skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
UT I PROTEST: Fullt kaos da rettssaken mot Saddam Hussein ble gjenopptatt med ny overdommer i den irakiske hovedstaden Bagdad i dag. (Foto: Scanix / AFP / David Furst)
UT I PROTEST: Fullt kaos da rettssaken mot Saddam Hussein ble gjenopptatt med ny overdommer i den irakiske hovedstaden Bagdad i dag. (Foto: Scanix / AFP / David Furst)

Ny farse i Saddam-rettssaken i dag

Det ble fullt kaos da rettssaken mot Saddam Hussein ble gjenopptatt med ny overdommer i dag. Etter bare få minutter stormet eksdiktatoren ut av rettssalen i protest. Saken er nå utsatt på nytt.

Publisert 29.01.2006 10:55. Oppdatert 29.01.2006 15:17.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Den nye hoveddommeren i saken, Raouf Abdel Rahman, sa at retten vil komme sammen igjen onsdag eller torsdag, litt avhengig av den islamske nyttårsmarkeringen.

Rettssaken har tidligere hatt et preg av farse, når den tidligere diktatoren har påberopt seg immunitet i egenskap av president.

Da saken ble gjenopptatt i dag, forlot Saddam salen i protest etter bare noen få minutter.

Da var hans medtiltalte halvbror, Barzan al-Tikriti, allerede blitt kastet ut av retten med makt.

Barzan karakteriserte blant annet rettssaken som «en hores datter», og ble kastet ut fordi han ignorerte en ordre om å tie stille fra den nye overdommeren.

Kort tid etter dette forlot Saddams lag av forsvarere rettssalen i protest mot saksgangen.

Hissig ordveksling

Etter at forsvarsadvokatene hadde forlatt retten, sa Saddam at også han ville forlate salen.

Den nye dommeren svarte ved å gi eksdiktatoren tillatelse til dette.

– Det er en tragedie. Jeg ledet deg i 35 år – og nå kan du beordre meg ut av rettssalen, sa Saddam skarpt samtidig som han rettet en pekefinger mot dommeren.

– Jeg er dommeren, du er den tiltalte. Du må adlyde meg, svarte dommeren.

– Du er en iraker og kan ikke gi meg slike ordre. Jeg ledet deg i 35 år, sa Saddam hissig.

Etter ordvekslingen fulgte vaktene ham ut av salen. Til slutt ba også en annen medtiltalt, Saddams tidligere visepresident Taha Yassin Ramadan, om å få forlate retten.

Krigsforbrytelse

Saddam og sju av hans medarbeidere er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, deriblant drapene på 148 menn fra den sjiamuslimske byen Dujail etter et attentatforsøk mot Saddam i 1982.

Rettssaken mot Saddam og hans medtiltalte ble gjenopptatt fem dager forsinket.

Saken har vært preget av forvirring etter at overdommer Rizgar Amin trakk seg for to uker siden på grunn av innblanding fra myndighetene.

Det første vitnet som ble avhørt i dag, krevde å få utlevert levningene av slektninger som ble torturert og drept av Saddams politistyrker.

– Jeg krever å få likene. Hvor er de nå? spurte det kvinnelige vitnet som opptrådte bak et forheng i rettslokalet, slik at hun ikke skulle bli identifisert.

– Jeg forlanger ikke erstatning. Men jeg vil ha likene, sa kvinnen.

Slektningene som ble drept, var blant de 148 personene som forsvant i Dujail i 1982.

Vitnet om tortur

Kvinnen ga en rystende skildring av hvordan hun selv og ektemannen ble brakt til Abu Ghraib-fengselet og torturert. Mannen ble drept i fengselet.

– Vi var noen måneder i Abu Ghraib og vi så at folk ble banket opp rett foran oss. Vaktene tvang oss til å stå på ett bein mens de torturerte oss, fortalte kvinnen.

Hun opplyste at hun hadde med seg en to år gammel datter som ble tatt fra henne i fengselet. Hun fortalte også om jenter som ble torturert med elektriske støt mens de var iført håndjern og bind for øynene.

– 25 jenter ble torturert med elektriske sjokk og slått med ledninger, og de hadde merker på kroppen etter torturen, sa kvinnen.

(NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no