Hopp til innhold

– Mamma gikk i miniskjørt – nå dekker kvinner i Jordan seg til

I Jordan går de aller fleste kvinnene tildekket når de beveger seg utenfor huset. Men for 30 år siden spaserte unge kvinner i korte skjørt og hotpants i Ammans gater.

Unge kvinner med hijab

Unge kvinner fra ungdomssenteret Farah al Nas i utkanten av Amman. Seks av sju går med hijab.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Nina Bull Jørgensen i Jordan

Journalist Nina Bull Jørgensen i Jordan.

Foto: NRK
Rima Durra

Rima Durra sier hun gikk i miniskjørt da hun var ung.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK
Plakat for å fremme demokrati, debatt og ytringsfrihet - fra lokalradiostasjonen Sout Al Janoub

Plakat for å fremme demokrati, debatt og ytringsfrihet - fra lokalradiostasjonen Sout Al Janoub i Jordan.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

– Jeg hadde en blå og hvit kjole som var så kort at jeg måtte snike meg ut av huset så faren min ikke skulle se det. Jeg var slank med langt brunt hår og elsket å svinse rundt i gatene i det miniskjørtet, ler 60 år gamle Rima Durra.

Da hun var ung gikk Rima og alle hennes venninner i miniskjørt, og var også helt med da hotpants kom på moten. Det var på seksti- og syttitallet. I dag skal du lete lenge for å finne hotpants eller miniskjørt i Ammans gater og butikker.

Vi er på shopping i sentrum av byen. Rosa, lilla, rødt, sort, paljetter og vakre broderier. Kjolene er lange, ermene er lange – og det hører med matchende slør.

– Jeg har aldri hatt på meg noe slikt, sier Rima, nå med halvlangt hår, kledd i en brun boblevest, blå jeans og hvite conversesko.

Selv i et langt mindre vågalt antrekk enn i sin ungdom, skiller hun seg ut blant kvinnene i Amman. For nå går de aller fleste, både gamle og unge, med lange jakker og frakker – og hodet tildekket. De bruker hijab.

Fra hotpants til hijab

Rima flyttet til London da hun var 28 år gammel. Da hun kom tilbake tretti år senere, ble hun både sjokkert og frustrert da hun oppdaget at alle hennes gamle venninner hadde byttet ut hotpants med hijab – og at de også presser sine døtre og barnebarn til å gå tildekket

Hun mener kvinnene i Jordan har blitt satt hundre år tilbake i tid. Hun mener religionen har sneket seg inn i samfunnet og tar mye større plass enn for tretti år siden. Hun mener unge Jordanske kvinner i dag er langt mindre frie enn da hun selv var ung.

– Jeg kan ikke forstå det, og jeg krangler med mine gamle venninner hele tiden, sier Rima. Jeg forstår ikke hvorfor de frivillig har gått tilbake til en gammeldags kvinnerolle.

Islamisering over hele Midtøsten

Mannen til Rima er litt mildere stemt. Journalisten og samfunnsviteren Yasar Durra, prøver å forklare hvorfor islam har kommet så sterkt tilbake, ikke bare i det jordanske samfunnet, men over hele Midtøsten.

– Det har skjedd som en følge av skuffelse, sier Yasar Durra. Skuffelse over at både økonomien og politikken har slått feil. Og skuffelse over vesten.

Yasar Durra er tidligere korrespondent i London, nå undervisningsleder ved Jordans Media-institutt og en anerkjent samfunnsanalytiker. Mens kona krangler med venninne om klesplagg, snakker mannen storpolitikk.

– Under den kalde krigen ble brutale diktaturer i Midtøsten støttet av vesten. Da den kalde krigen var over, så vesten seg om etter en ny fiende. Den nye fienden ble islam. Mens folk i Midtøsten på sin side vendte tilbake til religionen og tradisjonene, fordi de følte at alt annet hadde feilet, sier Yassar Durra. Det var ikke lenger så stas å være vestlig.

