Hopp til innhold

– 10 år i fengsel er en pris jeg er klar til å betale

ISTANBUL (NRK.no): Den tyrkiske journalisten Arzu Demir risikerer opptil 10 år i fengsel for å ha gjort jobben sin. Hun er ikke alene – Tyrkia fengsler flere journalister enn både Iran og Kina.

Tyrkia er det landet i verden som fengsler flest journalister. Det viser en ny oversikt fra den amerikanske organisasjonen Komite for beskyttelse av journalister. Den tyrkiske regjeringens kritikere sier at mediene ikke lenger kan fortelle sannheten, og at mange viktige saker ikke blir kjent for offentligheten.

NRK TV: Tyrkia er det landet i verden som fengsler flest journalister. Reporter: Jan Espen Kruse.

Tyrkia: Jan Espen Kruse
Foto: NRK
Arzu Demir

Arzu Demir på jobb for nyhetsbyrået Etkin i Istanbul.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Arzu Demir arbeider for nyhetsbyrået Etkin i Istanbul. Hun har blitt arrestert en rekke ganger av politiet fordi hun dekker sosiale spørsmål, brudd på menneskerettigheter og saker som har med den kurdiske minoriteten å gjøre.

Terrortiltale på 800 sider

I redaksjonslokalene viser den 35 år gamle journalisten oss en tiltale som hun nylig fikk fra påtalemyndigheten.

Der står det at hun har besøkt den kurdiske geriljaen i Nord-Irak, noen hun avviser på det sterkeste.

Det hun har foretatt seg de siste 10–15 år har blitt gjennomgått, og tiltalen er på hele 800 sider.

– Flere steder har politiet har lagt falske påstander inn i tiltalen, sier Demir.

Hun understreker at hun ikke har gjort noe annet enn vanlig journalistisk arbeid.

Men i Tyrkia kan det være nok å skrive om brudd på menneskerettighetene, eller om kurdere som har blitt utsatt for overgrep, for å komme i myndighetenes søkelys.

Dersom Demir blir dømt etter tiltalen for å ha tilhørt en kurdisk terrororganisasjon, kan hun få inntil 10 år i fengsel.

Rettssaken kommer opp senere i år, og den unge kvinnen er nummer 44 på listen over tiltalte.

Ett tusen saker mot journalister

– Situasjonen for journalister i Tyrkia er virkelig dramatisk, sier lederen for det tyrkiske journalistforbundet, Ercan Ipekci, til NRK.

Han viser til at 70 journalister sitter fengslet for øyeblikket. Ett tusen saker er satt i gang av myndighetene mot tyrkiske mediefolk.

Ifølge den amerikanske organisasjonen Committee to protect journalists, er Tyrkia nå det landet i verden som setter flest journalister bak lås og slå.

Iran kommer på andreplass, Kina på tredje.

Talsmenn for den tyrkiske regjeringen vil ikke kommentere denne saken foran kamera.

Men i en uformell samtale i informasjonsministeriet i Ankara blir det sagt at journalistene som sitter i fengsel i Tyrkia, ikke har havnet der på grunn av sitt arbeid, men at de er skyldige i terrorvirksomhet og annen kriminalitet.

Derfor fortjener ikke Tyrkia førsteplassen i verden når det gjelder fengslede mediefolk, blir det sagt.

Men tyrkiske myndigheter har satt i gang en rekke store rettssaker mot militære, journalister og andre som anklages for terrorvirksomhet og forsøk på statskupp.

– Erdogan kvitter seg med kritikere

Omstendighetene rundt det som skal ha skjedd er svært uklare, og rettssakene eser ut i omfang.

De pågår over mange år, og dokumentene utgjør mange tusen sider. Det blir nesten umulig å få oversikt over det omfattende materialet, og det er kanskje hensikten.

– Disse rettssakene er ren politikk, sier Soner Yalchin, en av Tyrkias mest kjente TV-journalister.

Han ble sluppet ut like før nyttår, etter to år i varetektsfengsel.

Han mener at statsminister Recep Tayyip Erdogan bruker rettssakene til å kvitte seg med brysomme kritikere, og at Tyrkia blir styrt på en stadig mer autoritær måte, selv om landet er et demokrati og medlem av Nato.

De mange journalistene som rammes, ønsker ikke annet enn å utføre jobben sin uten å risikere mange år i brutale fengsler.

SISTE NYTT

Siste nytt