skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Krever dødsstraff for Saddam

Iraks påtalemyndighet krever dødsstraff for Saddam Hussein (Foto: Reuters/SCANPIX)
Iraks påtalemyndighet krever dødsstraff for Saddam Hussein (Foto: Reuters/SCANPIX)
Aktoratet i rettsaken mot Saddam Hussein har lagt ned påstand om dødsstraff for Saddam og to av hans medtiltalte.

Publisert 19.06.2006 13:04. Oppdatert 19.06.2006 17:24.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Øyvind Grosvold og Halvard Jakobsen

– Anklagene mot de tiltalte dreier seg om drap, ekstreme overgrep og tortur, understreket statsadvokat Jaafar al-Mussawi under sin prosedyre i dag.

I tillegg til ekspresidenten bør også Barzan Ibrahim al-Tikriti, Saddam Husseins halvbror, og tidligere visepresident Taha Yassin Ramadan dømmes til døden, ifølge påtalemyndigheten.

Hovedpersonen i rettssaken i Bagdad lot ikke til å bli overrasket over utsiktene til å ende sine dager i en galge. Hussein smilte mens aktor leste opp sin påstand.

– Dømt og henrettet

Selv om Saddam Husseins regime beskyldes for utallige overgrep og drap mange steder i Irak, dreier rettssaken seg utelukkende om drapene på 148 sivile sjiamuslimer i 1982.

Alle de drepte kom fra byen Dujail, hvor den daværende presidenten hadde overlevd et attentat samme år.

Forsvarerne har argumentert med at sjiamuslimene ble dømt på lovlig vis og deretter henrettet, mens påtalemyndigheten mener det dreier seg om et tilfelle av vilkårlige utrenskninger.

– Dette er forbrytelser mot menneskeheten fordi de skjedde i forbindelse med et omfattende angrep som var organisert av myndighetene mot en gruppe borgere, sa al-Mussawi.

Statsadvokaten valgte å droppe tiltalen mot Mohammed Azzam Azzawi, en tidligere tjenestemann i Baath-partiet som hadde ansvaret for området rundt Dujail.

Irakere overtar provins

Samtidig som rettssaken pågikk i Bagdad, kunngjorde statsminister Nuri al-Maliki at irakiske soldater får ansvaret for sikkerheten i den sørlige provinsen Muthanna fra begynnelsen av juli.

– Muthanna er den første irakiske provinsen som får æren av å bli overført fra flernasjonale styrker til irakiske styrker, sa Maliki under en pressekonferanse.

Fram til nå er det britiske soldater som har hatt hovedansvaret for området, og håpet er at de vestlige soldatene skal kunne gi fra seg en rekke provinser i løpet av året. Storbritannia og USA ønsker å trekke ut til sammen 137.000 soldater fra Irak, og Maliki har tidligere sagt at irakiske styrker vil kunne ha ansvaret for 16 av Iraks 18 provinser innen nyttår.

Japan kommer tirsdag til å legge fram en plan for tilbaketrekking av de om lag 550 japanske soldatene i Sør-Irak, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

– Bortførte soldater

Utviklingen lenger nord i landet bidrar imidlertid til å dempe håpet om en snarlig vestlig tilbaketrekking.

Minst 15 personer ble drept i voldshandlinger forskjellige steder i landet mandag, melder nyhetsbyrået AFP. Fire av dem ble drept da en bilbombe eksploderte i hovedstaden Bagdad.

I byen al-Madain stormet væpnede menn et bolighus og drepte en kvinne og hennes to barn mens de lå og sov, ifølge politiet.

Gruppen De hellige krigeres shura-råd, som antas å ha forbindelser til al-Qaida, la ut en melding på Internett hvor den hevder å ha kidnappet to amerikanske soldater sør for Bagdad, i tillegg til fire russiske diplomater.

Den fundamentalistiske gruppen kommer samtidig med flere krav til russiske myndigheter, blant annet at alle de russiske soldatene i Tsjetsjenia må trekkes ut i løpet av kort tid.

(Reuters/NTB/NRK)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no