skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Avstemningen om Iraks grunnlov utsatt

Nasjonalforsamlingen i Irak har avsluttet sitt møte uten å stemme over forslaget til ny grunnlov. Det trenger tre dager til for å klargjøre enkelte punkter i forslaget.

Publisert 22.08.2005 16:20. Oppdatert 22.08.2005 22:10.
Valgkommisjonen registrerer velgere i Falluja. Det knytter seg spenning til hvordan sunnimuslimene vil velge.

Forslaget til ny grunnlov i Irak er nå helt ferdig og brakt til nasjonalforsamlingen, opplyste lederen for grunnlovskomiteen i landet tidligere i kveld.

Tidligere på dagen ble det meldt at sjiamuslimer og kurdere som har flertall i Iraks nasjonalforsamling, var blitt enige om forslaget.

– Ja, forslaget er ferdig. Det er enighet mellom sjiaene og kurderne, og om Gud vil, blir forslaget lagt fram for nasjonalforsamlingen mandag, sa lederen for den sjiamuslimske delegasjonen i forhandlingene om grunnloven, Jawad al-Maliki.

Den sunnimuslimske minoriteten hadde ennå ikke gitt sitt samtykke til grunnlovsutkastet, men sjiane og kurderne har et tilstrekkelig flertall til å få det sendt ut til uravstemning.

Forslaget ble forelagt nasjonalforsamlingen ved 21.30-tiden norsk tid, men allerede etter en halvtime ble det meldt at nasjonalforsamlingen hadde avsluttet sitt møte uten at det hadde kommet til noen avstemning, fordi den trengte tre dager til på behandlingen.

Føderalisme

Grunnlovsforslaget definerer Irak som føderal stat, ifølge en kopi av utkastet som Reuters har fått tilgang til.

Dokumentet slår fast at Irak skal være «republikansk, parlamentarisk, demokratisk og føderal», men det står ingen ting om hvordan den føderale staten skal organiseres.

Både kurdere og sjiamuslimer ønsker å opprette delstater der de største oljeforekomstene er, kurderne i nord, sjiaene i sør.

Spørsmålet har vært et av de største konfliktområdene i arbeidet med den nye grunnloven. Mangelen på detaljer rundt organiseringen av den irakiske staten i grunnlovsforslaget ses på som et forsøk på å inngå et kompromiss med sunniene, som er sterkt mot føderalisme, spesielt mot en sjiadelstat i sør.

Vil mobilisere

Fristen for å legge fram et forslag til ny grunnlov ble satt til midnatt mandag etter at den første fristen 15. august ikke ble overholdt.

Grunnlovsforslaget må godtas av et simpelt flertall av de 275 representantene i den irakiske nasjonalforsamlingen, og nestlederen for forsamlingen, den religiøse sjiamuslimen Hussein al-Shahristani, uttalte mandag ettermiddag at han tror flertallet vil bli «mye større» enn dette.

Dersom lovforslaget godkjennes, vil det bli holdt folkeavstemning innen 15. oktober om den nye grunnloven.

Hvis mer enn to tredeler av innbyggerne i tre av Iraks 18 provinser avviser forslaget, vil det bli kjent ugyldig.

Uro

Mens diskusjonene og spekulasjonene om grunnloven går høyt, fortsetter uroen i Irak.
Åtte politimenn og to sivile ble drept da væpnede menn åpnet ild mot bussen de kjørte, like nord for hovedstaden Bagdad mandag.

De ti satt i en minibuss som akkurat hadde kjørt fra politistasjonen i byen Tarmiya, 25 kilometer nord for Bagdad, da de ble angrepet av væpnede menn i tre biler. En tredje sivil som satt i minibussen, ble såret.


I Bagdad fant politi fire lik i nærheten av en sunnimuslimsk moské mandag, ifølge der irakiske innenriksdepartementet.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no