Hopp til innhold

Homofil kysseprotest endte i massearrest

Russisk politi arresterte minst 20 personer da homofile aktivister ville arrangere en kysseprotest utenfor Russlands nasjonalforsamling.

 Få dager før Dumaen skal ta stilling til et lovforslag som forbyr «homoseksuell propaganda», barket homoaktivister og ortodokse sammen i Moskva.

NETT-TV: Demonstrerte mot omstridt homolov i Moskva.

Få dager før Dumaen skal ta stilling til et lovforslag som forbyr «homoseksuell propaganda», barket homoaktivister og ortodokse sammen i Moskva.

Anledningen var den første behandlingen av lovforslaget, som skal tas opp i alt tre ganger. 388 av de 450 representantene stemte fredag for forslaget.

Et titall homorettsaktivister samlet seg denne uken utenfor underhuset ved det russiske parlamentet for å demonstrere mot et lovforslag som forbyr det som omtales som «homoseksuell propaganda».

Lovforslaget, som blant annet har støtte fra den russisk-ortodokse kirken, vil gjøre det ulovlig å opplyse mindreårige om sodomi, homofili, biseksualitet og transseksualitet.

I tillegg blir det forbudt å demonstrere for rettigheter for disse gruppene på offentlig sted.

– Korrumperer ungdommen

Et lignende forbud finnes allerede i flere russiske byer, blant annet St. Petersburg. Men går lovforslaget igjennom om få dager, vil hele landet omfattes av forbudet.

Russisk homoprotest

Flere aktivister hisset på seg ortodokse da de klinte til i Moskvas gater denne uka.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Tilhengerne av loven vil med dette distansere Russland fra vestlig liberalisme, som både Kreml og kirken mener korrumperer ungdommen og som igjen bidrar til Putin-kritiske holdninger.

Demonstrantene som denne uka markerte sin motstand mot lovforslaget i Moskva, hisset på seg en gruppe ortodokse da de rullet ut bannere med slagord og innledet en kysseprotest i byen.

De kyssende ungdommene ble møtt med slag og spark, ukvemsord og bombardert med egg.

– Ingen klar definisjon

Elena Kostyusjenko

Elena Kostyusjenko mener lovforslaget er ullent.

Foto: AP
Pavel Samburov

Pavel Samburov har opplevd homofobien i Russland på nært hold.

Foto: AP

Homorettsaktivist og journalist i Russlands største uavhengige avis Novaja Gazeta, Elena Kostyusjenko, mener lovteksten i beste fall er ullen.

– Loven definerer overhodet ikke hva «homoseksuell propaganda» er, og det er forståelig siden det ikke finnes noe som heter «homoseksuell propaganda», sier Kostyusjenko til nyhetsbyrået AP.

– Slik loven framstiller det er all informasjon som omtaler uortodokse ekteskapelige forhold for «homoseksuell propaganda» å regne, sier hun.

Angrepet på homseklubb

Det er 20 år siden homoseksualitet ble avkriminalisert i Russland. Fram til da kunne man risikere fem års fengsel for sodomi i landet.

Siden den gang har homokulturen vokst, men samtidig har homofobien vært vel så sterk. Homofile blir stadig utsatt for voldelige angrep fra motstanderne.

Selv på homseklubber i hovedstaden, føler homofile seg utrygge.

I oktober i fjor arrangerte homoaktivist Pavel Samburov en «ut av skapet»-fest på nattklubben 7Freedays i Moskva.

På et tidspunkt entret flere menn maskert med munnbind lokalene.

– Jeg trodde først at de var en del av showet og at de ville ta av seg maskene og munnbindene og «komme ut», sier Samburov til AP.

I stedet skal mennene ha gått berserk i lokalet og knust inventar og angrepet gjestene.

To av tre fordømmer homofili

Lovforslaget skal nå gjennom tre høringer før det endelig kan vedtas med president Vladimir Putins underskrift.

Meningsmålinger utført av det uavhengige statistikkbyrået Levada i fjor viste at nær to tredeler av den russiske befolkningen mener homoseksualitet er moralsk uakseptabelt og bør fordømmes.

Halvparten er motstandere av homofile demonstrasjoner og likekjønnede ekteskap, mens en tredel mener homoseksualitet er et resultat av sykdom eller psykiske traumer, skriver Daily Mail.

Homofobien gjenspeiles også andre steder i det russiske samfunnet. I hæren blir rekruttene grundig sjekket for tatoveringer som kan knyttes til homofili.

Offiserene er også instruert om å spørre rekruttene ut om deres seksuelle erfaring for å avdekke det som betegnes som avvik.

Saksøkte Madonna

Russiske myndigheters kamp for å styrke moralen blant ungdommene har også kommet til syne gjennom flere andre tiltak de siste månedene.

Flere lover som er innført gjør det mulig å blokkere visse typer innhold på internett, og flere publikasjoner som karakteriseres som «ekstremistiske» og upassende for unge er bannlyst.

Madonna-konsert i St. Petersburg

Popstjernen Madonna hisset på seg ortodokse og Putin-lojalister etter å ha kommet med utspill mot homolovene på en konsert i St. Petersburg i august.

Foto: OLGA MALTSEVA / Afp

I november forkastet en russisk rett i St. Petersburg et søksmål fra en gruppe ortodokse og Putin-lojalister mot popstjernen Madonna.

Gruppen krevde 58 millioner kroner i oppreisning etter at Madonna på en konsert i byen tre måneder tidligere hadde snakket varmt om rettigheter for homofile, noe de anså som pervertert propaganda og som kunne traumatisere ungdommer.

SISTE NYTT

Siste nytt