skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Stor valgdeltakelse i Irak

Store stabler med bokser med stemmesedler etter valget. (Foto: AP/Scanpix)
Store stabler med bokser med stemmesedler etter valget. (Foto: AP/Scanpix)
Folk i de sjiamuslimske områdene har sagt et rungende ja og de sunnimuslimske et bastant nei til Iraks grunnlov.

Publisert 16.10.2005 16:39.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Det viser de foreløpige resultatene fra folkeavstemningen lørdag. Det endelige resultatet er imidlertid ventet først fredag, melder den arabiske satellittkanalen Al-Jazeera.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice sier det er mye som tyder på at grunnloven kommer til å bli vedtatt.

Mellom 63 og 64 prosent av de registrerte velgerne deltok i folkeavstemningen, opplyste den nasjonale valgkommisjonen søndag.

Foreløpige resultater fra de sjiamuslimske provinsene Kerbala og Najaf viser at 85 prosent stemte for grunnloven, mens tall fra sunnimuslimske områder viser det stikk motsatte.

Det var søndag ettermiddag ennå ikke kommet noen resultater fra de kurdiske områdene.

Dersom mer enn to tredeler av befolkningen i tre av Iraks 18 provinser har stemt imot, vil grunnloven bli underkjent.

Irakiske barn stord utenfor valglokalet, mens foreldrene var inne for å avgi stemme. (Foto: AFP/Scanpix)

En vesentlig forskjell mellom lørdagens folkeavstemning og valget på nasjonalforsamling i januar er at mange flere sunnimuslimer deltok. Dette kan tyde på at flere sunnimuslimer innser at de må delta i den politiske prosessen i landet for å kunne påvirke sin egen framtid i Irak, trass i sin motvilje mot den irakiske regjeringen og de amerikanske styrkene i landet.

Stor sunni-oppslutning

I Salaheddin, provinsen Saddam Hussein kommer fra og hvor sunnimuslimene er i flertall, deltok hele 80 prosent, ifølge Iraks valgkommisjon i området. Et overveldende flertall stemte
som ventet imot grunnloven.

70 prosent stemte nei, sa Saleh Khalil Faraj i valgkommisjonen i provinshovedstaden i Salaheddin, Tikrit, som ligger like ved Saddam Husseins hjemby Awja. I den sunnimuslimske byen Samarra skal 95 prosent av velgerne ha stemt nei.

I den utbombede byen Falluja i Anbar-provinsen, der også
sunnimuslimene er i flertall, skal valgdeltakelsen ha nådd hele 90 prosent. 99 prosent stemte nei, ifølge den lokale valgkommisjonens representant i Falluja, Saadullah al-Rawi.

Lederen for den nasjonale valgkommisjonen i Bagdad, Hussein
al-Hendawi, uttalte imidlertid til Reuters søndag formiddag at han ikke var klar over disse tallene.

Søndag ettermiddag var det ikke kommet noen resultater fra de to resterende provinsene der det bor mange sunnimuslimer, Nineve og Diyala.

En regjeringskilde sier imidlertid at det er liten sjanse for at nei-siden får flertall i Nineve. Heller ikke i Diyala, der rundt 40 prosent av innbyggerne er sunnimuslimer, er det ventet at mange nok har stemt nei til å få grunnloven forkastet.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice kommenterte i London at grunnloven trolig hadde blitt godkjent i folkeavstemningen.

Lite ressurser

Striden om grunnloven bunner i kurdernes krav om en stor grad av selvstyre og kontroll over oljeressursene i nord, som raskt ble etterfulgt av et tilsvarende krav fra enkelte om selvstyre for sjiamuslimene i det like oljerike sør.

Iraks sunnimuslimer er sterkt imot en slik føderasjonsløsning, fordi det vil bety at de blir sittende igjen med landområder uten olje.

Mye tyder på at nasjonalforsamlingen som etter planen skal velges i desember, oppretter en ny grunnlovskommisjon over nyttår. Denne skal ta stilling til sunnimuslimenes krav om endringer i den nye grunnloven, dersom den blir godkjent. Deretter må det i så fall en ny folkeavstemning til, for å
stadfeste eventuelle endringsforslag.

Fem amerikanere drept

Folkeavstemningen lørdag forløp relativt rolig etter irakisk målestokk. Imidlertid ble en sivil person skutt og drept utenfor et stemmelokale i Bagdad, og tre irakiske soldater drept da en veibombe eksploderte.

Også fem amerikanske soldater ble drept da kjøretøyet de satt i ble rammet av en bombe i byen Ramadi, vest i landet, opplyste amerikansk militære søndag.

(NTB/Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no