Hopp til innhold

– Nordmenn vil jo ikke bli styrt fra Brussel

Eric Mandeville i støttegruppen for Republikanere i Norge, skjønner ikke hvorfor partiet hans er så mislikt i Norge.

Lisa Cooper og Eric Mandeville

Lisa Cooper og Eric Mandeville bor begge i Norge, og støtter hver sin kandidat under det amerikanske presidentvalget. Begge frykter for valgdeltakelsen, særlig blant de yngre.

Foto: NRK

Eric Mandeville, som er aktiv i den norske delen av støttegruppen Republicans Abroad, har ikke gitt opp håpet om at Mitt Romney kan vinne kveldens presidentvalg – til tross for at de fleste meningsmålinger peker i retning av Obama-seier.

– Det er så jevnt her at folk nesten har gitt opp med å spå en vinner, og det beviser at dette blir utrolig spennende, sier Mandeville, som understreker at han er like optimistisk som demokratene har grunn til å være.

Obama-vennlig

Som republikaner i Norge har han en tøff jobb med å overbevise folk om at Romney er den beste kandidaten.

En fersk meningsmåling gjort for YouGov viser at 94 prosent av den norske befolkningen ville stemt på Obama. Samtidig viser meningsmålinger utenfor USA, utført av BBC World Service, at Obama er mer populær enn Romney i 20 av 21 undersøkte land, skriver Aftenposten.

NRK.no har utviklet en uhøytidelig test hvor du selv kan sjekke om du sympatiserer med Republikanerne eller Demokratene. Av de nær 50.000 som har tatt testen, har 92 prosent havnet nærmest Demokratene.

Test deg selv: Er du Republikaner eller Demokrat?

Mandeville mener at ikke alle viktige nyansene kommer fram i norsk presse.

– Jeg vil anta at hvis nordmenn kunne få stemme i valget, ville 90 prosent vært for Obama. Men jeg blir også frustrert, fordi mange av de viktige temaene ikke kommer frem. For eksempel dette som handler om maktfordeling mellom delstatene og de føderale myndighetene. Nordmenn har ikke noe ønske om å bli styrt fra Brussel, men har samtidig ikke forståelse for at delstatene i USA ønsker større selvbestemmelsesrett, sier han, med henvisning til at republikanere ønsker en mindre styrende stat.

Mitt Romney

– Mange har forhåpninger om at Mitt Romney kan få igang maskineriet igjen, sier Eric Mandeville i støttegruppen for Republikanere i Norge.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Næringsliv og småbedrifter

Han viser også til andre fundamentale forskjeller mellom Romney og Obama, som han synes ikke kommer godt nok fram.

– En av de fundamentale forskjellene er at Romney har tillit til næringslivet og små bedrifter – ikke til de offentlige myndighetene. Staten kan ikke skape verdier, det må det private næringsliv gjøre, sier han.

Han peker også på at når Obama har regulert bankene, så har han prioritert de store.

– Men det er de små bankene som gir lån til enkeltindivider og små bedrifter. Mange har derfor forhåpninger om at Romney kan få maskineriet i gang igjen, sier han til NRK.

Obama-overvekt på Tinget

Eirik Løkke

Civita-rådgiver og USA-ekspert Eirik Løkke mener at «hele Norge» støtter Obama fordi han ligger klart nærmest våre velgerpreferanser og politiske overbevisning.

Foto: Ellen Reiss

I det politiske landskapet i Norge er det også langt mellom Romney-sympatisørene. Selv i et parti som Frp, som er det mest høyredreide på Stortinget, er det ingen selvfølge å støtte Republikanerne framfor Demokratene.

Dagsavisen har fått svar av 108 stortingsrepresentanter om hvem de foretrekker, og av disse var det kun 17 som støtter Mitt Romney, to fra Høyre, resten fra Frp.

– I Frp har du meninger som passer både hos demokratene og republikanerne. Men jeg synes republikanerne har blitt for firkantede og for lite pragmatiske de siste årene. Obama er ikke en Guds gave til folket, men med tanke på utfordringene i landet, synes jeg han har klart seg ganske bra, sier Frps Ketil Solvik Olsen til Aftenposten.

I samme avis forklarer USA-viter Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda dette med at det republikanske partiet representerer en individualisme og et syn personlig ansvar som ligger langt til høyre for det norske politiske landskapet, sier han.

Til Stavanger Aftenblad sier Civita-rådgiver og USA-ekspert Eirik Løkke at Obama ligger klart nærmest våre velgerpreferanser og nordmenns politiske overbevisning.

Men samtidig refser han norsk presse for dekningen.

– Jeg synes dere er veldig fordomsfulle, og tydelig sterke tilhengere av Demokratene og Obama. Vi får stadig presentert de ekstreme republikanerne som er svært konservativt kristne og med tilsvarende syn på homofile. I mange år ble George W. Bush omskrevet som om han var inkarnasjonen av ondskapen selv. Det skremmer nok mange nordmenn. Unge, mer liberale republikanske velgere ser vi derimot sjeldnere, ser han til avisen.

Bedring

Mandeville sier han er spent på hvor stort oppmøte det blir blant yngre velgere, og frykter at det kan bli lavt.

– Når det gjelder Obama, så tror jeg de unge er litt skuffet. Og Romney appellerer nok ikke til ungdommen i like stor grad som Obama gjorde for fire år siden, sier han.

Lisa Cooper i Democrats Abroad Norge mener man har fått «change» i USA etter fire år med Obama, til tross for at mange uttrykker skuffelse.

– Det har vært tegn på en positiv økonomisk utvikling. Bruttonasjonalproduktet har økt, det er mange nye jobber, særlig i privat sektor, og ledighetstallene går ned. Og vi må ikke glemme hvor vi var etter åtte år med George W. Bush. Det er forståelig at folk er frustrerte over at endringene ikke har kommet raskere og i et større perspektiv. Men ingen kan si at de ikke ser en forbedring, sier Cooper.

US-VOTE-2012-DEMOCRATIC CAMPAIGN-OBAMA

Lisa Cooper i norske Democrats Abroad mener at Obama har fått til mye - til tross for et vanskelig utgangspunkt etter åtte år med George W. Bush.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Hun er også spent på valgdeltakelsen – og om det kan bli iverksatt fintelling i enkelte vippestater.

– Jeg frykter da at det kan komme rettssaker i etterkant som kan bestride valgresultatet, sier hun.

Både Cooper og Mandeville sier at organisasjonene deres i Norge har ringt rundt til folk i vippestater for å overbevise dem til å stemme på sin kandidat.

– Men vårt hovedmål har vært at folk stemmer – ikke hvem de stemmer på.
Mange amerikanere jeg snakker med i Norge tror at det er for sent. Men i mange stater kan du stemme helt opp til siste øyeblikk, sier han, og oppfordrer amerikanere i Norge til å dobbeltsjekke med sitt lokale valgkontor om man fortsatt kan stemme, og viser til at man kan ta i bruk elektroniske hjelpemidler som faks og e-post.

SISTE NYTT

Siste nytt