Hopp til innhold

– En stor triumf å vinne så klart

Den soleklare seieren var forskjellen på triumf og fullstendig fiasko etter fire år som president for Barack Obama, mener Geir Lundestad.

Se og hør jubelen bryte ut på Obamas valgvake i det nyhetskanaler kunne melde at presidenten vant staten Ohio og dermed mest sannsynlig valget.

Jubelen bryter ut på Obamas valgvake

Med jevnt løp i valgkampinnspurten og en befolkning som er lut lei økonomiske krisetider, sto Obama i fare for å havne i den pinlige klubben med amerikanske presidenter som ikke har blitt gjenvalgt. Der ville han kun fått selskap av Jimmy Carter og George Bush senior.

– For Obama var det en svært stor forskjell på å bli gjenvalgt nå, eller måtte gi seg etter kun én periode. Det ville vært en total fiasko. Nå får han istedet en ny sjanse og store muligheter, sier direktør ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad, til NRK.no.

Overrasket over vippe-suksess

Se jubelen etter at Barack Obama vant presidentvalget ved Det hvite hus.

Jubelen utenfor Det hvite hus

Like over klokken 5 ble det klart at Barack Obama gjenvelges for fire nye år. Etter et tett løp i flere av vippestatene, tippet én etter én over i hans favør, og da viktige Ohio ble sikret, var det ingenting som kunne stoppe ham. I skrivende stund ligger han an til å seire med 303 mot 206 valgmannsstemmer når Florida gjenstår.

– Dette er jo en klar seier, det er en stor triumf for Obama, sier Lundestad.

Jan Arild Snoen, USA-ekspert og kommentator i tidsskriftet Minerva, er overrasket over at Obama gjorde det så godt i vippestatene Florida og Virginia. Han er en av dem som på forhånd hadde størst forventninger til Romney.

– At han gjorde det så sterkt i disse to statene, overrasker meg, sier han til NRK.no.

– Økonomien burde hjulpet Romney

Democrats abroad er selvfølgelig fornøyde med Barack Obamas valgseier på sin valgvake i Oslo

Demokrater i Oslo: – Selvfølgelig blir det sjampanje

I en tid der den sittende presidenten har måttet hanskes med et enormt budsjettunderskudd, en stor statsgjeld og mange amerikanere sliter med å skaffe jobb og få endene til å møtes, er det nesten utrolig at Republikanerne ikke klarer å utnytte dette bedre.

Geir Lundestad

FOR HØYREVRIDD: Romney fikk for langt til høyre, mener Geir Lundestad.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Jeg er litt overrasket over at det ble et såpass stort nederlag for Republikanerne nå. Økonomien er dårlig, et klart flertall av amerikanerne mener dette, og at utviklingen går i gal retning. Derfor burde de hatt god sjanse denne gangen, mener han.

Også Snoen mener at økonomien tilsa at det kunne bli Obama-exit allerede nå.

– Det var økonomien som skulle gjøre et unntak for regelen om at presidenter vanligvis gjenvelges. Men Obama fikk visse økonomiske oppgangstendenser på slutten. Dessuten klarte han å mobilere litt lunkne velgere på tampen, sier han.

Den store feilen partiet gjorde, var å gå for langt til høyre. Manøveren tilbake mot sentrum igjen kom for seint, og var ikke tydelig nok, ifølge Lundestad.

– Romney blir en fotnote

– Denne bevegelsen startet for seint, og ble for uklar. Nå kommer Romney til å stå igjen i historien som, tja, en litt stor fotnote, sier han.

Det er Snoen uenig i.

NRKs korrespondent møtes av jublende og ropende Obama-fans på gata i Washington DC.

NRK på gata i Washington DC: – Obama, peace!

– Romney førte en kampanje på økonomiske spørsmål, ikke på kontroversielle, sosiale spørsmål. Vi ser jo hvordan republikanske senatskandidater som burde blitt gjenvalgt, ikke ble det, nettopp fordi de kom med klønete, reaksjonære uttalelser om abortspørsmålet. Dette var Romney oppmerksom på, sier han.

Mange har ment at Obama ikke ville klare å skape samme entusiasme i år som i 2008. Disse påstandene har han nå gjort til skamme, mener NRKs utenrikskommentator Gro Holm.

– Det er interessant at man trodde entusiasmen ville bli et problem for Obama, at han ikke ville klare å mobilisere unge, afroamerikanere, latinamerikanere og så videre. Men det ser ut til at han har klart det en gang til, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt