skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kurder blir Iraks president

Iraks nasjonalforsamling valgte i dag den tidligere kurdiske opprørslederen Jalal Talabani som den første frie valgte president i landets historie.

Publisert 06.04.2005 09:54.
Av Benny André Johansen

Kurderen Jalal Talabani blir Iraks nye president. (Foto: Reuters/Scanpix)
Valget av Talabani er en stor politisk seier for det tidligere undertrykte kurdiske mindretallet i Irak. Talabani er en av grunnleggerne og tidligere leder av opprørsbevegelsen Kurdistans patriotiske union (PUK), og er en av veteranene blant de kurdiske lederne i Irak.

Valget av ham til Iraks nye president skjer etter intense og langvarige samtaler om fordelingen av makten mellom de tre store befolkningsgruppene i Irak: sjiamuslimene, sunnimuslimene og kurderne. Sjiamuslimen Adel Abdel Mahdi og avtroppende president Ghazi al-Yawar, som er sunnimuslim, blir visepresidenter.

Valget av presidentrådet baner vei for at en ny regjering endelig kan komme på plass, etter parlamentsvalget 30. januar. Irakiske parlamentarikere sier til nyhetsbyrået AFP at en regjering kan være på plass i løpet av neste uke, og at sjiamuslimen Ibrahim al-Jafaari trolig blir utnevnt til statsminister av presidentrådet.

Utpeker statsminister

Det tre mann store presidentrådet utpeker statsministeren og hans regjering, og utnevnelsen må godkjennes av flertallet av de 275 parlamentarikerne. Presidentrådet har også makt til å legge ned veto mot lovvedtak i parlamentet.

Den største utfordringen for den nyvalgte nasjonalforsamlingen og den kommende regjeringen blir å få på plass en permanent forfatning for Irak og forberede nye valg i desember.

Presidenten i nasjonalforsamlingen, Hajem al-Hassani, frykter imidlertid at arbeidet med å få på plass en forfatning kan bli utsatt i flere måneder. Han sier de langtrukne forhandlingene om presidentrådet tyder på at også dette kan ta tid.

Saddam fulgte med

Iraks menneskerettsminister Bakhtiar Amin sier tidligere president Saddam Hussein og 11 av hans medhjelpere fulgte debatten i det irakiske parlamentet fra fengselet i en amerikansk base i Bagdad.

- Det er et sted i fengselet der Saddam og de 11 kan se TV og forstå at deres tid er over, at det er et nytt Irak, at de ikke lenger styrer landet, og for at de kan se at i det nye Irak blir folk valgt til sine politiske verv, sier han til AFP.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no