Hopp til innhold

Da Brå brakk staven

I år er det 25 år siden ski-VM i Oslo. Vi gir deg et tilbakeblikk på de norske prestasjonene og folkelivet i -82, i dokumentaren "Da Oddvar Brå brakk staven".

Oddvar Brå brekker staven under VM i 82 i Oslo
Foto: NRK

Det blir et program spekket med skihistoriske-minner, lover NRKs Erik Jakobsen som har laget dokumentaren, "Da Oddvar Brå brakk staven."

Dokumentaren vises på NRK 1 onsdag 21. februar.

SE DOKUMENTAREN: "Da Oddvar Brå brakk staven"

Hør lydklipp: Da Brå brakk staven

Gjensyn med ski-heltene

- De fleste husker at Oddvar Brå brakk staven, men det skjedde så mye mer de dagene VM varte, sier Erik Jakobsen. Han har brukt de siste ukene til å grave dypt i NRKs arkiver på jakt etter ski-minner.

Vi får blant annet et gjensyn med Brit Pettersen Tofte, fra Lillehammer. Hun fikk sitt gjennombrudd som skiløper under VM i -82, og ser tilbake på denne tida i dokumentaren.

Det blir også gjensyn med tidligere langrennsløper Håkon Brusveen. Under VM i -82 var han NRKS kommentator sammen med  Bjørge Lillelien, som kommenterte, på sin uforglemmelige måte, da Oddvar Brå tok sitt første individuelle gull 23. februar 1982.

Folkefest

Norge tok 7 av 14 gullmedaljer under VM i -82, og de norske prestasjonene utløste rene folkefesten.

- Folk stilte opp i bakker og løyper i skogen. Bare OL i -94 på Lillehammer overgår den mobiliseringen  vi opplevde i -82, sier Jakobsen.

Interessert i ski? Se SKISPORET

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)