Hopp til innhold

Merkel: – Terrorisme i Mali kan utgjøre risiko for Europa

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier onsdag at terrorismen, hvis den får fotfeste i det nordlige Mali, vil utgjøre en trussel utenfor Afrikas grenser.

En malisk soldat står vakt utenfor ECOWAS-møte i Bamako

En malisk soldat står vakt utenfor en bygning der ECOWAS-ledere møttes i Malis hovedstad Bamako, onsdag.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Uttalelsene kom under en felles pressekonferanse med presidenten i Elfenbenskysten og ECOWAS-formann, Alassane Outtara.

Outtara etterlyste bredere støtte fra flere europeiske land.

– Jeg ønsker at operasjonen støttes av alle europeere. Det hastet å sette i verk tiltak, og jeg gratulerer president Hollande, men alle må mobilisere, sa Outtara onsdag.

Tyskland bidrar

Merkel opplyste under den samme pressekonferansen at Tyskland vil sende to militærfly for å bistå med å frakte afrikanske tropper som skal kjempe i Mali.

Forsvarsminister Thomas de Maiziere sier de to flyene, av typen C-160, skal frakte soldatene fra landgruppen ECOWAS, som består av 15 vest-afrikanske land, til Malis hovedstad Bamako. Det skal skje så snart tekniske detaljer er på plass.

Tyskland har tidligere vært motvillig til å la seg trekke inn i konflikten og Frankrikes militære operasjon i landet, men Merkel sier nå at hun skal møte Hollande i Berlin neste uke, og at det da vil bli aktuelt å diskutere situasjonen i Mali og behovet for bistand i operasjonen.

Angela Merkel møtte Alassane Ouattara i Berlin

Angela Merkel tok i mot Elfenbenskystens president Alessane Ouattara i Berlin onsdag.

Foto: Michael Sohn / Ap

Franske tropper i gang med kamper på bakken

Franske og maliske styrker har onsdag kjempet på bakken mot islamistiske opprørere i byen Diabaly, 400 km nord for hovedstaden Bamako.

Franske stridsvogner på vei nordover

Franske stridsvogner på vei nordover fra hovedstaden Bamako.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Det bekrefter sikkerhetskilder til nyhetsbyrået AFP.

Franske soldater skal også være klare til kamp i byene Niono, 50 kilometer sør for Diabaly, og i den nærliggende byen Markala.

Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian sier den vestlige sonen hvor Diabaly ligger, huser «de tøffeste, mest fanatiske og best organiserte gruppene».

Vest-afrikanske tropper deltar

En første gruppe av nigerianske soldater ankommer Bamako onsdag som en del av den regionale troppen på 3.000 soldater fra Benin, Ghana, Niger, Senegal, Burkina Faso og Togo.

Den franske forsvarsministeren bekrefter at troppene skal tredobles fra 800, som de er per nå, til 2.500 soldater som skal kjempe mot rundt 1.300 islamistiske opprørere.

– Frykter å bli brukt som menneskelige skjold

Nazanine Moshiri, som rapporterer for Al Jazeera fra Malis hovedstad Bamako, sier den militære operasjonen kan vise seg å bli vanskelig for Frankrike.

– Ansal al Din og andre væpnede grupper som har kontroll over området kjenner terrenget veldig godt og de har sofistikerte våpen, sier Moshiri til Al Jazeera.

Ifølge innbyggere i byen Diabaly som har klart å rømme området, har opprørerne stengt av flere veier inn til byen og gjort det vanskelig for folk å forlate stedet.

Innbyggerne frykter at opprørerne, som skal være tilknyttet terrororganisasjonen Al Qaida, skal bruke dem som menneskelige skjold i kampene mot de franske og afrikanske troppene som nå invaderer byen.

SISTE NYTT

Siste nytt