Hopp til innhold

USA og India beordrer Dreamliner-fly på bakken

Både amerikanske, europeiske og indiske luftfartsmyndigheter har bestemt at alle Dreamliner-fly registrert i landet skal setttes på bakken for sikkerhetssjeff.

Boeing

Passasjerer fra All Nippon Airways' (ANA) Boeing 787 Dreamliner som måtte nødlande i Japan onsdag.

Foto: KYODO / Reuters

– Før nye flyginger med amerikanske Boeing 787-fly må eierne vise til at batteriene er trygge, heter det i en uttalelse fra den amerikanske luftfartsmyndigheten (FAA).

For få dager siden uttalte FAA-direktør Michael Huerta at flyene er trygge, men varslet full gjennomgang.

I dag sa også EASA, The European Aviation Safety Agency, at det støtter direktivet fra USAs luftfartsmyndigheter og gir ordre om at alle Dreamlinere i Europa skal settes på bakken.

Selv om mange europeiske flyselskap har kjøpt flytypen, er det bare polske LOT som flyr Dreamliner i dag.

Også indiske luftfartsmyndigheter har beordret Air India om å sette sin flåte bestående av seks Boieng 787-fly på bakken. Det statlige flyselskapet har i alt 27 Dreamliner-fly.

Nye problemer

Onsdag måtte et japansk Dreamliner-fly nødlande på grunn av røykutvikling i cockpiten.

Flyet var på vei til Tokyo da det måtte lande på Takamatsu-flyplassen vest i landet. Samtlige 129 passasjerer og åtte besetningsmedlemmer ble evakuert.

Røykutviklingen skal skyldes problemer med et batteri.

Nødlandingen onsdag er den siste i rekken av problemer med Boeings nye superfly. De siste dagene har det vært flere episoder med flytypen: Sprekk i en cockpitrute, oljelekkasje, batteribrann og datasystem som feilaktig viste problemer med bremsene.

Norwegian har bestilt åtte fly

Det norske flyselskapet Norwegian skal ta i bruk Boeing 787 på de planlagte langdistanserutene sine til New York og Bangkok og har bestilt åtte fly.

Det første blir levert i april i år. Så blir det levert ett i juni og ett i november.

– Nå undersøker amerikanske luftfartsmyndigheter og Boeing 787-flyene. Vi ønsker å avvente konklusjonene fra disse undersøkelsene før vi ønsker å si noe mer, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt