Hopp til innhold

Obama: 80-tallet ringte og vil ha tilbake utenrikspolitikken sin

Etter nattens presidentdebatt er amerikanske aviser og kommentatorer ganske enige om hvem som vant og hva man kommer til å huske.

Etter nattens presidentdebatt er amerikanske aviser og kommentatorer ganske enige om hvem som vant og hva man kommer til å huske.

Video: Mitt Romney og Barack Obama kunne smile og le etter debatten i Boca Raton.

Den 90 minutter lange duellen i Boca Raton i den utrolig viktige vippestaten Florida skulle i utgangspunktet utelukkende handle om utenrikspolitikk, men begge duellantene gjorde det de kunne for å få den til å handle om det de fleste amerikanere bryr seg om; økonomi.

Washington Post kårer i likhet med de fleste meningsmålinger president Barack Obama til nattens duellvinner. De mener han fortsatte der han slapp i den forrige debatten og plukket Romneys politikk fra hverandre.

Obamas vittigheter

Avisen trekker også på Obamas vittigheter, som da han henvendte seg til Romney og fortalte at 80-tallet nettopp hadde ringt.

– Du nevnte Russland som vår største geopolitiske trussel, ikke Al Qaida, men Russland. 80-tallet ringer nå for å få tilbake utenrikspolitikken sin. Fordi den kalde krigen er over! Men du ønsker å gjeninnføre utenrikspolitikken fra 80-tallet på samme måte som du ønsker sosialpolitikken fra 50-tallet og den økonomiske politikken fra 20-tallet.

Romney smilte tilbake og svarte tørt:

– Å angripe meg er ikke på agendaen.

Også Obamas «lokalavis» Chicago Tribune trekker frem hans vittigheter i nattens debatt.

Avisen som tradisjonelt har støttet republikanske presidenter og presidentkandidater med unntak av Obama, mente presidenten var på sitt beste da han nærmest latterliggjorde Romneys forsvarspolitikk.

– Guvernør, som du sikkert har fått med deg så har hæren færre bajonetter og hester også. Militæret forandrer seg, svarte Obama på Romneys kritikk mot at den amerikanske marinen har færre skip nå enn tidligere.

Komisk

De fleste amerikanske aviskommentatorene utpeker Obama som nattens mann, og de er også enig om nattens taper; utenrikspolitikken.

Tema for den siste presidentduellen var utenrikspolitikk, men «alle» vet at ingen amerikansk president har blitt valgt på grunn av sin utenrikspolitikk. I hvert fall så vet Obama og Romney det.

Begge gjorde hva de kunne for å dreie debatten over på økonomi og amerikanske arbeidsplasser.

– På en nesten komisk måte forsøkte begge duellantene å bygge broer mellom Tripoli og Toledo i Ohio. Debatten lignet mer og mer på en konkurranse om hvor ofte man klarte å komme seg fra Nord-Afrika tilbake til USA, skriver The New York Times i sin kommentar.

Ingen knockoutseier

Også den største avisen i Florida, Miami Herald, holder en knapp på Obama, selv om de understreker at dette ikke var en knockoutseier.

Avisen peker også på at Romney nok en gang ikke benyttet seg av Benghazi-gate, og at han ikke grep anledningen til å angripe presidenten på Obama-administrasjonens håndtering av situasjonen i Libya.

Men som avisen skriver, Romney trengte ikke å vinne denne debatten, det gjorde Obama.

I Romneys tidligere guvernørstat, Massachusetts, trekker den konservative avisen Boston Herald frem Romney avsluttende ord i sin kommentar: I’m the candidate of hope and change.

Hørt det før?

SISTE NYTT

Siste nytt