Hopp til innhold

Norsk evakueringsfly har landet i Alger

Utenriksdepartementet bekrefter at det medisinske evakueringsflyet i har landet i Algeries hovedstad Alger i ettermiddag. Med flyet er blant andre helsepersonell med krigserfaring.

Det ombygde Boeing 737-700-flyet fra SAS dro fra Norge i går kveld og mellomlandet på den italienske øya Sicilia like etter midnatt, klokken 00.15.

Flyet er spesialbygd for å kunne evakuere norske borgere fra utlandet.

I ettermiddag tok flyet av fra Sicilia og satte kursen mot Algerie. Ved 17-tiden bekrefter Utenriksdepartementet (UD) at det har landet i den algeriske hovedstaden Alger.

Blir stående i Alger

– Flyet dro fra Sicilia klokken 13.30 i dag og står nå i beredskap i Alger for å kunne ta imot eventuelt sårede personer, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Kjetil Elsebutangen, til NRK.

Flyet blir stående i Alger inntil videre.

Tidligere i dag var det klart at det norske flyet hadde fått tillatelse til å lande i en by som ligger noen hundre kilometer fra In Amenas. UD sa da at de jobbet med å få mulighet til å lande enda nærmere.

Hvorfor har flyet nå landet i Alger og ikke nærmere der angrepet er?

– Det var en helhetsvurdering av hvor det var mest hensiktsmessig å sende flyet, og hvor vi hadde landingstillatelse. Svaret på den vurderingen ble Alger, sier Elsebutangen.

Jobber dere fortsatt med å få landingstillatelse nærmere angrepsstedet?

– Det jobbes med landingstillatelse for et annet fly, men det er slik at man må vurdere hvor det er best at flyet står med tanke på hvor man best kan gi den hjelpen som kan trenges.

Helsepersonell med krigserfaring

Flyet og det medisinske evakueringspersonellet har kapasitet til å ta med seg en rekke pasienter.

Ifølge oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, talsperson for forsvarssjefen, har flyet et helt evakueringsteam om bord.

– Dette er ett av de største flyene SAS har, og det er nå rigget slik at det har 20 båreplasser i tillegg til 26 sitteplasser utover evakueringsteamet, sier Myhre til NRK.

I evakueringsteamet inngår blant annet:

  • Kirurger.
  • Anestesileger.
  • Anestesisykepleiere.
  • Andre sykepleiere.
  • Krisepsykologer.

Flyet er blant annet satt opp med kirurgiske team og stressmestringsteam, og man kan også ha pasienter liggende i respirator i flyet.

– Folk skal være trygge på at de vi sender er meget kompetente folk som er vant til å jobbe under krevende forhold, sier leder for forsvarets sanitet, John Maxfield Steineger, til NRK.

– Er dette folk som har erfaring fra krigsarbeid tidligere, for eksempel Afghanistan?

– Det er det, også er det folk som til daglig jobber på sykehus, sier Steineger.

Én nordmann til i sikkerhet

Fredag morgen sa utenriksminister Espen Barth Eide at situasjonen på bakken rundt gassanlegget i Algerie fortsatt er uavklart.

– Det har vært omfattende kamphandlinger i går, og slik vi forstår er operasjonen fortsatt ikke avsluttet, selv om det ikke nødvendigvis foregår kamper hele tiden, sa Barth Eide til NRK.

Han sa det fortsatt er mye motstridende informasjon, og få nøytrale kilder. I tillegg ligger gassanlegget ute i ørkenen, og at det derfor ikke er normale kommunikasjonsmuligheter.

Fredag morgen kom det også meldinger om at nok en nordmann har kommet seg i sikkerhet. Han behandles på sykehus og har vært i kontakt med familien.

SISTE NYTT

Siste nytt