Hopp til innhold

Obama tar fatt på vanskelig ny periode

Klokka seks i ettermiddag tas Barack Obama formelt i ed for sine andre periode som USAs president. Han tar fatt på fire nye år med en ny regjering som skal hjelpe ham med å oppnå resultater i et svært vanskelig politisk klima

Barack Obama

Offisielle bilder av president Barack Obama, tatt henholdsvis 13. januar 2009 (t.v.) og 6. desember 2012 (t.h.) viser en tydelig mer gråhåret president etter fire år i Det hvite hus.

Foto: Reuters

Tove Bjørgaas: Analyse

Den store innsettelsesseremonien finner først sted utenfor kongressbygningen i morgen ettermiddag. Men presidenteden skal ifølge grunnloven avlegges 20. januar, og derfor legger Obama hånda på Bibelen i en seremoni i det ovale kontor klokka 18 norsk tid søndag.

Etter to år med politisk handlingslammelse etter det knusende kongressvalget i 2010, må Obama nå forsøke å snu den politiske vinden i Washington.

Det blir ikke lett, for flertallet i Kongressen er fortsatt republikansk, og viljen til å samarbeide med kongressen virker liten hos leder John Boehner og andre sentrale politikere. Velgerne er imidlertid historisk lei og krever handling.

President Obama ønsker å havne i historiebøkene som langt mer enn den første presidenten i USA med annen hudfarge enn hvit. Han ønsker å få kontroll over budsjettunderskuddet, iverksette helsereformen og få en immigrasjonsreform og en ny våpenlov gjennom kongressen.

For å skaffe seg et best mulig utgangspunkt bytter han ut det meste av regjeringen sin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kongressen

Kongressen gjøres klar før mandagens store innsettelsesseremoni.

Foto: JOHN MOORE / Afp

Økonomien vil styre

Obamas nye finansminister, Jack Lew, blir en svært sentral medarbeider. Han kommer fra posten som stabssjef i Det hvite hus, og overtar finansdepartementet så fort han er godkjent.

Jack Lew.

Jack Lew kommer til finansministerstillingen fra jobben som Obamas stabssjef.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

Lew er en av Obamas mest betrodde medarbeidere, og det var ventet at han ville bli tilbudt finansministerposten.

Han mangler de gode kontaktene på Wall Street som mange tidligere finansministre har hatt, men tar det igjen i form av bred erfaring med å jobbe med gjenstridige politikere på Capitol Hill.

Lew var budsjett direktør da Bill Clinton var president, og forhandlet da med en republikanskledet kongress om balanserte statsbudsjetter. Konjunkturene var imidlertid annerledes på siste halvdel av 1990-tallet, og jobben til Lew blir tøff nå.

For å begrense de enorme budsjettunderskuddene blir en viktig oppgave for Lew samtidig som Obamaadminsitrasjonen må fortsette å stimulere økonomien til videre vekst, spesielt i sysselsettingen.

Store forsvarskutt

Store utbetalinger til pensjoner og helsestell for en voksende eldre befolkning gjør det vanskelig for Obama å begrense offentlige utgifter. Et sted det imidlertid er mulig å kutte er i forsvarsbudsjettet.

Obama har nominert Chuck Hagel, Vietnam-veteran og tidligere republikansk senator fra Nebraska som forsvarsminister. Han vil få ansvar for å lede en av de største slankeoperasjonene i Pentagon noensinne.

Chuck Hagel

Chuck Hagel overtar trolig som ny forsvarsminister.

Foto: Dave Weaver / Ap

Hvor mange soldater USA skal ha under våpen og hvilke våpensystemer en skal bruke penger på framover blir viktige avveininger. Det samme blir jagerflyprogrammet Joint Strike Fighter, og det er usikkert om USA vil ha råd til å kjøpe alle flyene de innledningsvis har bestilt fra Lockheed Martin.

Hagel må imidlertid først bli godkjent som forsvarsminister. Han vil på grunn av sin kritiske holdning til Israel få mange tøffe spørsmål i godkjenningshøringen sin i senatet. Men trolig vil han bli ny forsvarsminister etter Leon Panetta.

Mange poster igjen å fylle

At John Kerry vil etterfølge Hillary Clinton som utenriksminister er ukontroversielt.

Obama vil i tiden framover også utnevne en ny stabssjef etter Jack Lew, ny arbeidsminister, og trolig ny justisminister fordi det er ventet at den mange ganger kontroversielle Eric Holder vil gå av.

Også innenriksminister Salazar har varslet at han går, og Obama vil dermed i løpet av noen måneder ha et nesten helt nytt mannskap.

Noen etterlyser kvinner og minoritetskandidater blant dem Obama allerede har utnevnt. Presidenten vil imidlertid trolig skjele mindre til slike hensyn denne gangen.

Han trenger et mannskap han svært betrodde medarbeidere som kan gjøre en best mulig jobb, ikke minst i forhold til kongressen.

SISTE NYTT

Siste nytt