skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Jaafari advarer USA

Iraks statsminister Ibrahim Jaafari advarer USA mot å blande seg inn i irakisk politikk, og forsvarer de sjiamuslimske militsgruppene som herjer i landet.

Publisert 30.03.2006 10:44.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Washington venter stadig mer utålmodig på at en ny regjering skal se dagens lys i Bagdad, der det nå har gått over tre måneder siden det ble holdt valg.

Ibrahim Jaafari har ikke vært i stand til å danne noen regjering, og amerikanske tjenestemenn har antydet at andre bør få prøve, aller helst noen som kan samle støtte fra Iraks kurdere og sunniarabere.

- Fremmer sekterisme

Ibrahim Jaafari tviler på at Bush er demokrat(Scanpix/AP)
USA kritiserer også de nye lederne i Bagdad for manglende vilje til å slå ned på de sjiamuslimske militsgruppene, som de siste ukene har spredd frykt og likvidert hundrevis av sunnimuslimer.

Mange av militsfolkene har fått plass i Iraks nye sikkerhetsstyrker, og opererer ifølge FN og menneskerettsorganisasjoner som rene dødsskvadroner, ofte iført regjeringsstyrkenes uniformer.

USA får støtte av kurdiske og sunniarabiske politikere, som anklager Jaafari for å fremme sekterisme, og for å samarbeide med omstridte sjiamuslimske militsledere som Moqtada al-Sadr, som kontrollerer 32 plasser i nasjonalforsamlingen, og krever representasjon i en ny regjering.

Bush demokrat?

Men Jaafari slår hardt tilbake og sår tvil om det demokratiske sinnelaget til USAs president George W. Bush.

Visse uttalelser fra amerikanske tjenestemenn har skapt tvil om president George W. Bushs syn på demokrati i Irak, sier den irakiske statsministeren i et intervju med The New York Times.

– Det irakiske folk frykter nå at den demokratiske prosessen er truet, sier han og legger han til at USAs innvendinger begynte da den største blokken i nasjonalforsamlingen valgte ham selv som sin kandidat til statsministerposten.

Han sier også at han ser på de sjiamuslimske militsgruppene som en del av den irakiske virkeligheten, uavhengig om de er negative eller positive, og han forsvarer strategien med å rekruttere militssoldater til Iraks nye sikkerhetsstyrker.

– Den irakiske regjeringens strategi er å få militsen til å slutte seg til hæren og politistyrkene. Da vil den respektere hæren og politiet i stedet, mener han.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no