Hopp til innhold

Vil ha en slutt på «den siste borgerkrigen» i Myanmar

Den burmesiske regjeringen og opprørsgruppen Kachin Independence Army (KIA) skal ha blitt enige om å møtes til fredssamtaler for å få en slutt på det som omtales som «den siste aktive borgerkrigen» i Myanmar.

President Thein Sein og Kachin-soldater

I delstaten Kachin, som ligger nord mot den burmesiske grensa til Kina, pågår fortsatt en blodig borgerkrig.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Kachin Independence Army (KIA) er den siste etniske opprørsgruppen i Myanmar som ikke har lagt ned våpnene i kampen for større selvråderett.

Den siste ukene har det pågått intense kamphandlinger mellom det burmesiske militæret og opprørssoldater fra KIA i delstaten Kachin, som ligger nord mot den burmesiske grensa til Kina.

En koalisjon av elleve ulike etniske militære grupper, The United Nationalities Federal Council (UNFC), har ytret et ønske om at de vil organisere fredssamtaler for å ende den blodige konflikten i Kachin-staten.

– Representanter fra regjeringen og frigjøringsgruppen Kachin Independence Organisation (KIO) skal møtes i februar for å diskutere den seriøse konflikten i Kachin-staten, sier UNFC-talsmann Khun Okker til AFP.

KIA har krevd at møtet tar sted i et «nøytralt» land som Thailand, for å garantere sikkerheten til sine representanter. Regjeringen vurderer nå møteforslaget fra UNFC, skriver Irrawaddy.

– Bryter våpenhvile

Lørdag morgen gav president Thein Sein ordre om våpenhvile fra militærets side i La Ja Yang-området. Kampene mellom regjeringsstyrker og Kachin-soldater har vært hardest i dette området som grenser mot Kina.

– Angrepene fra regimet har fortsatt gjennom helgen, til tross for løfter om våpenhvile, sier oberst James Lum Dau, talsperson for KIA til nyhetsbyrået Reuters.

En våpenhvile som har vart i 17 år, mellom regjeringen og uavhengighetshæren til det etniske Kachin-folket (KIA), ble brutt, da regjeringshæren angrep et KIA-utpost i juni i fjor.

Siden den gang har over 75 000 personer blitt tvunget til å flykte fra sine hjem, ifølge Kachin Development Networking Group.

Representanter fra Folkets Frigjøringshær, det kinesiske militæret, sa nylig i samtaler med Thein Sein, at de ikke vil blande seg i Burmas interne saker, men håper samtidig at nødvendig tiltak for å sikre stabilitet i Kachin-staten, blir iverksatt, skriver nettavisen Mizzima.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

En fredsmarsj fra Rangoon til byen Laiza

En fredsmarsj fra Rangoon til byen Laiza i Kachin-staten ble arrangert i helgen. Fredsaktivistene krevde en slutt på en lang konflikt som har preget den nordlige Kachin-staten i Myanmar.

Foto: Ye Aung Thu / Afp

Suu Kyi får kritikk

Suu Kyi som har stått i spissen for å fremme samhold og fred mellom de ulike etniske gruppene i Myanmar, har vært relativt taus om konflikten i Kachin-staten.

– Saken blir tatt hånd om regjeringen. Det er opp til regjeringen å løse denne konflikten, sa Suu Kyi i et intervju med AFP i starten av januar.

Fredsprisvinnerens tilsynelatende mangel på handling, har skapt dårlig stemning blant flere av hennes tidligere Kachin-støttespillere.

Myanmars største utfordring

En rekke minoritetsgrupper har tidligere kjempet med våpen mot myndighetene og krevd større selvråderett. Konfliktene har tvunget hundretusenvis av mennesker på flukt.

Militærjuntaen i landet har de siste årene gjennomført demokratiske reformer og få til våpenhvileavtaler med de ulike bevæpnede etniske gruppene i landet.

De etniske konfliktene er Myanmars største utfordring, i tillegg til de omfattende økonomiske reformene som landet er i ferd med å gjennomføre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt