Hopp til innhold

– Vanligvis er storming aller siste utvei

Algeries militæraksjon feilet, og de algeriske myndighetene forhastet seg da de gikk til aksjon, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Algeries militæraksjon feilet, og de algeriske myndighetene forhastet seg da de gikk til aksjon, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener det kan ha vært viktigere for algeriske myndigheter å sende et kraftig signal til militante islamister enn å få befridd gislene.

Eksperter stiller seg mildt sagt undrende til at algeriske myndigheter besluttet å gå til militæraksjon mot gisseltakerne tidligere i dag.

– Vanligvis er det å storme et slikt sted under sånne omstendigheter, noe man ikke gjør før alle andre utveier, med unntak av å gå med på terroristenes krav, er forsøkt og man i realiteten ikke har noe å tape på å storme, sier Sverre Diesen til NRK.

I ettermiddag ble det bekreftet at Algeries myndigheter hadde iverksatt en militæraksjon mot gisseltakerne ved Staoils gassanlegg i In Amenas, et drøyt døgn etter at gisseltakerne tok ansatte ved anlegget til fange.

Det er kommet meldinger om at hæren angrep anlegget både fra lufta og på bakken.

Det er foreløpig uklart hvor mange som er drept i aksjonen, men det er meldt om mange sårede og drepte blant både gislene og gisseltakerne.

Statoil-sjef Helge Lund sier at situasjonen etter aksjonen er uavklart for de ni nordmennene som ble holdt som gisler.

– Viktigere å sende et signal enn å befri gislene

Sverre Diesen mener det viktigste for algeriske myndigheter var å avslutte gisselaksjonen raskt og brutalt, i stedet for å forsøke å ta hensyn til gislene.

– Vi mener at dette har gått galt, for det har det etter våre beregninger. Men det er ikke sikkert Algerie synes dette har gått galt. For dem kan det være like viktig å sette et kraftig punktum for denne situasjonen og sende et signal til de militante islamistene i Algerie, sier Diesen.

– Da er det like mye om å gjøre å gjøre det fort og brutalt, som at man får befridd gislene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

TV-kanalen Ennhahar TV publiserte torsdag kveld bilder av det som skal være algeriske stridsvogner utenfor gassanlegget i In Aménas.

Se video av algeriske stridsvogner utenfor gassanlegget

Tidligere spesialjeger: – Fullstendig galskap

En tidligere spesialjeger med flere års bakgrunn fra Forsvarets spesialkommando, som vil være anonym, sier til NRK torsdag kveld at aksjonen som ble gjennomført i Algerie, var «fullstendig galskap».

– Slike operasjoner er noe av det vanskeligste spesialsoldater driver med. Sannsynligheten for at noen blir drept er svært stor, og man skal ha detaljkunnskap om anlegget og hvem som er der, og hvordan gisseltakerne er bevæpnet, før man aksjonerer, sier han.

– Dagens aksjon fremstår som lite gjennomtenkt og uprofesjonell.

Krever nøye planlegging

Sverre Diesen peker også på at gassanlegget i seg selv gjør en storming enda vanskeligere fordi det er vanskelig å skaffe seg oversikt over hele anlegget.

– En slik operasjon krever en topptrent styrke og detaljert kjennskap til selve objektet, altså hvordan det ser ut, vite hvor gislene og gisseltakerne er, hvor vaktene er og så videre. Alt dette er informasjon som det krever tid å skaffe seg før man eventuelt går til aksjon, noe man ikke bør gjøre før det er siste utvei, sier Diesen

– Det er i hvert fall ikke en operasjon man starter uten omhyggelige forberedelser, eller uten en styrke som har forutsetning for å gjennomføre den.

– En situasjon Algerie aldri har vært i før

Afrika-kjenner og Fafo-forsker Morten Bøås stiller seg undrende til at Algeries hær valgte å gjennomføre operasjonen på høylys dag.

Morten Bøås, forskningssjef FAFO

Morten Bøås er overrasket over at Algeries hær gikk til aksjon allerede i dag.

Foto: NRK

Han beskriver gisselsituasjonen ved gassanlegget som noe helt unikt i algerisk målestokk.

– Dette er en situasjon som den algeriske sikkerhetstjenesten aldri har stått ovenfor før, sier Bøås.

Han peker på at det har vært både terroraksjoner og gisselsituasjoner i Algerie før, men at de har skjedd på andre måter.

– Som oftest har det vært i form av at en har slått til mot mykere mål, fått med seg noen få gisler og tatt dem med ut i ørkenområder, eller i form av angrep som for eksempel bilbomber mot faste installasjoner. Det nye i denne saken er at gisseltakerne har tatt over et større område og forsøkt å holde på det med gisler i det, sier Bøås.

– Derfor kan myndighetene og hæren rett og slett ha undervurdert gisseltakernes mulighet til å yte motstand, og de kan ha overvurdert sin egen evne til å gjennomføre en slik aksjon.

Visste ikke om aksjonen før den var i gang

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg sier han kjenner en dyp uro over å ikke vite hva som har skjedd med ni nordmenn i Algerie.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Den britiske statsminister David Cameron har reagert på at han ikke ble varslet om aksjonen før den var i gang. Det har han også gitt uttrykk for overfor sin algeriske kollega.

– Mr. Cameron gjorde det klart at han hadde foretrukket å bli informert om aksjonen på forhånd, sier Camerons talsperson.

Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke kritisere Algerie for operasjonen, selv om heller ikke han ble varslet i forkant.

– Algeries statsminister ga uttrykk for at de hadde forsøkt å finne en løsning gjennom natten, og mente at de ikke hadde annet valg enn å iverksette en militæraksjon. Vi har ikke det hele og fulle bildet av hva som har skjedd, det har Algerie, sier Stoltenberg.

SISTE NYTT

Siste nytt