Hopp til innhold

Obama: – Vi er i ferd med å nå vårt mål i Afghanistan

President Barack Obama mener USAs hovedmål med krigen i Afghanistan er innen rekkevidde og sier USA skal overlate hovedansvaret for Afghanistans sikkerhet i afghanske hender i løpet av våren 2013.

President Barack Obama snakker om hvordan de amerikanske styrkene skal overlate kontrollen til afghanerne.

VIDEO: Obama sier USA har nesten oppnådd målene med krigen i AFghanistan.

Afghanistans president Hamid Karzai og USAs president Barack Obama har brukt fredag ettermiddag på å drøfte USAs rolle i Afghanistans fremtid.

– Vi dro inn til Afghanistan fordi 3000 amerikanere ble brutalt drept Al Qaida. Det var rett av oss å gå etter denne terrororganisasjonen og den daværende regjeringen som tillot Al Qaida å planlegge et slikt terrorangrep og operere fritt i landet, sier Obama på en pressekonferanse fredag kveld.

– Vi er i ferd med å nå vårt hovedmål som var å bryte ned Al Qaida og forsikre oss om at de ikke kan angripe oss igjen fra afghansk jord. Dette er takket være den heroiske innsatsen til våre soldater og det afghanske folket, sier den amerikanske presidenten.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

USAs president Barack Obama forteller hvordan de amerikanske styrkene skal gradvis skal forlate Afghanistan.

VIDEO: Obama om å forlate Afghanistan

Støtterolle

Begge parter har blitt enige om at amerikanske og allierte styrker i Afghanistan vil gå over til å spille en støtterolle for Afghanistans regjeringshær våren 2013.

– Afghanske styrker vil ta hovedansvaret for sikkerheten og stabiliteten i landet sitt fra og med våren 2013, sier Obama.

– Våre styrker vil innta en annen oppgave, nemlig å gi opplæring, råd og assistanse til de afghanske styrkene. Dette vil bli en ansvarlig slutt på krigen i Afghanistan, sier den amerikanske presidenten.

– Katastrofe om USA trekker seg helt ut

Talspersoner for det hvite hus har sagt at presidenten ikke kommer til å annonsere konkrete avgjørelser om hva som vil være neste fase av USAs operasjon i Afghanistan, før krigen er formelt over i 2014.

Obamas sikkerhetspolitiske rådgivere sa tidligere denne uka at de vurderer en såkalt «nullopsjon». Det betyr ingen amerikanske soldater i Afghanistan etter at NATOs avslutter sitt nåværende oppdrag i 2014.

Afghanske politikere sier derimot at det vil føre til katastrofe og borgerkrig om USA gjør alvor av denne ideen.

– Hvis amerikanerne trekker alle sine soldater ut uten en plan, vil borgerkrigen fra 1990 gjenta seg, sier Naeem Lalai, som er medlem av nasjonalforsamlingen fra Kandahar, Talibans hjemprovins.

Soldater fra US Army i Afghanistan

Obama og Karzai drøftet også hvilken rolle amerikanske soldater skal spille i Afghanistan etter 2014.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / AFP