skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ny fase i Saddam-saken

Arbeidet med å utarbeide tiltalen mot Saddam Hussein begynte i retten i dag, etter tre ukers rettspause. Ifølge irakisk lov skal påtalemyndigheten først fremlegge sin sak, før dommeren utformer tiltalen.

Publisert 15.05.2006 16:28. Oppdatert 15.05.2006 16:46.
Saddam Hussein ville verken svare ja eller nei på skyldspørsmålet og erklærte under rettsmøtet i Bagdad at han fortsatt er Iraks president.

Iraks ekspresident mener han er rettslig immun, og at domstolen ikke har noen rett til å dømme ham.

Saddam Hussein gjør fortsatt krav på å være Iraks president, og nekter all skyld. (Foto: Marco Di Lauro/ AFP/ Scanpix)


- Et statsoverhode er beskyttet av grunnloven. Denne kunngjøringen kan ikke påvirke meg eller røre et eneste hårstrå på mitt hode, sa Saddam, og fortsatte med å erklære at han fortsatt er landets president.

- Du var, men nå er du en tiltalt, svarte dommeren Raouf Abdul Rahman, og valgte å tolke Saddams reaksjon som at han ikke innrømmet straffskyld.

Saddam svarte skarpt tilbake at det ikke går an å behandle Iraks president slik.

Under resten av rettsmøtet virket han imidlertid fornøyd og avslappet. Han kom alene inn i rettssalen, smilende, og da dommeren leste opp den detaljerte tiltalebeslutningen, satt han rolig med Koranen i venstre hånd. Under lunsjen så han ut til å ha en hyggelig samtale med lederen for aktoratet.

Saken startet igjen i dag etter tre ukers utsettelse. Ingen av de i alt åtte tiltalte erklærte seg skyldige.

Tiltalt for ni drap

Saddam Hussein er blant annet tiltalt for drap, tortur av kvinner og barn og ulovlige arrestasjoner av sjiamuslimer i landsbyen Dujail i 1982. Den daværende presidenten slo hardt ned på innbyggerne i landsbyen etter et mislykket attentat, noe som resulterte i at 148 mennesker ble drept.

Nå ser det ut til at Saddam likevel bare blir tiltalt for ni av de 148 drapene, melder BBCs korrespondent i Bagdad.

Den tidligere diktatoren kan bli dømt til døden hvis han blir funnet skyldig etter tiltalen.

I det irakiske rettssystemet legger aktoratet først frem sin sak og dommerne bestemmer seg så for hvordan tiltalen skal se ut, før forsvarerne får legge fram sin sak og presentere sine vitner.

Dette arbeidet startet i dag.

Mange vitner

Retten fikk også høre tiltalen mot eksdiktatorens halvbror Barzan al-Tikriti i dag. Al-Tikriti fungerte tidligere som sjef for den irakiske etterretningen, og i retten avviste han alle tiltalepunktene som løgn.

Forsvaret hadde innkalt fem vitner for en av de andre tiltalte, Ali Daei, som skal ha tystet på naboer som siden ble arrestert og henrettet. Vitnene skrøt alle av den tiltaltes personlighet, men ingen kunne redegjøre for hans handlinger i forbindelse med saken.

Vitnene som er innkalt til forsvar for Saddam, er ventet senere i uken. Saken begynte 19. oktober i fjor og er ventet å være ferdig i løpet av sommeren.

Etter Dujail-saken kan Saddam og seks andre vente seg å bli tiltalt for folkemord etter den såkalte al-Anfal-aksjonen på slutten av 1980-tallet, der rundt 100.000 kurdere skal ha blitt drept.

(NRK-NTB-AFP-Reuters)


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no