skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Kvinner venter på å få stemme i den kurdiske byen Suleimaniya i dag tidlig. (Foto: Scanpix / AFP / Patrick Baz)
Kvinner venter på å få stemme i den kurdiske byen Suleimaniya i dag tidlig. (Foto: Scanpix / AFP / Patrick Baz)

Irakere trosset frykten

Selv om opprørere forsøkte å drukne det irakiske valget i blod, trosset mange velgere frykten og avga stemme i det første flerpartivalget i landet på over 50 år.

Publisert 30.01.2005 09:19. Oppdatert 30.01.2005 18:34.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Valget ble utvidet med to timer, og ble avsluttet først kl. 17 norsk tid. Valget ble utvidet slik at alle de fremmøtte fikk mulighet til å stemme. Det har vært lange køer utenfor valglokalene i dag mange steder.

Valgdeltakelsen anslås til å være på rundt 60 prosent, ifølge valgkommisjonen. Dermed har 8 millioner irakere avgitt stemme. Det endelige valgresultatet er ventet om 7-10 dager.

Blodig

Opprørerne har greid å gjennomføre en rekke angrep mot velgerne. Minst 37 mennesker er drept i forbindelse med angrep på valglokaler i Irak søndag, melder nyhetsbyrået AFP.

Gruppen som regnes som Al Qaidas fløy i Irak, tar på seg ansvaret for rekken av selvmordsangrep.

– De drepte politimenn, nasjonalgardister, amerikanere og påførte fienden sår, het det i kunngjøringen på internett. Gruppen kaller seg Al Qaidas organisasjon for hellig krig og ledes angivelig av jordaneren Abu Musab al-Zarqawi.

I følge irakiske myndigheter skal 96 mennesker være skadet. NRKs Midtøsten-korrespondent Odd Karsten Tveit sier det har vært et blodig valg.

Stengte valglokaler

Mens det var høy valgdeltakelse i de sjiamuslimske og kurdiske delene av landet, var situasjonen i de urolige sunnimuslimske provinsene der hver fjerde iraker bor en helt annen.

Sunnimuslimske ledere hadde på forhånd oppfordret til boikott, og militante grupper truet med å drepe alle som deltok i valget. I flere byer var det derfor ingen åpne valglokaler, blant dem Samarra nord for Bagdad.

– Ingen vil få stemme i Samarra på grunn av sikkerhetssituasjonen, opplyste Taha Hussein som leder de lokale myndighetene i byen.

Sunniene utgjør 15-20 prosent av den irakiske befolkningen.

- 72 prosent

72 prosent av de stemmeberettigede har avgitt stemme, hevdet et medlem av valgkommisjonen, Adel Lami, tidligere i ettermiddag. Dette tallet ble altså nedjustert senere.

Adel Lami sa også at 99 prosent av valglokalene var åpne i dag.

Selv i Falluja, hvor ødeleggelsene er massive etter den amerikanske offensiven i november, møtte enkelte fram for å stemme.

– Vi ønsker å være som andre irakere, vi vil ikke alltid være i opposisjon, sa Ahmed Jassim og kostet på seg et smil etter å ha levert stemmeseddelen.

Klappet og lo

I Baquba nordøst for Bagdad, hvor motstanden mot amerikanerne er markant, var det god stemning ved ett av valglokalene. Folk klappet og lo, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Mohammed Karim Khader (80) hjelpes til valglokalet i Suleimaniya. (Foto: Scanpix / AFP / Patrick Baz)

I de kurdiske regionene i nord, hvor det er mindre fare for angrep, beveget en jevn strøm av velgere seg mot valglokalene.

I Basra i sør, hvor det også var ventet en større oppslutning enn andre steder i landet, ankom noen titall velgere en skole som blir brukt som stemmelokale i sentrum av byen.

– Jeg er ikke redd, sikkerheten er god, sa Samir Khalil Ibrahim, som mener at valget er å regne som en høytid for alle irakere.

(NTB-Reuters-NRK)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no