Hopp til innhold

EU frykter nytt Berlusconi-kaos

Frankrikes president François Hollande beklager sterkt at den italienske statsministeren Mario Monti med tilnavnet «Super-Mario» gir seg. Og spanjolene er bekymret. For nå frykter EU nytt Berlusconi-kaos.

Mario Monti og Francois Hollande

Italias statsminister Mario Monti og Frankrikes president François Hollande hilste på hverandre før lunsjen i Gamle Logen.

Foto: POOL / Reuters

– Jeg er sikker på at han vil klare å stabilisere Italia før valget, sa den franske presidenten om den italienske statsministeren til pressen etter at lunsjen i Gamle Logen var over.

Sirkus Berlusconi

Mario Monti besluttet i helgen å gå av som Italias statsminister straks statsbudsjettet for 2013 er vedtatt. Det kan skje allerede før jul. Deretter vil han lede regjeringen på forretningsmessig basis inntil nyvalget i februar er avholdt.

Beslutningen ble tatt etter at Monti og regjeringen i forrige uke mistet støtten i nasjonalforsamlingen fra partiet til Silvio Berlusconi. Hensikten er trolig fordi Berlusconi selv varslet på lørdag at han er rede til å stille som statsministerkandidat igjen i valget.

– Jeg vil redde den italienske økonomien, erklærte Berlusconi på – uten tanke på at han ble tvunget til å gå av som statsminister nettopp for at den italienske økonomien skulle berges.

Silvio Berlusconi Italia

Silvio Berlusconi har lyst til å bli statsminister igjen.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Et sjeldent politisk flertall hadde fått nok av Berlusconis mange krumspring og feiing av de store problemene under teppet. Landet var på full fart utover stupet med rekordstor statsgjeld, stillestående økonomi og skyhøye renter på sine statslån.

Økonomiprofessoren og teknokraten Monti ble det håndplukkede det valget.

Han ble mottatt med et dypt takknemlig sukk fra de andre EU-lederne, som fryktet at Berlusconis manglende gjennomføringsevne kunne rasere ikke bare den italienske økonomien men også euroen.

Og frykten er fortsatt til stede.

Etter at Berlusconi meddelte sin regjeringslyst igjen og Monti konkluderte med at hans teknokratdominerte regjering ikke lenger hadde noe politisk grunnlag, har finansmarkedet reagert med uro og den italienske børsen var ned 2,2 prosentpoeng i dag. Rentene på italienske statslån har også startet å stige igjen.

Frankrike tror på italienerens fornuft

Den franske presidenten setter sin lit til at det italienske folket vil takle nyvalget med fornuft.

– Det (at Monti går av red.anm.) er veldig synd på kort sikt, men om en måned eller to blir det klart om Monti vil inngå i en koalisjon eller om han selv kan fortsette på veien med å stabilisere landet.

– Så vi vil støtte tiltakene han setter i verk frem til valget og etter det vil det italienske folket velge den beste regjeringen, utdypet Hollande som mente den verste krisa lå bak eurolandene.

Hollandes finansminister istemte fra Paris:

– Berlusconi kommer tilbake til politikken, men jeg er sikker på at han ikke kommer tilbake til makten, sa Pierre Moscovici.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Italias statsminister Mario Monti: - En spesielt meningsfull dag

Italias statsminister Mario Monti: – En spesielt meningsfull dag

Usikker på om han vil stille

– Per nå har jeg ingen tanker om jeg kommer til å delta i valget, sa Monti selv til pressen under at regjeringssjefenes Nobellunsj i Gamle Logen var over.

Oppholdet i Oslo ble noen timer lengre enn planlagt. Monti ble sittende i en direktesendt pressekonferanse med italiensk presse for å diskutere sin egen rolle og italiensk politikk.

Han forsøkte å dempe spekulasjonene om at han vil utfordre Berlusconi i det kommende valget. Flere av sentrumspartiene som har støttet Monti siden han tiltrådte, har mer eller mindre offentlig bedt om ham stille.

– All min innsats går til å fullføre arbeidet til regjeringen i den korte tiden vi har igjen, som nå er blitt enda kortere, sa Monti da han kom ut fra et møte med Jens Stoltenberg.

Han mente børsfallet i Italia, som de fleste knytter til hans avgang, ikke burde overdramatiseres.

– Jeg forstår reaksjonen, men det trenger ikke å dramatiseres. Jeg er sikker på at valget vil gi en koalisjonsregjering som er ansvarlig og orientert mot EU, og som er på linje med den innsatsen som Italia allerede har gjort innen budsjettarbeidet, sa Monti.

Han sier han er overbevist om at en ny regjering vil videreføre reformarbeidet han har satt i gang.

Monti skulle etter planen gått av i april, slik at valget forskyves kun med to måneder. Dramatikken ligger i usikkerheten Berlusconis mulige gjeninntreden har skapt.

Monti-reformene

Teknokratstatsministeren har lykkes i å drive gjennom en rekke reformer, mange av dem svært upopulære i deler av befolkningen. Men mange italienere mener også at landet ikke har noe valg.

Et rigid arbeidsmarked som hindrer vekst og nyansettelser, går spesielt utover de unge, som til tross for lange utdanninger forblir arbeidsledige.

Det svarte arbeidsmarkedet er stort mens skatteinngangen er liten. Monti har innført et storstilt kvitteringsregime og omfattende stikkontroller av personer som eier mer enn ligningen skulle tilsi.

Monti-kontrollene, hvor dyre biler stanses på veien av Italias økopoliti og eieren blir bedt om å dokumentere at vedkommende har en offisiell økonomi som skulle tilsi eierskap av slike biler, er blitt svært populære.

Regjeringen har også hevet pensjonsalderen og forsterket kravene til opptjening av pensjon. Den har kuttet 20 milliarder euro i offentlige utgifter og nye skatter, både eiendomsskatt, bensinskatt og salgskatt, er innført.

Det er også vedtatt en vekstpakke, selv om denne ble mindre omfattende enn hva Monti selv ønsket.

Tilliten henger på Monti

Italia har fortsatt en statsgjeld som ikke er bærekraftig, og mye av tilliten landet har oppnådd ligger i Monti som regjeringssjef.

Den italienske økonomien er eurosonens tredje største, etter Tyskland og Frankrike.

Analytikere frykter nå at EU og eurosonen blir kastet ut i nytt kaos hvis Italia får en svakere regjering. Det er fortsatt tvil om hvor støtt Hellas står, selv etter nytt gjeldskutt, og Spania kan komme til å trenge hjelp.

Skulle EU få Italia på toppen, blir det mer enn unionen makter å bære, frykter flere.

Den spanske statsministeren Mariano Rajoy kommenterte ikke Monti-avgangen i Oslo, men hjemme i Spania uttrykte finansminister Luis de Guindos bekymring for at uroen og bekymringen rundt Italia skal smitte over til Spania.

EU-president Herman Van Rompuy forsøkte å holde seg en smule mer nøytral enn franske og spanske ledere.

– Monti har vært en svært god statsminister, og jeg er sikker på at den som etterførlger ham vil fortsette arbeidet, sa Rompuy diplomatisk.

Per nå ser det dårlig ut for Berlusconi på meningsmålingene, og det er langt igjen før han eventuelt kan gå på sin femte periode som statsminister.

Det er sentrum-venstrepartiet Demokratipartiet som leder klart og partilederen Pier Luigi Bersan har sagt han håper Monti blir sentral i årene fremover, men heller som president enn at han presses til å stille i valget.