Hopp til innhold

Vp-audition på McCains ranch

John McCain har denne helgen «grillfest»-besøk fra tre av det republikanske partiets mest spennende politikere.

John McCain

- Jeg vil ha deg som visepresident.

Foto: Dave Martin / AP

De tre som er på besøk på ranchen til McCain, er tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney, Florida-guvernør Charlie Crist og Louisiana-guvernør Bobby Jindal.

Perfekte vp-kandidater

Dette er tre attraktive politikere som alle er unge nok til å balansere McCains relativt høye alder, og som alle kommer fra områder som ligger langt nok unna McCains hjemstat Arizona.

Mitt Romney

Mitt Romney ga McCain en slags kamp om presidentnominasjonen.

Foto: Joel Page / AP

De er alle tre perfekte som McCains visepresidentkandidater.

Romney får gode skussmål etter å ha vært McCains hardeste motstander om partiets presidentnominasjon. Crist ga McCain sin støtte på en overbevisende måte og på et viktig tidspunkt. Jindal, som er et barn av indiske immigranter, kan være det republikanske svaret på Barack Obama.

Jindal - den neste Reagan og republikanernes Obama

Bare grilling på agendaen?

Onsdag denne uken sa en av toppmennene i McCains kampanje at besøket ikke hadde på agendaen å undersøke hvem av personene som vil være den beste vp-kandidaten, men ved å invitere disse tre til ranchen hjemme i Sedona, har McCain gitt alle som følger med på det amerikanske valget grunn til å spekulere i hvem som kan stå på stemmeseddelen sammen med ham.

Bobby Jindal

Bobby Jindal kan være partiets svar på Barack Obama.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Og disse spekulasjonene om hvem av de tre som kan bli McCains vp-kandidat, kan også gi McCain positive hovedoppslag i nyhetene - på bekostnng av den spennende kampen mellom Hillary Clinton og Barack Obama på den demokratiske siden.

Drømmelaget kan forandre

Normalt sett, riktignok, får visepresidentkandidatene lite oppmerksomhet både fra presse og fra velgere, bortsett fra kvelden for valgkampens tradisjonsrike visepresident-debatt. Og ser man bort fra 1960-valget, der Lyndon B. Johnson var John F. Kennedys mann fra sørstatene (Texas) - og slik ga demokratene nok støtte fra sør til å slå visepresident Richard Nixon - har visepresidentkandidater normalt liten påvirkningskraft i valgene.

Charlie Crist

Charlie Crist var en viktig støttespiller for McCain.

Foto: Andre Penner / AP

Kanskje vil dette forandre seg om "Det demokratiske drømmelaget", med Clinton og Obama på samme stemmeseddel, blir en virkelighet. Men et vp-valg er uansett ikke noe kandidatene kan ta lett på, i frykt for at et dårlig valg vil ha katastrofale følger i et nytt jevnt, fotofinish-valg.

Må ta et dristig valg

I tillegg til de tre som er på grillfest i Sedona, er det også et par andre mulige vp-kandidater McCain må vurdere. Minnesota-guvernør Tim Pawlenty og tidligere kongressmedlem fra Ohio og viktig medlem av Bush-administrasjonen Rob Portman, har begge solide støttespillere.

Men med den lave anseelsen det republikanske partiet nå har, etter at USA snart har hatt åtte år med George W. Bush som president, må McCain kanskje ta et dristigere valg av vp-kandidat - og det kan bane vei for en uavhengig kandidat som for eksempel New Yorks ordfører Michael Bloomberg.

LBJ gjorde jobben for JFK i 1960.

Foto: Arkivfoto: / Scanpix/AP

Én av to ting som vel er sikkert, er at McCain ikke kan velge en vp-kandidat som stryker den konservative delen av partiets tilhengere mothårs - det klarer han på mange måter selv.

Det andre er at personen McCain velger for å bekle vp-stillingen i sin eventuelle ledelse av landet, er attraktiv. Foran det neste valget om fire år vil McCains valg ha det beste utgangspunktet for å sikre seg selve presidentnominasjonen fra partiet.

SISTE NYTT

Siste nytt