skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USA gir opp våpenleting

USA gir opp letingen etter Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen, og erkjenner at de ikke finnes.

Publisert 06.10.2004 15:58. Oppdatert 06.10.2004 16:10.
I en over 1000 sider lang rapport konkluderer Iraq Survey Group med at Saddam Hussein ikke utgjorde noen trussel mot omverdenen da USA invaderte landet våren 2003, skriver Washington Post.

- Han hadde verken lagre av slike våpen eller planer om å utvikle dem, konstaterer de amerikanske etterretningsfolkene som har vært ledet av Charles Duelfer.

Amerikanske eksperter, som her ved Basra, har lett etter masseødeleggelsesvåpen, men uten å finne noen. (Arkivfoto: Dan Chung/ Reuters/ Scanpix)
Duelfer støtter dermed sin forgjenger David Kay, som tidligere i år avviste at det fantes kjemiske, biologiske eller kjernefysiske våpen i Irak.

- Jeg tror ikke de fantes, sa Kay da han gikk av i januar.

Grunnløse anklager

Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen og nære bånd til Al Qaida var USAs hovedbegrunnelse for å invadere Irak, men begge deler har i ettertid vist seg å være uriktig.

Når Duelfer i kveld norsk tid legger sin rapport frem for Kongressen, vil han ifølge Washington Post medgi at det heller ikke er funnet beviser for at den irakiske lederen hadde konkrete planer om å utvikle slike våpen.

- De har ikke funnet noen ting, sier en kilde til avisen.

Troverdighet

President George W. Bush forsvarte nylig invasjonen av Irak med at Saddam Hussein utgjorde en økende fare for verdensfreden.

Britenes statsminister Tony Blair har også klamret seg til håpet om at masseødeleggelsesvåpen til slutt vil bli funnet, og avventet den endelige rapporten fra Iraq Survey Group.

Begge de to lederne er under hardt hjemlig press og sliter med troverdigheten, ikke minst Bush som nå daglig utfordres av demokratenes presidentkandidat John Kerry.

Både Bush og Blair fastholder imidlertid at de var i god tro, og viser til etterretningsinformasjonen de mottok før krigen.

Ingen beviser

Duelfer har heller ikke funnet beviser for at irakiske masseødeleggelsesvåpen ble fraktet over grensa til nabolandet Syria, slik enkelte i Bush-administrasjonen har antydet.

- De har ingen beviser for dette, medgir en kilde overfor Washington Post.

Ifølge avisens kilder kommer Duelfer derimot til å hevde at Saddam Hussein hadde til hensikt å gjenoppta sine våpenprogrammer på et eller annet tidspunkt, og at han gjorde alt for å holde disse intensjonene skjult.

Duelfers rapport tar også for seg en rekke andre tema som enten er løst eller overhodet ikke knyttet til spørsmålet om masseødeleggelsesvåpen, blant dem Iraks konvensjonelle våpenprogrammer og anklager om korrupsjon i FNs olje-for-mat program.

(NRK-NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no