skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Irak-regjering klar til kamp

Regjeringen i Irak er omsider klar, og statsminister Ibrahim Jaafari lover å gjøre alt for å stanse angrepene fra opprørere. De siste 10 dagene har situasjonen blitt verre.

Publisert 08.05.2005 15:20. Oppdatert 08.05.2005 15:41.
Av Eva Stabell

Bortsett fra utnevnelsen av en kvinnelig visestatsminister og en erstatter for en menneskerettsminister som trakk seg, er regjeringen nå komplett - nesten fire måneder etter valget.

Nå starter kampen mot opprørerne, lovet statsminister Jaafari på dagens pressekonferanse. (Foto: F.Kheiber, AFP)
I går ble de sentrale postene som oljeminister og forsvarsminister besatt, og i dag ble de tatt i ed i nasjonalforsamlingen sammen med fire andre ministrer. Fire av de seks nye postene gikk til den sunnimuslimske minoriteten, inkludert forsvarsministeren.

300 drept på 10 dager

Mens partene har forhandlet seg fram til en samlingsregjering, har bombeangrep og andre voldshandlinger kommet stadig tettere. Bare de siste 10 dagene er flere enn 300 mennesker drept av bomber og i selvmordsangrep.

Senest i dag tidlig angrep væpnede menn en høytstående tjenestemann i transportdepartementet. Han ble drept da bilen hans ble pepret med kuler på vei til arbeid.

De USA-ledede styrkene meldte i dag tidlig at de hadde drept seks opprørere og arrestert 54 andre, som er mistenkt for å tilhøre Abu Musab al-Zarqawis fryktede milits. De beslagla også store mengder våpen og ammunisjon under angrepet nær grensen til Syria.

Nå håper den nyinnsatte regjeringen at forsvarsminister Saadoun al-Dulami, sunni-araber og tidligere militæroffiser med slektsbånd til Iraks opprørske Anbar-provins, skal bidra til å stanse opprørerne.

Dominerte

Sunni-arabere står bak de fleste angrepene mot myndighetene og okkupasjonshæren i Irak. Minoritetsgruppen ble fratatt sin dominerende posisjon da Saddam Hussein ble styrtet.

Statsminister Jaafari fikk godkjent resten av regjeringen i nasjonalforsamlingen i dag. (Foto: F.Kheiber, AFP)
Til tross for at de fleste sunni-araberne boikottet valget i januar, har de fått flere og viktige posisjoner i den over 30 minister sterke regjeringen.

Med bare 17 representanter i den 275 seter store nasjonalforsamlingen, fikk de sju sunni-arabiske ministrene sterk stemme-støtte fra sjiaer og kurdere da de ble stemt inn i dag.

Det er flere grunner til at sunni-araberne er ønsket inn i varmen. Ved siden av å få slutt på oppstanden og bombeangrepene, er det også viktig at den sunni-muslimske befolkningen ikke sier nei i folkeavstemningen om ny grunnlov senere i år.

(NRK-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no