skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Iraks sunni-ledere krever nyvalg

De sunnimuslimske motstanderne av det nye grunnlovsutkastet i Irak, krever nyvalg for å få utarbeidet en grunnlov som alle de store folkegruppene i landet kan slutte seg til.

Publisert 25.08.2005 19:33.
Grunnlovsutkastet skulle etter planen legges fram for godkjennelse i den irakiske nasjonalforsamlingen i kveld, men hele grunnlovsprosessen er blitt så forsinket at ingen i Bagdad ville spå et tidspunkt for når de folkevalgte ville komme sammen.

Ifølge den irakiske regjeringen ville et endelig forslag legges fram for nasjonalforsamlingen som planlagt i dag.

Regjeringstalsmann Laith Kubba. (Foto: AFP/Scanpix)
– Vi skal klare å ha et endelig utkast ferdig ved slutten av dagen, og det vil bli vedtatt av nasjonalforsamlingen, sa talsmann for regjeringen, Laith Kubba, på en pressekonferanse i kveld.

Han sa at regjeringen er villig til å ta sjansen på at forslaget eventuelt vil bli forkastet ved en folkeavstemning i oktober.

Det hersket imidlertid tvil om nasjonalforsamlingen ville behandle saken i kveld.

– Avstemningen i nasjonalforsamlingen er utsatt på ubestemt tid, sa en tjenestemann i nasjonalforsamlingen til nyhetsbyrået AFP.

Rettssak?

De sjiamuslimske og kurdiske seierherrene i valget i januar har satt et sterkt preg på grunnlovsutkastet på bekostning av sunnimuslimenes interesser. Sunnimuslimske ledere sier de vil ta i bruk rettsapparatet dersom utkastet blir trumfet gjennom nasjonalforsamlingen.

– Utkastet er ugyldig og et er i strid med den midlertidige grunnloven, sier Hussein al-Falluji, en av de 15 sunnimuslimske medlemmene av grunnlovskomiteen.

Falluji reagerer på at nasjonalforsamlingen ikke holdt sine egne tidsfrister og peker på at grunnloven skulle ha vært klar 22. august. Nasjonalforsamlingen utsatte debatten i tre dager for å «kjøle ned» den opphetede motstanden mot utkastet.

– Dersom grunnlovsforslaget blir godkjent, skal vi bringe saken inn for en føderal domstol, som bør oppløse nasjonalforsamlingen, sier Falluji.

Observatører i Bagdad sier det er vanskelig å se for seg en slik rettsprosess i dagens kaotiske Irak.

Både USA og det sjiamuslimske og kurdiske flertallet i nasjonalforsamlingen håper at en ny grunnlov kan gi den politiske prosessen i landet et overtak på voldsutøvelsen.

Men sunnimuslimske medlemmer av grunnlovskomiteen sier at voldshandlingene kan eksplodere i full borgerkrig, dersom grunnlovsutkastet blir trumfet gjennom nasjonalforsamlingen.

Saddams spøkelse

Mens grunnlovskomiteen kjemper mot tiden – og de økende voldshandlingene – har Saddam Husseins gamle Baath-parti gjenoppstått i all stillhet og tatt plass på den politiske arena, selv om partiet formelt sett er forbudt.

Et av amerikanernes første mål etter invasjonen av Irak var å pågripe Baath-partiets ledere og bytte ut politifolk, soldater og tjenestemenn med en fortid i partiet.

Men vissheten om at politisk marginalisering av sunnimuslimene vil kunne føre til full borgerkrig i landet, gjør at amerikanerne stilltiende har latt Baath-partiet gjenoppstå, skriver Financial Times.

Dette skjer til tross for at Iraks nye grunnlov forbyr Saddams gamle parti, og hevder at det var bygd på «rasisme, terror, hat og religiøs sjåvinisme».

Amerikanerne er pragmatiske og ser på partiet som en mulighet til å trekke sunniene med i den politiske prosessen. Dette er de imidlertid forsiktige med å si høyt, skriver Financial Times.

(NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no