– Folk mistet troen på at de kunne ta kontroll over egne skjebner, og valgte å legge skjebnen i Allahs hender i stedet.

Samtidig sier Durra at han kjenner mange kvinner som er sterke og velutdannet med gode jobber og viktige posisjoner i samfunnet – og som samtidig går med hodet tildekket. Durra mener at hijab ikke nødvendigvis er synonymt med undertrykkelse.

Stolt og sterk i hijab

Men hva mener så de unge kvinnene selv?

– Det er mange unge karrierekvinner her i Jordan. De er økonomisk uavhengige og trenger ikke en mann til å betale regningen, sier 35 år gamle Muna Khleifat.

Muna Khleifat

- Det er mitt eget frie valg å gå med hijab, Muna Khleifat.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Muna er ikke enig med Rima om at kvinnefrigjøringen er satt i revers i Jordan. Hun har selv god utdanning, tjener godt, og er stadig på farten i sin jobb som arabisk- og engelsktolk. Hun deltar i rettssaker, på kurs med utlendinger og har akkurat jobbet som tolk for NGO i en syrisk flyktningleir. Antrekk: Mørk jakke, hvitt skaut.

– Jeg er en stolt muslim. Det er mitt eget frie valg å gå med hijab. Jeg føler meg fin og det gir meg styrke, sier Muna.

Samtidig forteller hun at ja, moren hennes gikk også med miniskjørt på 60-70-tallet, og søsteren velger å ikke bruke hijab. Men hun mener at antrekket – hvordan du går kledd – overhodet ikke har sammenheng med kvinnenes stilling i samfunnet.

– Vi som bruker hijab ser på oss selv som sterke kvinner, sier Muna. Vi passer ikke inn i de båsene og stereotypiene som verden vil sette oss inn i.

Og selv om Muna er konservativt kledd, understreker hun at hun aldri vil gifte seg med en mann som prøver å styre og kontrollere henne, en som ikke godtar henne som hun er, en som ikke godtar at hun jobber og farter mye utenfor hjemmet – for hun føler seg fri, og vil fortsette med det.

– Og hvis kvinner har friheten til å kle av seg må de også ha frihet til å kle på seg, sier Muna med kraft i stemmen.

– Feel free to use the hijab

Et par timers kjøretur sør for hovedstaden ligger byen Ma’an, i et område som i alle år har vært preget av beduinenes konservative kultur. Men etter at byen fikk et nytt moderne universitet og en egen kvinnegruppe på universitet har ting forandret seg.

–Vår største seier er vi åpner øynene til folk – vi bryter barrierer og utfordrer tradisjonene, Amani Nasarat (24) og Noor Rwadia (28) fra kvinnenettverket.

Over halvpartene av studentene på universitetet er kvinner. Kvinner i området får bevege seg ut i gatene, jobbe og snakke på radio og TV. Det var utenkelig for bare ti år siden, forteller jentene.

De er begge kledd i hijab – en grønt og oransje, den andre i beige. For selv om samfunnet er endring gir de ikke slipp på det tradisjonelle klesplagget, og de viser også gjerne en utlending fra nord hvordan skautet skal knyttes på ekte muslimsk vis.

– Så fin du ble –«feel free to use hijab». Her har du friheten til å bruke hijab, mens i Frankrike, for eksempel, får ikke kvinnene lov til det. Der er det jo forbudt å dekke seg til, sier Amani.

(Saken fortsetter)

Amani (24) og Noor (28)

Amani (24) og Noor (28) sier de slipper unna 'bad hair day' med hijab.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK

Og Amani mener at det er fint å bruke hijab av flere grunner.

– Du slipper å stå opp grytidlig om morgenen for å stelle håret, slik som mange vestlige kvinner stresser med. Du slipper «bad hair day», ler Amani.

Mens Rima på shopping i Amman endelig har funnet seg en kjole hun liker, en elegant lang hvit kjole med lilla paljetter.

– Wow! Den kunne jeg faktisk hatt på meg på fest

SISTE NYTT

Siste nytt