Hopp til innhold

– Libya har ikke kontroll over landet sitt eller over grensen

ALGER (NRK.no) – Terrorangrepet i In Amenas skjedde fordi det er kaos i Libya. På markedet Souk Ali Mellah i Alger er dét svaret NRK.no får på hvorfor landet ble rammet av det største terrorangrepet siden borgerkrigens slutt.

Mannen med initialene S.N. på markedsplassen i Alger

S.N. vil bare oppgi initialene sine. Han mener USA og Israel står bak angrepet på In Amenas.

Foto: Kristian Elster / NRK

Kristian Elster i Alger

– Libya har ikke kontroll over landet sitt eller over grensen. De siste årene har det flytt av våpen der, sier Bouraba Farid til NRK.no på klesmarkedet Souk Ali Mellah i Alger.


44 år gamle Farid har en butikk der han selger tradisjonelle fargerike kvinneklær.


– Vi trodde vi hadde lagt problemene bak oss etter «de mørke årene». Det har vært stille i Algerie i ti år nå, og så skjer dette, sier Farid.

«De mørke årene» er uttrykket algirere bruker om borgerkrigen i landet fra 1992 til 2002, der et sted mellom 100.000 og 200.000 mennesker ble drept.

Bare middelaldrende menn

Bouraba Farid på Souk Ali Mellah i Alger.

Mens Bouraba Farid håper at alt som er oppnådd de siste årene, ikke er tpat.

Foto: Kristian Elster / NRK

NRK kommer bare i tale med middelaldrende menn på markedet i Alger.

Kvinnene rister bare på hodet og ønsker ikke å snakke, mens de yngre mennene gir tydelig uttrykk for at de middelaldrende bør føre ordet.

Berghheul Med Raif selger herreklær på den andre siden av gaten i souken. 40-åringen skylder på de ekstreme islamistene, og gir Libya skylden for at de kunne angripe anlegget i In Amenas.

– De kom fra Mali, men måtte kjøre hundrevis av kilometer gjennom Libya før de kom til oss. Libyerne slapp dem til og med over grensen fordi de trodde det var en offisiell delegasjon, sier han til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Berghheul Med Raif på Souk Ali Mellah

Berghheul Med Raif trodde hjemlandet var over det verste, og så slår islamister til igjen.

Foto: Kristian Elster / NRK

Belmokhtar skrøt av libyske våpen i 2011

At grupper tilknyttet Al Qaida i Magreb (AQIM) sikret seg våpen etter den libyske revolusjonen er ikke noe nytt.

Allerede i november 2011 skrøt mannen som trolig står bak terrorangrepet i In Amenas, Mokhtar Belmokhtar, til det mauritanske nyhetsbyrået ANI at han de hadde sikret seg våpen.

– Vi er blant de som har best utbytte av revolusjonene i de arabiske landene. Når det gjelder libyske våpen, er det naturlig at vi tjener på det under slike omstendigheter, sa Belmokhar.

De som angrep gassanlegget i In Amenas var utstyrt med tyngre våpen, men det er ikke meldt om at de hadde bakke-til-luft-raketter.

Blant vestlige etterretningsorganisasjoner har den største frykten de siste årene vært at elementer fra Al Qaida i Magreb (AQIM) skal ha fått tak i noen av de anslagsvis 20.000 håndholdte bakke-til-luft-rakettene som den libyske hæren hadde under Gadaffi.

Slike håndholde bakke-til-luft-raketter kan brukes til å skyte ned fly, også passasjerfly.

Dårlig forhold til overgangsrådet

Algeriske myndigheter har historisk hatt et godt forhold til Libya. I motsetning til Libyas andre naboland, hadde Algerie et rimelig godt forhold til Muammar al-Gaddafi gjennom hele hans 41 år ved makten i Libya.

Under borgerkrigen i Libya i 2011 anklaget det libyske overgangsrådet Algerie for å støtte Gadaffi, blant annet ved å importere våpen og leiesoldater gjennom Algerie.

Under Tripolis fall sensommeren 2011 ble den algeriske ambassaden i Libyas hovedstad Tripoli stormet av opposisjonsstyrker. Algerie klaget til FN over tyverier og ødeleggelser, mens en representant for overgangsrådet sa at de hadde funnet bevis for at Algerie var delaktig i å smugle inn 556 leiesoldater som støttet Gadaffi.

Etter at Gadaffi-regimet ble styrtet har overgangsrådet i Libya mildnet tonen overfor Algerie, som er den regionale stormakten, mens Algerie på sin side har vært opptatt av mangelen på kontroll over våpen og territorium i nabolandet.

skepsis til Libya

Også eksperter NRK har snakket med trekker frem Libya som kilde til mye av ustabiliteten i Nord-Afrika.

– Problemene i Libya har ført til våpen fra det tidligere regimet nå er utenfor kontroll. Terroristene har kunnet planlegge en stor aksjon fordi de har fått tilgang til våpen som er kommet på avveie, sier Mohammed Mokedden til NRK.

Mohammed Mokedden, generaldirektør for Ennahar TV.

Mohammed Mokedden har fulgt den politiske situasjonen tett i mange år.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Han er generaldirektør for Ennahar TV og samtidig en ekspert på terrorisme som har skrevet en bok om Al Qaida i Magreb.


Han tror også at mennene bak terrorangrepet hadde en strategi som omfavnet hele regionen.

– Terrorangrepet var ment å lamme den økonomiske nerven i Algerie, og dermed tvinge landet til å holde seg unna konflikten i Mali, sier Mohammed Mokedden.

Skylder på USA og Libya

Én mann NRK.no snakker med på Souk Ali Mellah velger å legge skylden på angrepet et helt annet sted.

– Det er USA og Mossad (israelsk etterretning, red.anm.) som står bak, sier 49 år gamle S.H. Han vil ikke gi sitt fulle navn, men går med på å la seg fotografere, iført solbriller og lærjakke.

Hans teori er at USA har utført angrepet for å skaffe seg et påskudd til å skaffe seg baser i Algerie og ta kontroll over landets olje- og gassforekomster.

– Hvem var det som sto bak mordene på de tre kurdiske kvinnene i Paris? Mossad! Det er Israel og USA som står bak alt bråk i området her, sier S. H.

De tre kurdiske kvinnene han referer til er de uoppklarte mordene på tre kvinner med tilknytning til den kurdiske separatistbevegelsen PKK i Paris i januar i år. Så langt er det ikke kjent noe som knytter hverken israelsk eller amerikansk etterretning til mordene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Souk Ali Mellah i Alger

På Souk Ali Mellah i Algers går handelen rolig en formiddag i januar

Foto: Kristian Elster / NRK

Frykter for økonomien

Felles for de NRK snakker med er at de er redde for at terrorangrepet vil få følge for deres egen økonomi.

– De er ikke islamister: islam sier at du ikke skal drepe. Dessuten ødelegger de for alle muslimer. Folk blir redde og usikre, og sparer pengene i stedet for å handle, sier en 49 år gammel mann.

Han vil ikke oppgi navn eller la seg fotografere, og sier at «de» leser aviser over hele verden. På nærmere spørsmål er det uklart hvem «de» er, om det er de ekstreme islamistene eller sikkerhetsstyrkene han refererer til.


Uansett får han støtte fra de andre på markedet.

– Det har gått sakte fremover de siste årene. Alt er ikke bra, men sykehusene og skolene er bedre nå. Jeg håper ikke de ødelegger alt igjen, sier Bouraba Farid til NRK.no på klesmarkedet Souk Ali Mellah.

SISTE NYTT

Siste nytt