Hopp til innhold

Mer vold i Egypt - men nytt håp om dialog

Det er meldt om to nye dødsfall i uroen på Tahrirplassen i Kairo. 60 mennesker er drept i uroen i Egypt de siste dagene.

Egyptere trosser president Morsi ved å danse og spille fotball i gatene under portforbudet.

Video: Egyptere i Ismailia og Suez bryter portforbudet og spiller fotball til langt på natt i de to kanalbyene.

Landet er i ferd med miste verdifulle inntekter både knyttet til turistindustrien og skipsfarten gjennom Suezkanalen. Lederen for den liberale opposisjonen i Egypt, fredsprisvinner Mohamed ElBaradei, oppfordret i dag alle fraksjoner om å komme sammen til forhandlinger.

Mohamed ElBaradei

Opposisjonsleder Mohamed ElBaradei ber om en najsonal dialog i Egypt.

Foto: B MATHUR / REUTERS

President Mohammed Morsi, som i dag er på besøk i Tyskland, sa på en pressekonferanse sammen med Angela Merkel at han tror det er mulig med en nasjonal dialog.

Forakt for myndighetene

Samtidig viser demonstrantene sin forakt for myndighetene på ulike måter.

I flere byer spiller demonstrantene fotball i gatene nattetid for å vise hva de mener om Morsis portforbud.

På denne måten ville de markere at de er i mot portforbudet som president Mohamed Morsi innførte på søndag, samtidig gir det klare assosiasjoner til de 21 fotballsupporterne som ble dømt til døden for sin deltagelse i fotballtragedien som krevde 74 menneskeliv for ett år siden.

– Det er en stor grad av desillusjoner i Egypt nå. Folk hadde håpet at Morsi kunne dra revolusjonen videre. Hans retorikk tilsa det, men han har skuffet alle, sier Amnestys Ina Tin, som har Midtøsten og Nord-Afrika som spesialområde.

– Det at folk bryter portforbudet og ikke respektere en unntakstilstand gir jo en indikasjon på at man har en forakt for dem som styrer landet.

Mister grepet

I går gikk forsvarsminister Abdel Fatah al-Sisi ut og advarte mot at den egyptiske staten kan kollapse hvis krisen fortsetter.

Før han understreket at landets hær vil fortsette å være «den solide og samlende blokken» som «statens fundament hviler på».

– Et av problemene til Morsi er at han ikke har tatt et oppgjør med fortiden. Han har ikke satt i gang noen reformer som på noe som helst troverdig vis kan gjøre noe med de økonomiske problemene landet er oppe i, sier Tin.

Demonstranter kaster og skyter stein mot politiet i Kairo

En demonstrant skyter stein mot politi og militæret i Kairo. Også i dag kom det meldinger om drept i Egypts hovedstad.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Nå kjemper tre parter om makten i den arabiske verden mest folkerike stat. Demonstrantene, islamistene med Morsi og militæret. Og det er ikke utenkelig at president Morsi står igjen som den store taperen.

– Morsi er i ferd med å bli mer og mer lammet. Han begynner å miste grepet og gjør ingenting som tilsier at han bringer landet fremover.

Tysklands besøk

I dag reiste Morsi til Tyskland for å besøke forbundskansler Angela Merkel. Der han trolig vil be om økte utenlandske investeringer og forsøke å overbevise skeptiske europeere om sin demokratiske troverdighet.

Morsis kritikere, først og fremst sekulære, liberale og kristne krefter, mener han har sviktet revolusjonens idealer ved å opptre arrogant og samle for mye makt hos islamistene. Opposisjonen frykter at Morsi bare skal bli en ny autoritær leder og styre Egypt slik Hosni Mubarak gjorde i tre tiår.

Mohamed ElBaradei, en av lederne i opposisjonsgruppen Den nasjonale redningsfronten, ba onsdag morgen om dialog med presidenten og andre viktige personer og grupper for å få slutt på voldsbruken. Opposisjonen har tidligere avvist å gå i dialog med Morsi.

SISTE NYTT

Siste nytt