Hopp til innhold

Militært opprør i Eritrea

Det ser ut til å være et militært opprør på gang i Eritrea på Afrikas horn. Soldater skal ha okkupert informasjonsdepartementet. Lojale styrker har omringet departementet, melder nyhetsbyrået AFP.

Asmara, Eritrea

Okkupasjonen av informasjonsdepartementet har ikke ført til annen uro i hovedstaden Asmara. (Arkivbilde).

Foto: PETER MARTELL / Afp

Den tidligere BBC-medarbeideren Martin Plaut skriver på sin blogg at rundt 200 opprørssoldater har stormet informasjonsdepartementet like utenfor hovedstaden Asmara og tvunget de militære sjefene sine og departementsledelsen inn i ett rom.

Plaut som nå er forsker ved Institutt for samveldestudier i London sier det som skjer ser ut til å være et isolert opprør som frustrerte soldater står bak, og ikke et samordnet kuppforsøk.

– De klarte å ta informasjonsdepartementet og TV-stasjonen, men det virker som om resten av regjeringsapparatet arbeider som normalt, og det er rolig på gatene, sier Plaut.

Vil sette fri samvittighetsfanger

Eritreas president Isaias Afeworki

Eritreas president Isaias Afeworki har styrt landet med jernhånd siden frigjøringen i 1993.

Foto: Mohammed Dabbous / Scanpix/Reuters

Etter å ha okkupert informasjonsdepartementet, tvang soldatene nyhetsoppleseren i det statskontrollerte fjernsynet til å lese opp en melding der opprørerne lover å sette fri alle samvittighetsfanger, gjennomføre grunnloven og sier at de har full kontroll over departementet.

Også kringkastingssjefen måtte stå fram med kravet om løslatelse av de politiske fangene.

Etterpå gikk TV-stasjonen, som er landets eneste, av lufta, og skjermene har vært svarte siden meldingen ble lest opp.

Alle offentlige medier i Eritrea har tilhold i departementet.

Motstridende opplysninger

Det skal ikke ha vært skyting i forbindelse med hendelsen, og resten av hovedstaden Asmara er rolig, ifølge diplomater AFP har snakket med.

Les også: Flere asylsøkere kommer til Norge

Den svensk-eritreiske journalisten Mehari Abraham har vært i kontakt med personer i Asmara, og de har fortalt om skyting, ifølge nyhetsbyrået TT.

Abraham sier det kan dreie seg om en maktkamp i den styrende juntaen.

Knallhardt regime

President Issaias Afeworki har styrt landet med jernhånd siden det ble uavhengig fra Etiopia i 1993. Det skjedde etter en 30 år lang frigjøringskrig.

FN anslo i fjor at Eritrea da hadde mellom 5000 og 10.000 politiske flyktninger. Menneskerettighetsorganisasjoner beskylder regimet for å bruke tortur og foreta vilkårlige henrettelser.

Eritrea er svært lukket land, og det er svært vanskelig for utenlandske journalister å få adgang.

Økonomien skal ha forverret seg kraftig de siste årene, noe som skal ha ført til økte motsetninger innad i forsvaret.

USAs forhold til Eritrea ble spent i 2001 på grunn av regimets jakt på politiske dissidenter, stengningen av uavhengige aviser og reduserte borgerlige rettigheter.

FNs sikkerhetsråd vedtok økonomiske sanksjoner mot landet i 2009 på grunn av mistanke om at regimet støttet islamistgruppen Al-Shabaab i Somalia med penger og våpen.

– På folkemunne kalles Eritrea for Afrikas Nord-Korea, og det syns jeg er en presis betegnelse. Enten vinner du eller så dør du. Jeg tror soldatene som har gjort opprør i dag er døde. Du kan ikke være helt sikker, men det ser sånn ut, sier Plaut.

På pressefrihetsindeksen til organisasjonen Reportere uten grenser ligger Eritrea på 179. og sisteplass, bak Nord-Korea.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt