Hopp til innhold

Biden foreslår 19 våpenkontrolltiltak

Barack Obama får i dag overlevert en lang liste over tiltak som kan begrense amerikanernes tilgang til skytevåpen.

Joe Biden

Visepresident Joe Biden under et møte med representanter for videospillindustrien fredag i forrige uke. Voldelige videospill har blitt anklaget av flere, blant andre NRA, etter massakren i Connecticut i desember i fjor.

Foto: Susan Walsh / AP

I Kongressen vil han møte hard motstand når han foreslår å forby automatvåpen. Men presidenten vil likevel gjøre våpenlovene til en hovedsak i innledningen til sin andre presidentperiode.

En lov som forbyr salg av automatvåpen, er det Obama-administrasjonen og enkelte demokrater i Kongressen mener vil hjelpe aller mest.

En slik lov har trolig små muligheter for å bli vedtatt, men forslag om den vil bli fremmet både av presidenten og Senator Dianne Feinstein fra California.

Det er imidlertid en god del tiltak Obama kan gjennomføre uten kongressens godkjennelse.

Hastekommisjonen visepresident Joe Biden fikk i oppdrag å lede etter skytemassakren i Connecticut 14. desember der 20 barn og seks voksne ble drept, har kommet fram til 19 slike forslag. Blant dem er:

  • En styrking det føderale direktoratet som har ansvar for å overse våpenlovgivningen. (Bureau of Tobacco and Firearms har ikke hatt en permanent direktør på flere år fordi Kongressen har nektet å godkjenne en. Og ressursene er til kontoret er også blitt bygget ned.)
  • En bedre database for bakgrunnssjekk av våpeneiere.
  • Bedre forskning på effektene av våpenbruk.
  • En styrking av tilbudet om psykisk helse fra andre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Newtown

27 treengler ble satt ut like ved barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut, til minne om de 27 som ble ofre for drapsmannens kuler.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Hard motstand

Enkelte republikanere rasler allerede med sablene. Den som går aller lengst er den nyvalgte representanten Steve Stockman fra Texas.

Han truer med å kreve riksrett mot Obama dersom han forsøker å røre ved amerikanernes grunnlovsfestede rett til å bære våpen uten å gå om Kongressen.

Steve Stockman

Republikaneren Steve Stockman truer med å stille president Obama for riksrett.

Foto: Gage Skidmore

Den mektige våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA) sjokkerte noen da den møtte skytemassakren ved Sandy Hook barneskole med forslag om at det må være væpnede vakter ved alle amerikanske skoler. Andre ble imidlertid ikke overrasket.

For etter dette utspillet har det imidlertid gått med NRA slik det ofte gjør etter store våpentragedier i USA; Organisasjonen har vokst. Det skjedde både etter Virginia Tech-massakren i 2007 og skyteepisoden i en kino i Colorado i fjor sommer.

NRA hevder selv de har fått mer enn 100 000 nye medlemmer siden midten av desember.

Joe Bidens kommisjon hadde i forrige uke et møte med NRA for å forsøke å få til en dialog om mulige tiltak. Der ba han lobbyorganisasjonen om å forene krefter med Det hvite hus for å få til nye våpenkontrolltiltak som meningsmålinger viser at det amerikanske folket ønsker.

Men etter møtet sendte NRA ut en pressemelding der de fordømte Det hvite hus’ forsøk på «angripe det andre grunnlovstillegget». Det er der det står at amerikanerne har rett til å bære våpen.

«Det er synd at administrasjonen fortsetter å insistere på mislykkede løsninger på vårt lands problemer. Vi nekter å la lovlydige våpeneiere få skylda for det kriminelle galninger gjør», heter det i uttalelsen fra NRA.

Obama gjør våpenlov til hovedsak

Det president Obama først av alt vil gjøre er å gå til Kongressen med forslag til en ny våpenlov. Den vil inneholde et forbud mot salg av «angrepsvåpen» som innebærer mange former for automatvåpen. Den vil også kreve strengere obligatorisk bakgrunnssjekk av alle som kjøper våpen og restriksjoner på salg av store magasiner.

Obama har altså flertallet i Kongressen mot seg, men han vil forsøke seg på en strategi han har brukt før: Han vil hevde at det amerikanske folket ønsker en slik våpenlov og be Kongressen rette seg etter folkeviljen.

I en fersk meningsmåling gjennomført av anerkjente Pew Research Center sier hele 85 prosent av de spurte at de ønsker strengere kontroll av dem som kjøper våpen mens 55 prosent sier de mener salg av angrepsvåpen vil bli forbudt.

New York går foran

Andrew Cuomo

- Vi må stoppe galskapen. Det er nok nå, det har vært nok lenge nok, sa New Yorks guvernør Andrew Cuomo i sin årlige tale om delstatens tilstand onsdag i forrige uke.

Foto: Philip Kamrass / Reuters

Foran presidenten går også flere guvernører i viktige delstater. I går vedtok senatet i New York et forslag som vil gi delstaten en av de strengeste våpenlovene i USA.

Loven vil pålegge amerikanere å varsle om mentalt ustabile personer som sier de planlegger å bruke våpen, og den vil regulere hvordan våpen skal lagres.

Guvernør Mario Cuomo, som har klare ambisjoner om en presidentkampanje om tre år, har fått et delstatssenat med republikansk flertall med på lovforslaget på rekordtid.

I delstaten Maryland vil guvernør Martin O’Malley introdusere et lignende lovforslag snart. Han er spesielt opptatt av å få til lovgivning som kan holde våpen unna mentalt ustabile personer.

SISTE NYTT

Siste nytt