Hopp til innhold

– Viktig for Algerie å håndtere terroristene selv

Generalmajor Robert Mood mener det var viktig for algeriske myndigheter å håndtere aksjonen mot gisseltagerne selv. – I et land som Algerie ligger det mye prestisje i å ikke ta imot hjelp fra utlandet, sier Mood.

Robert Mood

Medlemmer av algeriske spesialstyrker, «kouksoul» trener i Biskra. Robert Mood (innfelt) tror det var viktig for Algerie å vise styrke i gisselsituasjonen.

Foto: LOUAFI LARBI/Martin H. W. Zondag / Reuters/NRK

Mood er tidligere spesialutsending til Syria, og var mannen som ledet en gruppe på 300 observatører som skulle rapportere til FN og Den arabiske liga fra det krigsherjede landet.

Mood tror andre prioriteringer enn det vestlige statsledere har, kan være en av årsakene til den militære aksjonen mot gisseltagerne i In Amenas. Flere gisler ble drept i aksjonen.

– Målestokken vi tradisjonelt bruker i Vesten, med gislenes liv som det primære, er nok ikke like relevant i Algerie, sier Mood til NRK.

I denne sammenhengen peker han på Algeries urolige historie og den omfattende terrorvirksomheten i regionen.

– Uansett hva vi får vite i dagene som kommer, tror jeg første prioritet var å sette en umiddelbar stoppe for terrorhandlinger i Algerie, og at andre prioritet var å sørge for gislenes ve og vel, sier Mood.

Antallet døde kan stige

Algeriske myndigheter meldte lørdag at 23 gisler og 32 terrorister hadde blitt drept i løpet av den fire dager lange gisselaksjonen ved In Amenas-anlegget i Algerie. Søndag kom den urovekkende beskjeden om at dette tallet kommer til å stige.

Enkelte har stilt spørsmål ved de algeriske myndighetenes inngripen mot gisseltagerne, som førte til at gisler ble drept. Algeriske myndigheter har på sin side sagt at de var tvunget til å handle, fordi gisseltagerne angivelig truet med å drepe de gjenværende gislene.

Dette skal også være grunnen til at verken Storbritannia eller Norge ble varslet i forkant av aksjonen, i strid med det de respektive lands statsledere ønsket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Algerie gisler

Et stillbilde fra algerisk TV viser det som angivelig skal være gisler fra In Amenas-anlegget.

Foto: Ap

– Prestisje

Mood mener de algeriske spesialstyrkene, som utførte militæraksjonen er som «godt trente konvensjonelle styrker» å regne, sammenlignet med vestlige spesialstyrker.

– Det som kjennetegner algeriske spesialstyrker er først og fremst lojalitet, fremfor veldig høy kvalitet, sier Mood til Søndagsavisa på NRK P2.

Nyhetsbyrået Ap har tidligere meldt at USA og president Barack Obama skal ha tilbudt militær hjelp til Algerie allerede onsdag.

Tilbudet ble imidlertid avslått.

– Jeg kjenner ikke aktørene fra innsiden, og kommenterer på generelt grunnlag. Dette er noe av det vanskeligste spesialstyrker gjør, og man må i tillegg huske at vestlige spesialstyrker har god tilgang på moderne teknologi, utdyper Mood overfor NRK.no.

– Er ikke dette et argument for å involvere utenlandske spesialstyrker på et tidligere tidspunkt?

– Det kan man si, dersom man vurderer at det er gislenes liv som er den overordnede prioriteringen. Særlig i et land som Algerie ligger det mye prestisje i å ikke ta imot hjelp fra utlandet, for å vise at man kan håndtere det selv, sier Mood, som understreker at han uttaler seg på bakgrunn av de opplysningene som har kommet fram så langt.

Med dette som bakteppe mener Mood at det uansett ville ha vært vanskelig for utenlandske styrker å bistå de algeriske fort nok.

– I en presset situasjon, som det tilsynelatende har vært her, ville alle spesialstyrker handlet, også vestlige, sier Mood.

Per Kristian Pedersen

Tidligere ambassadør til Algerie, Per Kristian Pedersen, tror algeriske myndigheter kan ha blitt fristet til å slå tilbake mot terroristene i regionen.

Foto: Per Foss / NRK

– Sjelden mulighet for militæret

Tidligere ambassadør til Algerie, Per Kristian Pedersen, tror i likhet med Mood at Algeriske myndigheter har andre prioriteringer enn det vi har her hjemme.

– Dette som har skjedd i In Amenas, med terrorister som går til angrep på en vel bevoktet installasjon, har også gitt en sjelden anledning for algeriske myndigheter til å «ha taket på» terroristene, sier Pedersen.

– Fristelsen til å gå til angrep var nok stor for algeriske myndigheter. Vanligvis kommer de seg unna, som ved selvmordsangrep. Nå hadde de anledningen, sier Pedersen.

Han bodde i Algerie i tre og et halvt år, fra 2007, og har i tidligere intervjuer med NRK sagt at han ikke følte seg trygg da han bodde i hovedstaden Alger.

– Algeries historie og de erfaringene man har med terrorisme er nok noe av grunnen til prioriteringene. Da jeg bodde i Alger opplevde jeg «22. juli» fire–fem ganger, sier Pedersen Søndagsavisa på NRK P2.

Frode Andersen, kommunikasjonsrådgiver i UD, sier til NRK søndag formiddag at søket etter de fem nordmennene som er savnet etter gisselaksjonen i In Amenas pågår med uforminsket styrke.

Frigitt nordmann i In Amenas

Oddvar Birkedal overlevde gisselaksjonen ved In Amenas-anlegget ved å hjemme seg på et rom i fire dager. Her er han sammen med algeriske militærstyrker.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt