Hopp til innhold

- McCains beste debatt

Debatten i går var McCains beste av de tre. Men Obama vant likevel. Det mener flere politiske kommentatorer i USA etter den siste TV-duellen.

Kandidatene i den siste debatten

Kandidatene i den siste debatten

Foto: Ron Edmonds / AP

McCain framsto som energisk, aggressiv og konsentrert. Men det er neppe nok til å snu den negative trenden hans valgkamp er inne i, mener politisk redaktør Vaughn Ververs i TV-selskapet CBS, i en artikkel med tittelen: "For lite og for sent for McCain?"

Ververs peker på hvordan McCain brukte "rørlegger Joe" - som nå har fått sine 15 minutters berømmelse - til å hamre løs på Obamas skattepolitikk. Rørleggeren Joe Wurzelbacher er en demokratisk velger som Obama møtte i Ohio. Rørleggeren ønsket å kjøpe bedriften han jobbet i. McCain sa i debatten at Wurzelbacher ikke ville klare det med Obamas skatteplan.

Video nsps_upload_2008_10_16_12_55_55_210.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Joe the Plumber

Les: - USAs mest omtalte rørlegger

Redaktøren trekker også fram øyeblikket da McCain distanserte seg fra den sittende presidenten. Som om han var fornærmet over stadig å bli sammenlignet med George W. Bush.

Les: - Jeg er ikke George Bush

Men republikaneren klarte aldri å ryste Obama. Demokraten beholdt sin evig beherskede ro, selv om han var på defensiven i skattespørsmål, mener Ververs.

Rørlegger Joe

Lignende vurderinger går igjen i flere andre analyser. "Rørlegger Joe" og McCains: "-Senator Obama, jeg er ikke president Bush" hentes fram som gode poenger for republikanernes kandidat.

Men å distansere seg fra den historisk upopulære presidenten er noe McCain allerede skulle ha gjort klart og tydelig i de to første debattene, mener ABCs George Stephanopoulos.

Obama var ikke i nærheten av å være i toppform i debatten, men hans innsats var likevel god nok til å ta knekken på McCain, skriver Noam Scheiber i The New Republic.

Ifølge Scheiber kom Obama også best ut av McCains forsøk på å vise avstand til den sittende presidenten. Obama lyktes med å klistre McCain til Bushs mislykkede økonomiske politikk, mener kommentatoren.

Mark Halperin i Time mener at republikaneren totalt sett kom best ut av debatten. Han mener at debatten ga tvilende velgere grunn til å tro på McCain, som ifølge Halperin framsto som engasjert, patriotisk og ærlig uten å virke for gammel.

ABC-kommentatoren går gjennom kandidatenes opptreden etter innhold, stil, angrep og forsvar og gir toppkarakter med minus til John McCain.

Kommentatoren mener Obama virket utilpass og uten en klar strategi for debatten. Den demokratiske kandidaten får nest høyeste karakter.

-Ikke mer å hente

Nå er det ikke mer informasjon å hente, mener politisk redaktør Chuck Todd i NBC.

Han beklager seg over selve valgsystemet: at amerikanerne bruker 15 måneder på primærvalgkampen, men omtrent bare 75 dager på selve presidentvalgkampen. Da er perioden fra partienes landsmøter til valgdagen lagt til grunn.

Det er sprøtt, mener Todd, som mener at valget i år er en avgjørende skillevei for USA, en av de mest avgjørende i historien.

Han mener den siste debatten ikke forandrer kursen i valgkampen. Ifølge Todd vil republikanere være fornøyd, og demokratene lettet.

Det betyr: McCain var aggressiv, og Obama gjorde ingen store feil.

Men NBC-redaktøren mener at særlig finanskrisen har plassert McCain så dypt i klisteret at det blir vanskelig for ham å komme ut av det. Men, som kommentatoren fastslår: Nå er det opp til velgerne.

Video nsps_upload_2008_10_16_7_39_20_167.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: McCain på krigsstien

Les hele debatten her (CBS)

SISTE NYTT

Siste nytt