skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Militsgrupper dreper for fote

Nesten åtte ganger så mange irakere ble drept av dødsskvadroner som av selvmordsbomber i mars.

Publisert 03.04.2006 09:00. Oppdatert 03.04.2006 16:24.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Væpnede menn stormet søndag kveld inn i et sjiamuslimsk hjem sør i Bagdad og drepte fire mennesker, tre av dem kvinner.

Familiens overhode ble drept bare noen dager tidligere.

Søndagens angrep skjedde i det voldsutsatte distriktet al-Dura sør Bagdad. Det har vært en rekke slike sekteriske angrep i dette nabolaget de siste månedene, og angrepene bekrefter en tendens.

Selvmordsbombingen har veket plassen for regelrette likvideringer. Det viser statistikk fra det amerikanske forsvaret, og statistikken etterlater ikke noen tvil om at det raser en borgerkrig i landet.

Amerikanske militære, FN og menneskerettsgrupper anklager sjiamuslimske militsfolk med nære bånd til landets nye makthavere for å stå bak mesteparten av likvidasjonene, skriver The Boston Globe.

Ifølge amerikansk statistikk ble 1313 sivile irakere ofre for utenomrettslige henrettelser i mars, mens "bare" 173 ble ofre for selvmordsbomber.

Irakere sørger over et drept familiemedlem. Denne gang var ofrene fra Mehdi-hæren. Angrepet skjedde 27.mars (Scanpix/AFP)

36 lik daglig

I gjennomsnitt ble det funnet 36 lik hver eneste dag, blant dem sunnimuslimske menn med drillhull i hodet og andre tydelige merker etter tortur. En stor del av likene var bakbundet og skutt i hodet fra kloss hold.

Medlemmer fra de to største sjiamuslimske militsgruppene, Badr-organisasjonen og Mehdi-hæren, mistenkes for å stå bak mange av likvidasjonene.

Ved en anledning stormet en gruppe væpnede menn iført skuddsikre vester inn i et fengsel. De sunniarabiske fangene ble skilt fra de øvrige, og deretter skutt og drept.
Ved et annet tilfelle gikk væpnede menn i politiuniformer inn i en butikk, stilte 14 ansatte opp mot veggen og skjøt dem.

Vil avvæpne sjiamilits

USA ambassadør Zalmay Khalilzad (Scanpix/Reuters)
USAs ambassadør Zalmay Khalilzad har bedt Iraks nye makthavere slå ned på de sjiamuslimske militsfolkene, noe landets nye ledere har avvist.

At mange av militsfolkene for lengst har fått plass i Iraks nye sikkerhetsstyrker, gjør ikke problemet mindre.

Ifølge øyenvitner bærer mange av dødsskvadronenes medlemmer uniform når de sparker inn dører og henter folk ut av sine hjem midt på natta.

– Disse militsgruppene har infiltrert forsvaret og tatt loven i egne hender, og slik vil det også være etter at USA har trukket seg ut, konstaterer USAs tidligere øverstkommanderende i regionen, general Anthony Zinni.

– Men ingen vil snakke om det. Ingen ser ut til å ha noen plan for å håndtere disse militsgruppene, sier Zinni.

Iraks statsminister Ibrahim al-Jaafari forsvarer rekrutteringen av militssoldatene, og fastholder at det er riktig å gi dem uniform.

– Den irakiske regjeringens strategi er å få dem til å slutte seg til hæren og politistyrkene, mener den irakiske statsministeren.

Flere irakere

Selv om de fleste ofrene er sunnimuslimer, blir det også funnet lik av sjiamuslimer med ordet «forræder» skåret inn i kroppen.

Sunniarabiske dødsskvadroner med nære bånd til de sunniledede opprørerne mistenkes for å stå bak.

Samtidig med at stadig flere irakere blir drept i sekterisk vold, krever det sunniledede opprøret mot de utenlandske okkupasjonsstyrkene og deres irakiske allierte stadig færre menneskeliv.

Også de amerikanske styrkene i landet opplevde i mars en av sine roligste måneder siden invasjonen, og «bare» 29 amerikanske soldater ble sendt hjem i kiste. I dag, 3. april, ble fire amerikanske soldater drept i kamper i Anbar-provinsen.

Til sammen siden USAs og Storbritannias invasjon i Irak i mars 2003 er 2339 amerikanske soldater drept.

Tallet på drepte irakere er mellom 33.800 og 38.000, ifølge The Iraq Body Count-prosjektet, en uavhengig gruppe som teller alle meldte tilfeller om drap på sivile og sjekker dem ut gjennom andre kilder.

(NRK - byråene)

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no