Hopp til innhold

Israelsk valgfavoritt vil annektere Vestbredden

I Israel går valgkampen inn i sin siste fase. Tirsdag velger israelerne en ny nasjonalforsamling. Alle regner med at Benjamin Netanyahu vil kunne fortsette som statsminister, men mannen alle snakker om er nykommeren Naftali Bennett som leder partiet Jødiske Hjem.

Naftali Bennett

Naftali Bennett var den eneste partilederen som var med på debatten i Jerusalem.

Foto: Sebastian Scheiner / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen
Danny Gotlieb

Danny Gotlieb deler ut løpesedler med bilde av statsminister Benjamin Netanyahu.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det er en kald vinterkveld her i Jerusalem, og utenfor den store synagogen står Danny Gotlieb og deler ut løpesedler med bilde av statsminister Benjamin Netanyahu.

Det er en stor valgdebatt og han er her for Likud, som i år har inngått en valgallianse med det mer ytterliggående partiet Yisrael Beiteinu.

– Hva er de store temaene for dette valget?

– Det store temaet er hvem som skal styre landet, hvem skal ha hendene på bilrattet, hvem skal styre skipet. Det handler om evner og jeg tror at Netanyahu er den mest kapable for øyeblikket, svarer Danny Gotlieb.

Hele valgkampen fra Netanyahus side har dreid seg om dette: At han er best egnet til å styre landet. Han har spilt på trusler utenfra, fra Iran, Hamas og Hizbollah og framhevet sine evner til å styre, men uten at noen nye ideer er lagt fram.

Valglisten med Likud og Yisrael Beiteinu har ikke en gang formulert et tydelig program for dette valget. Gjennom å gå sammen, regnet de med få et solid utgangspunkt for å danne en ny koalisjon sammen, og fortsette som før. Men det var inntil en nykommer dukket opp.

– På løpeseddelen din her står det at en stemme for et lite parti svekker Israel. Er det myntet på noen spesielle partier, spør jeg.

– Det er et konsept. Store partier kan danne stabile koalisjoner, de er i stand til å styre og er ikke overgitt småpartienes innfall.

Netanyahu utfordres fra høyre

Det mangler ikke småpartier i Israel, men det nye ved dette valget er at gangen har Netanyahus liste også blir ordentlig utfordret på ytre høyre, av den unge Naftali Bennett og hans parti Det jødiske hjem.

De spiser av regjeringsalliansens stemmer. På noen meningsmålinger får de ikke mer enn 32 medlemmer i den nye nasjonalforsamlingen, mens Bennetts parti er har steget jevnt og trutt og som i de siste meningsmålingene er oppe i 15 representanter.

Naftali Bennett

Naftali Bennett under en konferanse i Jerusalem tirsdag.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Bennett var den eneste partilederen som stilte på denne debatten, og han høstet applaus fra den høyredominerte forsamlingen. Han er ung, en vellykket forretningsmann, snakket om sosial rettferdighet, muligheter for alle og at han ikke, absolutt ikke, vil ha noen palestinsk stat.

Jeg treffer ham etter debatten og spør hvorfor.

– Sist gang vi trakk oss ut av et landområde, skapte vi et område i Gaza med pågående blodsutgytelse, fram og tilbake. De har skutt titusener av raketter mot israelske hjem de siste årene. Det begynte bare dager etter at vi forlot området, det skjedde også i 1994 da vi ga tilbake Judea og Samaria (Vestbredden, red.anm.), med en gang ble det mange selvmordsbomber, i årene etter 2000 er 1600 israelere drept.

– Hvor mange bomber, hvor mange raketter må til, hvor mange israeler må dø før vi skjønner at en ny framgangsmåte er nødvendig, fra begge sider, sier han.

I stedet foreslår han å annektere 60 prosent av den okkuperte Vestbredden, det som under Oslo-avtalen ble kalt C-områder og gi resten av palestinerne et begrenset selvstyre. Han støtter bosettingene og var tidligere leder av bosettingsorganisasjonen.

Og han får gjennomslag og gehør. For første gang har en religiøs sionist muligheten til å gjøre det virkelig stort i et israelsk valg.

Bennett tjener på en generell høyredreining i Israel og politikertretthet. Hans kjernevelgere er religiøse og enten bosettere eller folk som støtter bosetterne, men han stjeler også velgere fra sentrum gjennom sitt moderne image og suksessfylte bakgrunn fra teknologiindustrien.

Meningsmålingene varierer, og det er mange usikre velgere. Det gjør at det kan komme overraskelser valgdagen. Samlet kommer høyresiden til å dominere det neste Knesset, de er samlet spådd fra 63 til over 70 representanter av i alt 120.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Etal Altser

Etal Altser deler ut løpesedler for partiet Meretz, som befinner seg ytterst til venstre på den politiske skalaen i Israel.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Kan ta med sentrumspartier

Men selv om høyresiden dominerer, kan regjeringen som Netanyahu etter alt å dømme får i oppgave å sette sammen, se annerledes ut.

Det spekuleres i om han vil for eksempel ta inn noen av sentrumspartiene, hyppigst nevnes Yesh Atid («Det er en framtid»), partiet til tv-kjendisen Yair Lapid.

Utenfor synagogen står Etal Altser og deler ut løpesedler for partiet Meretz, som befinner seg ytterst til venstre på den politiske skalaen i Israel.

– Jeg tror den høyreledede koalisjonen er dårlig for Israel, og på lang sikt vil folk merke det. Den økonomiske situasjonen er vanskelig, og fattigdommen er stor og de sosiale forskjellene er store, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt