsminister Ehud Barak sa at det var «ytterligere bevis for at vi mener det når vi sier noe», og at landet ikke aksepterer at det fraktes våpen inn i Libanon.

Den syriske presidenten Bashar al-Assad slår tilbake med et utspill via det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

– Israel ønsker å destabilisere Syria, uttaler Assad i forbindelse med et møte med en iransk toppdiplomat i Damaskus ifølge nyhetsbyrået.

Assad har ikke tidligere personlig kommentert luftangrepet.

– Viser Israels sanne jeg

Fra Damaskus mener regimet at Israel har en tydelig rolle i konfliktene i området.

– Angrepet avdekket Israels sanne jeg, og hvilken rolle de spiller ved å samarbeide med andre land og grupper som ønsker å destabilisere og svekke Syria, skal Assad ha sagt.

SANA: – Israelsk luftangrep mot Syria

Disse bildene skal ifølge statlige syriske medier vise kjøretøyer som ble skadet i et israelsk luftangrep inne i Syria.

Foto: Syrisk TV / Afp

Uttalelsene skal ifølge SANA ha kommet etter et møte med generalsekretæren i Irans nasjonale sikkerhetsråd Saeed Jalili. Det regimekontrollerte nyhetsbyrået kunne fortelle at han var i hovedstaden Damaskus for å møte Assad.

Assad gikk også ut i sine uttalelser med et signal om at Syria vil forsvare seg.

– Syria kan og vil konfrontere trusler og aggresjon rettet mot vårt land, uttalte presidenten.

Samtidig pågår det et stort antall møter og samtaler som handler om Syria på sikkerhetskonferansen i München i Tyskland.

Barak: – Vi mener det vi sier

Ehud Barak på München-konferansen

Ehud Barak på München-konferansen

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

På konferansen deltar mange statsoverhoder, utenriksministre og forsvarsministre.

Israels forsvarsminister Ehud Barak er i München.

Han var i utgangspunktet ikke særlig villig til å snakke om opplysningene som sa at det israelske forsvaret hadde gjennomført et luftangrep inne på syrisk jord da han møtte journalister i dag tidlig.

– Jeg kan ikke legge noe til det dere har lest i avisene de siste dagene, sa Barak.

Men – da han skulle snakke fra talerstolen kom det en indirekte innrømmelse på engelsk.

– Jeg fortsetter å si helt ærlig det vi har sagt, og dette er bevis på at vi mener det vi sier. Vi har sagt at vi mener det ikke skal være tillatt å frakte avanserte våpensystemer inn i Libanon, uttalte Barak fra talerstolen.

Uttalelsen ligger svært tett til det amerikanske kilder har sagt om luftangrepet – at angrepet var rettet mot en våpenkonvoi som var på vei til Libanon. Flyene skal ha bombet våpenkonvoien for å hindre Hizbollah fra å få nye våpen.

Det stemmer også med gjentatte advarsler, fra både statsminister Benjamin Netanyahu og andre, om at våpen fra konflikten i Syria ikke må få komme i hendene til blant annet Hizbollah i Libanon.

SISTE NYTT

Siste nytt